Агрофорум у Београду, 200 српских и 150 турских компанија о инвестицијама

У Београду се одржава Пољопривредни форум Србија-Турска. Делегације предводе ресорни министри две земље. Учествују представници око 200 највећих српских и око 150 турских компанија у сектору пољопривреде, али и представници продајних ланаца као потенцијални откупљивачи српских производа.

Делегације српских и турских привредника предводе министри пољопривреде двеју земаља, Бранислав Недимовић и Ахмет Есреф Факибаба, који су раније данас после билатералног састанка потписали Акциони план за 2017. и 2018. годину у области пољиопривреде.

Министар Недимовић рекао је да се разговарало о три главне ствари – постојећeм споразум о слободној трговини, инвестицијама у сточарство, воћарство, повртарство и усаглашавању квота за различите пољопривредне производе.

"Наш предлог је био, и о томе ћемо још разговарати, извоз јунеће меса из Србије, извоз рафинисаног и сировог сунцокретовог уља", рекао је Недимовић.

Додао је да Србија у логистичком смислу може бити платформа Турској за ЕУ и Русију, док је Турска "пролаз Србија за Азији и Блиском истоку".

Одговарајући на питања новинара, Недимовић је рекао да се након осам година од почетка примене споразума о слободној трговини између Србије и Турске овај споразум показао као јако користан, јер је скоро пет пута повећана међусобна трговина две земље у сектору пољопривреде.

Упитан да ли је са турским колегама разговарао о кондиторским производима Недимовић је рекао да то није била тема разговора, али да су врата отворена.

Ахмет Есреф Факибаба нагласио је да Турска жели да се унапреди увоз и извоз обе земље.

"Треба много да радимо да бисмо достигли милијарду долара извоза. Овај форум је веома важан, имамо више од 150 бизнисмена из Турске, посланика, министара. Главне теме су нам сунцокрет, производња уља, поврћа и воћа", рекао је Факибаба.

Додао је да је Србија важна држава и велики пријатељ Турске.

"Она је важна за мир и сарадњу и веома је значајна за све земље на Балкану. Ми немамо границе између наших земаља, Србија је наш први комшија", рекао је Факибаба.

Факибаба је рекао да је Анкари битан Београд и обрнуто, као и да Турска жели да Србима преко Анкаре отвори пут ка истоку, док се од Београда очекује да Турској отвори пут ка Европи.

"Битна нам је безцаринска зона, увоз и извоз. Жеља је да што више сарађујемо, да буде што више долазака и одлазака да то буду две капије, Београд и Анкара и што већи број иневститора са обе стране", навео је Факибаба.

Иначе, посета новог турског министра пољопривреде Србији је његова прва званична посета у иностранству, што је оцењено као додатни симбол јаких односа две земље.

Турска је на 7. месту у укупном српском увозу, а на 17. када је реч о извозу српских производа.

У првих шест месеци прошле године укупна спољнотрговинска размена са Турском износила је 414,4 милиона евра. Укупан извоз у том периоду износио је 118,4 милиона евра. Укупан увоз износио је 296 милиона евра.

Србија у Турску навише извози цигарете, храну за псе и мачке, скроб, млечне производе, шљиве, биљне производе за производњу метли, кукуруз, перје и паперје за пуњење, замрзнуто поврће, семе сунцокрета, семе крмног биља.

Из Турске највише увозимо лимун, цигарете, дуван, парадајз, грејпфрут, лешнике, мандарине, гуми-бомбоне, производи од желеа, навел поморанџе, саднице јестивог воћа.

Пољопривредни форум Србија - Турска организују Привредна комора Србије и одбор за економске односе са иностранством Турске ДЕИК, уз подршку пољпривреде Србије и Турске и "Халкбанк Србија".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво