Како данас ради "Перкон" из Велике Плане

Некадашњи гигант из Велике Плане, фабрика за производњу спортско-модне конфекције "Перкон" у стечају је од 2009. Тада је вредност имовине процењена на 117 милиона динара, али на четири јавне аукције није било заинересованих купаца. На петој је "Перкон" продат турском инвеститору за 23,5 милиона динара, као имовина стечајног дужника.

Некада је у производној хали на више од 1.500 квадрата, око 200 запослених шило препознатљиве перјане јакне за тржиште бивше СФРЈ али и за извоз.

Тадашњи гигант је у погонима производио све од припреме перја до дрикера за спортску оперму.

Међутим, после стечаја, имовина је оштећена, а машине уништене и покрадене. Нови власник чисти простор како би га оспособио за производњу.

"Добро је место, близу је целој Европи, немамо никакав проблем са транспортом и мислим да неће бити ни са радницима проблема. Имам мало тежак посао, али сматрам да ћемо успети", истиче Сафет Саглам, власник компаније "Серкан текстил".

За износ, око 50 одсто мањи од првобитно процењене вредности, инвеститор је постао власник пет зграда са око 6.600 метра пословног простора на парцели од 75 ари у центру Велике Плане.

Планира да уложи милион евра у обнову и до децембра упосли 150 радника.

"Производимо дечије, женске и мушке мајице, израђујемо их за брендиране фирме и продајемо у целој Европи", додаје Саглам.

Турска компанија "Серкан текстил" основана је 1997. године и запошљава 70 радника у матичној фабрици, а у кооперацији за њу ради још 400 људи.

Ако производња у Великој Плани крене по плану, наредне године запослиће још 250 радника.

Ненад Перић, председник Скупштине општине Велика Плана, истиче да је познато да су изворни приходи локалне самоуправе порез на имовину, а доласком турске фирме имовина ће се значајно увећати.

"За нас је то један нов приход. Друго приход локалне самоуправе је 74 одсто од убраног пореза на зараде, а овде ће радити 400 људи што је опет један нови приход", напомиње Перић.

Од продаје "Перкона" стотинак бивших радника очекује намиривање својих потраживања по основу заосталих плата и доприноса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи