Бугарски инвеститор и поред субвенција одустао од улагања

После годину дана рада, бугарска текстилна компанија "Калинел" недавно је одустала од најављеног улагања два милиона евра у Босилеграду. Прекинула је производњу, однела машине и отпустила 104 радника. Према уговору потписаном у октобру прошле године, Бугари су од државе добили 750 хиљада евра субвенција да отворе 250 радних места. Они тај новац нису искористили, кажу у Министарству привреде, али истичу да је штета што људи нису запослени.

До краја септембра у погонима некадашње конфекције "Кобос" за бугарског инвестиора радила су 104 радника и зарађивали између 22.000 и 30.000 динара.

"Све је било добро до 28. септембра, када је финансијски директор рекао да се прекине производња и да се не ради више, све је било урађено, радили смо налог за децембар"", каже Митко Јованчов.

Није било лако довести инвестиора у једну од најнеразвијених општина, каже Невенка Костадинова која је учествовала у преговорима с "Калинелом" и додаје да на локалу није било спремности за сарадњу. Било је, спекулише се, борбе за политички утицај.

"То нема везе с борбом за превласт на локалу. Локална самоуправа је пружала отпор од почетка, овде инвестиције нису добродошле. Инвеститор је трпео притиске. Годину и нешто дана је радио, на крају се покупио и отишао", каже Невенка Костадинова из Општег удружења предузетника Босилеграда (СНС).

Притиска није било, тврди председник општине, и истиче да је проблем нерешено питање власништва над погоном који је бугарски инвеститор користио и требало да откупи. Око власништва се споре општина и "Јумко", иначе у власништву државе.

"Од четвртог овог месеца немају више ни права жалбе у управном поступку. Ово је општинско. Свим силама тежимо да нађемо инвеститора, али на капију нисмо били пуштени. И наш и њихов стражар је на капији, али наш само брине да не фали ништа из ове фабрике. Они су нас спречавали да уђемо. 'Јумко' је својатао фабрику, очигледно је 'Калинелу' рекао да ће то да прода њима, a како је изгубио спор са нама није продао. Једини губитници су радници и Босилеград", каже Владимир Захаријев, председник Општине Босилеград.

Држава је, кажу, учинила све да доведе инвеститора у Босилеград, укључујући и 750 хиљада евра субвенција за отварање 250 радних места.

"С једне стране имате општине које се очајнички боре да у своју средину доведу инвеститора обезбеде 10 до 15 радних места, с друге стране имате локалне самоуправе које не маре и није им баш стало до 200 радних места. Инвеститор, на сву срећу, није повукао средства кроз уговор о подстицајима, тако да неких штетних последица по њега или државу неће бити", каже Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде.

Није "Калинел" једини инвеститор који је добио субвенције па одустао од улагања. Од краја 2006. држава је склопила 335 уговора са инвеститорима којима је дала 81 милион евра субвенција. Раскинута су 102 уговора, али ни у једном случају, тврде надлежни, држава није оштећена, јер се штити.

"Механизми су банкарске гаранције, механизми су менице, тако да је држава у тим ситуацијама где долази до раскида уговора, сигурна", каже Стевановић.

Истиче да су од доношења Закона о улагањима 2015. раскинута само два уговора и да је у оба случаја кривица за раскид била на инвеститорима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се