Албанија – шанса за извоз прехрамбених производа

Најављен је скори договор о ауто-путу Ниш-Плочник, односно о делу трасе Ниш-Приштина. У првих шест месеци ове године у Албанију је из Србије извезено 35 одсто више робе него у истом периоду лане. Прошлогодишњи пословни форум у Нишу и оснивање српско-албанске прирведне коморе, појачало је привредну сарадњу две државе.

Из једне фабрике у Нишу пуних 20 година пут Албаније одлазе прехрамбени производи. Потрошачима у тој земљи нуде се углавном у супермаркетима у Тирани и Драчу.

"У Албанији послује стотину српских компанија. Код нас су ваши брендови врло популарни, нарочито у прехрамбеној индустрији", објашњава Алкета Нони из албанског "Мини-инвеста".

До индустријских паркова и слободне зоне Драч, роба из Србије одлази најчешће преко Мердара. Код Подујева увелико се гради нова саобраћајница, која ће повезати административни прелаз са ауто-путем од Приштине до Тиране и даље ка Драчу.

Лука Драч је највећа на албанском делу Јадранског мора. Једнога дана, када ауто-пут од Ниша до Драча буде завршен, она ће Србији бити најближа. Међутим, у Албанији привредници подсећају да је за добру привредну сарадњу неопходна и добра железница.

У Албанији су реконструисани важни саобраћајни правци којим роба из Европе путује до Јадрана. Ускоро почиње обнова и 440 километара пруга. Наша годишња робна размена са том земљом већа је од 100 милиона евра.

"Ми морамо такве земље да користимо због суфицита који постоји, али и због структуре робе која се пласира на та блиска тржишта. То је шанса коју Србија треба да искористи", истиче економиста Бобан Стојановић.

Директор Регионалне привредне коморе Ниш Александар Милићевић каже да Србија има велики раст, посебно у области туризма.

"Тако би заинтересовани сектори, посебно прехрамбена индустрија и грађевинарство, имали значајан пораст са овим регионом, односно Албанијом. То је за нас велика шанса", сматра Милићевић. 

У новембру, привредници Србије и Албаније срешће се на новом сајму привреде. Биће то прилика и за прве резултате мешовите коморе која постоји непуну годину.

Остали аутори: Драгана Сотировски
број коментара 0 Пошаљи коментар