Вучић: НИС највише доприноси буџету Србије

У Рафинерији Панчево почела је градња еколошког постројења "Дубока прерада нафте" које води ка укидању производње мазута без сумпора. Инвестиција је вредна 300 милиона евра. Инвестиције НИС-а су до данас обезбедиле да имамо најбоље гориво у овом делу Европе, рекао је председник Александар Вучић на свечаном обележавању почетка градње.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Нафтна индустрија Србије највише доприноси буџету Србије, да је од почетка године донела више од 100 милијарди динара у државну касу и поручио да ће се у Србији производити најквалитетније гориво.

Вучић је, у обраћању на свечаном обележавању почетка изградње пројекта "Дубока прерада нафте" у пачевачкој Рафинерији, истакао да очекује да тај износ до краја године буде и 1,3 милијарде евра.

То је, навео је председник Србије, око десет одсто на нивоу консолидованих прихода, свих прихода у Србији, чак 16 одсто прохода за Владу и између 2,5 до 2,6 БДП-а Србије.

"Из тога је јасно колики је значај НИС-а за Србију и ово што данас радимо и отварамо у Панчеву", рекао је Вучић и додао да очекујемо много од пројекта "Дубоке прераде".

Подсећа да НИС није руска, већ руско-српска компанија. Вучић је истакао да од тог пројекта за две године очекујемо изванредне резултате.

Инвестиције НИС-а су, назначио је, до данас обезбедиле да имамо најбоље гориво у овом делу Европе.

"Квалитет дизела и безнина бољи је код нас него у околним земљама, а наш посао је да увећамо производњу дизела, да имамо кокс, да тешку фаракцију у нафти сведемо на минимум и покушамо да кажемо да припадамо једној од земаља са најмодернијом производњом нафте", рекао је председник Србије.

Александар Дјуков, генерални директор "Гаспромњефта", рекао је да ће се завршетком друге фазе модернизације повећати ефикасност прераде са садашњих 86 на 99,2 одсто.

"То ће допринети висококвалитетној производњи бензина и дизела као и почетку производње кокса, који се до сада увозио у Србију. На овај начин престаће се са производњом мазута са високим садржајем сумпора, што ће допринети много бољој заштити животне средине, а биће смањене и емисије прашкастих материја", каже Дјуков. 

Модернизацијом Рафинерије НИС наставља да унапређује и енергетску стабилност Србије.

"Без икакве дилеме, ово ће унапредити енергетску ефикасност и омогућити једну сигурну и дугорочну одрживост НИС-а и једну сигурност да ће се у Србији наставити са нафтним бизнисом, који је од изузетног значаја за нашу укупну економију и наш укупни друштвени производ", рекао је министар Александар Антић. 

Капацитет новог постројења "Дубока прерада" биће две хиљаде тона деривата на дан.

Реализацијом тог пројекта Србија ће испунити и све међународне обавезе о смањивању садржаја сумпора у течним горивима, што ће допринети бољој заштити животне средине у читавом региону. 

"Директне стране инвестиције 1,6 милијарди евра" 

Вучић наводи да је Србија ове године имала 1,6 милијарди евра директних страних инвестиција, што је за 8,3 одсто више него што је било прошле године. 

"А претходне године имали смо више инвестиција него све земље и територије у региону заједно", рекао је председник Србије на обележавању почетка радова на пројекту "Дубока прерада" у Рафинерији Панчево. 

Истиче да са Руском Федерацијом повећавамо трговинску размену.

"Та земља је све значајнији спољнотрговински партнер Србије", рекао је Вучић.

Захвалио је председнику Русије Владимиру Путину, који се, како каже, увек интересује за нашу економску и сваку другу сарадњу. 

"Азотара тренутно највећи проблем" 

Вучић наводи да је Азотара тренутно највећи проблем.

"У среду или четвртак имаћемо састанак, Азотара и МСК су наши тренутно највећи проблеми и гледаћемо да помогнемо", рекао је председник Србије новинарима у Панчеву.

Објаснио је да те фирме, посебно Азотара, морају имати профитабилно пословање, јер држава хоће да помогне, али не може да "крвари", као што је раније, до доласка Кинеза, "крварила" због смедеревске железаре.

"Са Петрохемијом немамо проблем у овом тренутку, предузеће има 80 милиона тренутно на рачуну, али ће идуће године бити на дневном реду за решавање", рекао је Вучић.

Наводи и да проблем с РТБ Бором није хитан, јер је сада добра цена бакра на светским берзама. 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара