Мировић: Наредних дана о мерама помоћи због суше

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да ће у наредних неколико дана Министарство пољопривреде и Покрајински секретаријат за пољопривреду представити усаглашене мере за ублажавање последица суше, која је овог лета погодила војвођанске њиве.

Мировић је после састанка са шефом делегације ЕУ у Новом Саду Семом Фабрицијем казао да ће те заједничке и обједињене мере имати финансијски карактер, те да ће се тицати "пољопривредника и газдистава који су оштећени значајном сушом у овој години".

Мировић је оценио да је суша "национална мука Србије", те да ће та тема бити предмет заједничког састанка две владе - Републичке и Покрајинске, која је планирана да се одржи у наредне две до три недеље.

"Тамо ће такође бити речи о томе, али потребно је још мало стрпљења. Договор је постигнут да се на националном нивоу обједине мере и да обухватају значајну помоћ у отклањању штете", рекао је Мировић.

Посланици у Скупштини Војводине на претходној седници критиковали су Покрајинску владу што у ребеланс буџета Војводине није уврстила финансијске делове који би били усмерени у помоћ пољопривредницима за санирање последице суше.

Опозициона Лига социјалдемократа Војводине предаће у Скупштини предлог за образовање Покрајинског штаба за ванредне ситуације, како би за проглашење ванредне ситуације била задужена Покрајинска владада на основу Процене угрожености од суше.

број коментара 0 Пошаљи коментар