ЕПС тражи поскупљење струје за два одсто од 1. октобра

"Електропривреда Србије" је, након анализе са експертским тимом Светске банке, а у складу са планом финансијске консолидације, упутила захтев Агенцији за енергетику Србије за поскупљење електричне енергије у износу од два одсто, саопштило је Министарство рударства и енергетике. Уколико Агенција усвоји захтев ЕПС-а, нове цене електричне енергије важиће од 1. октобра 2017. године.

"То представља усклађивање цене само за део инфлаторног кретања, што је последица укупне финансијске стабилизације у Србији, као и добрих финансијских резултата које је остварила 'Електропривреда Србије', зашта је добијена позитивна оцена и сагласност међународних финансијских институција", наводи се у саопштењу. 

Како је објашњено, реч је о до сада најнижем повећању цене електричне енергије у Србији и оно ће се на просечног потрошача одразити увећањем месечног рачуна у износу од 68 динара. 

"И поред тога, Србија остаје држава са убедљиво најнижом ценом електричне енергије у Европи, далеко испод цена у региону: струја је код нас јефтинија 19 одсто него у Македонији, 20 одсто него у Албанији, 21 одсто него у БиХ, 31 одсто је нижа цена него у Црној Гори и 50 одсто него у Хрватској", навело је Министарство рударства и енергетике. 

Истакнуто је да ће Влада Србије наставити да води одговорну социјалну политику кроз систем подршке енергетски угроженим купцима, зашта је у буџету Министарства рударства и енергетике обезбеђено милијарду и сто педесет милиона динара, на годишњем нивоу.

На тај начин, 70.350 домаћинстава у Србији има помоћ у износу од бесплатних 120 до 250 киловат-сати електричне енергије месечно, у зависности од броја чланова домаћинства.

Уколико Агенција за енергетику Републике Србије усвоји захтев ЕПС-а, нове цене електричне енергије важиће од 1. октобра 2017. године.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 30. авг 2017, 17:28) - anonymous [нерегистровани]

EPS

Dokle će više gradjani da plaćaju enormne plate i iste takve gubitke ovog,oduvek privilegovanog preduzeća?
Zbog čega se EPS ne privatizuje već jednom?

(среда, 30. авг 2017, 17:14) - anonymous [нерегистровани]

Lepo

Zaboravili da uraĉunaju nove akcize, male su trenutno