Расте интересовање за мини-хидроeлектране, шанса за профит

Све је више потенцијалних улагача за изградњу мини-хидроелектрана на појединим српским рекама, а интересовање је појачано подстицајним средствима за улагање у обновљиве изворе енергије, које даје држава. Општини Алексинац први пут су се обратили заинтересовани за изградњу постројења на Јужној Морави, па се ових дана спрема додатна папирологија за добијање сагласности и дозвола.

На планинској реци Моравици, која између Сокобање и Алексинца гради Бованско језеро, општина Алексинац је на својој територији, издала три грађевиснке дозволе за мини-хидоелектране. Једну је у доњем току реке, после пет година труда, подигао 79-годишњи Алексинчанин Драгослав Радојковић, који ових дана чека прикључак на електромрежу.

"Имао сам другара машинца који је на основу фотографије мени направио турбину. Урађена је у Алексинцу у једној малој радионици", каже Драгослав Радојковић из Алексинца.

Италијани су заинтересовани за мини-хидолектране на Јужној Морави. Пошто ће њихова инсталисана снага бити до 10 мегавата, потребне дозволе издаће им општина Алексинац.

"Урадили су урбанистичке пројекте, прикупили све потребне сагласности од носилаца јавних овлашћења, посебно је битна водна сагласност од Србијавода и све то имају. Држава искоришћењем свих алтернативних извора енергија и укључивања свега тога у систем ЕПС-а има велику корист", истиче Далибор Марковић из Општине Алексинац.

Драгослав је, каже, три године чекао грађевиснку дозволу, а употребну је добио за недељу дана. Турбина тешка 10 тона у селу Краљеву код Алексинца, прототип је сличне из Чешке и сваког сата произведе 40 киловата струје.

"Све ово, не рачунајући мој рад, коштало је између 125 и 130 хиљаде евра", каже Далибор Марковић.

Последњих година све више је оних који у подизању мини-хидролектрене виде добар профит јер је хидроенергетски потенцијал река на југоистоку и југу Србије огроман. За тај посао врло често се одлучују и људи чија се имање налазе на обалама река.

Остали аутори: Драгана Сотировски
број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. окт 2017, 14:45) - anonymous [нерегистровани]

Ocuvanje prirode

Da li ste videli sta kaze druga strana: ljudi koji zive uz te recice i potoke, sta kaze struka o katastrofi za biljni i zivotinjski svet prilikom pregradjivanja tih vodotoka? Steta je enormna i neprihvatljiva samo da bi neki zaradjivali pare. Neka otvore fabrike i zaposle radnike, a unistenje prirde ne dolazi u obzir. Ne mozemo sve da pretvorimo u novac.

(четвртак, 12. окт 2017, 14:05) - anonymous [нерегистровани]

Nije poraslo sada

Interesovanje odavno postoji, ali su strahovite birokratske prepreke koje samo podobni mogu preci.