Положен камен темељац новог термоблока у Костолцу

У Термоелектрани "Костолац" је, заједно са партнерима из Кине, почела изградња новог блока Б-3 снаге 350 мегавата. Вредност тог посла је 613 милиона долара.

Нови блок "Костолац Б-3", снаге 350 мегавата, највећа је инвестиција у домаћем енергетском сектору и прво велико енергетско постројење које се гради у Србији после скоро три деценије.

Полагању камена темељца и обележавању почетка радова присуствовали су председница Владе Ана Брнабић, министар рударства и енергетике Александар Антић, амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг, као и в. д. генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да у овом тренутку Србија и Кина имају заједничке пројекте у вредности од шест милијарди долара.

"Ово је један од таквих пројеката важан за елетроенергетски систем Србије, важан за целу Србију. Данас овде видим и много људи из грађевинског и машинског сектора, дакле пројекат је важан за целу нашу индустрију", додала је премијерка.

Навела је да ће се у Будимпешти састати са премијером Кине и да ће потписати два нова уговора – један о изградњи топловода Обреновац–Београд и други о изградњи Коридора 11, деоници Прељине–Пожега.

В. д. генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић рекао је данас у Костолцу да је последњи велики термоенергетски капацитет у Србији изграђен пре 26 година.

"Ово је велики дан за Електропривреду и за привреду Србије уопште, овај цео регион сада постаје велико и активно градилиште, а нови блок означиће проширење капацитета ЕПС-а за пет одсто", каже Грчић.

Додао је да је укупна вредност инвестиције 715 милиона долара, као и да су оба блока Термоелектране "Костолац" модернизована и да је успешно завршен процес одсумпоравања.

Потпредседник кинеске компаније ЦМЕЦ Тонг Зиганг рекао је да ће та компанија на српском тржишту поштовати уговор и српске законе, као и локалне обичаје.

"Завршили смо велики број припремних радова и сада имамо основу за почетак изградње. Овај пројекат пред нас ставља велике захтеве, а наше компаније на располагање ће ставити најбољи менаџмент тим и најбољу опрему", каже Тонг Зиганг.

Истиче да ће та инвестиција ојачати систем електропривреде Србије и ојачати пријатељство Кине и Србије.

Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг пренео је поздраве и честитке представника кинеског парламента поводом почетка реализације тог пројекта.

"Сарадња Србије и Кине је добар пример сарадње Кине са земљама у региону. Хвала председнику Вучићу и Влади Србије што су кинеској компанији дали прилику да ради на овом пројекту и сигуран сам да ћемо поштовати рокове и радити квалитетно", рекао је Ли.

Ли је истакао да је овај посао још једна потврда пријатељства кинеског и српског народа и дражавни врх Кине очекује да се брзо реализује.

"Овде је данас хладно, али нам је срце 'превруће'. Сарадња Србије и Кине је заиста постала добар пример у региону", напоменуо је Ли.

Антић: Прибављене све дозволе

Министар енергетике Александар Антић истакао је да је ово значајан дан за Србију, која показује да наставља да ради на развијању свог електропривредног система, али и да има све претпоставке за привредни раст.

"Имамо све дозволе, ово ће бити најсавременије постројење по највишим еколошким стандардима. Ово је после три деценије највећи објекат који градимо у Србији, а енергетски сектор је сектор са највише инвестиција, чија је висина готово три милијарде евра", рекао је Антић.

Одбацио је као нетачне информације да је покренута тужба поводом студије утицаја на животну средину и да је због тога почетак изградње тог објекта незаконит.

"То апсолутно није тачно, као што сам рекао, студија о утицају на животну средину је саставни део документације која је неопходна за пријаву радова – студија постоји и усвојена је. Имали смо озбиљну јавну расправу и овде и у Румунији. Добили смо сагласност и румунске владе за реализацију пројекта и то је била наша обавеза у складу са прекограничном сарадњом", рекао је Антић новинарима.

Министар је нагласио да је то додатни доказ да је све урађено у складу са највишим европским стандардима.

"Без те студије не би могла да се добије пријава радова, а она је добијена још пре више од месец дана, тако да то не стоји. Разумем да постоје одређена удружења и можда и различити интереси да се одређени енергетски пројекти реализују или не реализују. Влада и ЕПС раде у складу са законом, нисмо неозбиљна влада, сачекали смо све дозволе и папире и када се све то уради, можемо да уђемо у реализацију таквих пројеката", навео је Антић.

Додао је да је енергетски систем стабилан, као и да се данас гради око хиљаду мегавата у Србији, што показује енергетску независност наше земље.

Повећање сигурности енергетског система 

Очекивана годишња производња новог блока "Костолац Б-3" је око 2,5 милијарди киловат-часова електричне енергије.

Укупна вредност друге фазе пројекта модернизације ТЕ "Костолац Б" је 715,6 милиона долара, од чега су улагања у изградњу новог блока Б-3 – 613 милиона долара.

Блок Б би требало да буде завршен 2020. године.

Укупно 85 одсто новца за финансирање пројекта обезбеђено је из дугорочних кредита кинеске Ексим банке, док 15 одсто средстава обезбеђује ЕПС. Рок отплате је 20 година, укључујући грејс период од седам година и фиксну камату од 2,5 одсто годишње.

ЕПС ће тако добити модеран, ефикасан блок, који ће испуњавати све домаће и европске еколошке критеријуме и дугорочно ће повећати сигурност српског енергетског система.

Започети су припремни радови на изградњи димњака и система за хемијску припрему воде.

Пројекат у Костолцу реализује се на основу међудржавног споразума Србије и Кине о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре, који је потписан 21. августа 2009.

Пакет-пројекат оквирно је уговорен 2010. године са компанијом ЦМЕК, једном од две највеће кинеске компаније из области енергетике и одвија се у две фазе. 

Изградња блока Б-3 део је друге фазе реализације пројекта, уз повећање производње копа "Дрмно" са девет на 12 милиона тона угља годишње, да би се обезбедиле довољне количине угља за нови блок.

Радови на изградњи новог, шестог јаловинског система на копу "Дрмно" почели су у јануару 2017.

Изградња новог термоблока "Костолац Б3" планира се према најстрожим европским стандардима и техничким прописима.

ЕПС-ове инвестиције у ТЕ "Костолац" омогућавају и оживљавање домаће електроградње и машиноградње.

Пројекат је укључио савремене технологије и стандарде из области технике, све тренутно важеће елементе заштите животне средине, па чак и неке који се тек очекују.

Уговором је предвиђено и да сва опрема која ће бити уграђена у нови блок испуни европске нормативе квалитета.

Сагласност на Студију о процени утицаја на животну средину Пројекта изградње новог блока Б-3 на локацији Термоелектране "Костолац Б" добијена је од Министарства заштите животне средине у октобру 2017.

Пројекат се реализује уз успешну сарадњу са Румунијом, у складу са конвенцијом ЕСПОО о прекограничном утицају на животну средину.

Техничке карактеристике новог блока подразумевају вредност емисија у дозвољеним граничним вредностима: сумпор-диоксид (СО2) испод 150 мг/м3, азотни оксиди испод 200 мг/м3 и прашкасте материје испод 10 мг/м3.

Према условима Републичког завода за заштиту споменика културе о примени мера заштите у заштићеној зони археолошког локалитета "Виминацијум", завршени су археолошки истражни радови на локацији будућих објеката блока "Костолац Б-3".

У ТЕ "Костолац Б", у оквиру прве фазе пројекта, завршене су ревитализације блокова Б-1 и Б-2, који сада производе електричну енергију укупном снагом од 700 мегавата и изграђено је ново постројење за одсумпоравање димних гасова. 

Први део кинеског кредитног аранжмана укључује и изградњу инфраструктурних објеката – пристаништа на Дунаву, која је почела ове године и железничке пруге у дужини од 18 километара за довоз кречњака, одвоз гипса и довоз опреме.

Уговорена вредност тог дела пројекта износи 344,6 милиона долара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво