Вучић у контроли радова на обилазници око Димитровграда

Председник Србије Александар Вучић обишао је вечерас радове на изградњи обилазнице око Димитровграда на источном краку Коридора 10. Очекује да ће та деоница бити завршена до краја године, изузев тунела "Банцарево", где ће радови потрајати након тога још три до четири месеца.

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће источни и јужни крак Коридора 10 бити завршени до идуће сезоне и изразио очекивање да ће Србија имати боље путеве него што постоје на западу и истоку.

Вучић је, након обиласка радова на изградњи обилазнице око Димитровграда на источном краку Коридора 10, рекао да ће та деоница бити завршена до краја године, изузев тунела Банцарево, где ће радови потрајати након тога још три до четири месеца.

Истакао је да ће Србија изградити и обновити ауто-путну инфраструктуру.

Симос Панагијотис директор компаније "Актор", која изводи радове, најавио је да ће источни крак Коридора 10 у потпуности бити готов до маја идуће године.

"Нападните Банцарево као и ово овде. Готово све ће бити завршено до краја године, само тај мали део тунела Банцарево биће завршаван три до четири месеца након тога", рекао је Вучић.

Рекао је да је имао прилику да први пут прође новим путем од Пирота до Димитровграда, и да је видео да је пут као у Швајцарској.

"То је пут као стрела, боље изгледа него у Швајцарској", констатовао је Вучић, похваливши за то рад Владе, министарке Зоране Михајловић, али и труд Зорана Бабића, за којег је рекао да је човек који стално врши притисак који даје резултате.

Посебно се осврнуо и на напоре Пангијотиса рекавши да се све променило "од када је Симос овде".

Како каже, поносан је што је вечерас обишао радове, додајући да је то једно од најлепших градилишта, али на којем је тешко радио велики број радника 15 сати дневно, са 13 багера, три булдожера, 30 камиона.

"Ово је оно што смо чекали да видимо децееијама", каже председник Србије, додајући да након ове деонице остаје још 12 тешких колометара везаних за тунел Банцарево.

Оценио је да је завршетак овог пута велика ствар за пиротски и нишавски округ, додајући да ће та инфраструктура доводити више инвеститора и туриста у нашу земљу.

"Следеће године обнова ауто-пута од уласка из Хрватске"

Указао је да ће после тога постојати комплетна ауто-путна мрежа од Хрватске или Мађарске до Бугарске.

"Свако ко улази у Србију моћи ће да види наше добре путеве", подвукао је Вучић.

Најавио је с тим у вези да ће следеће године бити у потпуности обновљено и 27 километара аутопута од уласка из Хрватске у Србију.

"Тај пут ће бити као писта. Одакле год се буде улазило у Србију моћи ћете да видите колико су нам квалитетни путеви", поручио је он.

Поручио је и Зорану Дробњаку, генералном дирекотру "Путева Србије", да брзо пресвуче пут код Јагодине како више не бисмо тамо имали уско грло.

Пренео је да је причао са радницима и да су они рекли да су имали тежак посао, али да се не жале.

"Поносни су што граде историју овде. Када буду пролазили са децом или унучићима моћи ће да кажу да су оставили део свог радног живота на том путу, али направили нешто за будућност", рекао је Вучић.

Осврнуо се и на јужни крак Коридора 10 најавивши да ће бити завршен до краја године.

"Деценијама смо ово чекали. Од 1945. причамо о овоме, и Бизмарк је причао о Грделици. Имаћемо комплетан јужни крај завршен до краја године. Само је питање хоћемо ли имати једну или две цеви кроз тунел Манајле", објаснио је Вучић додајући да ће бити комплетно завршен до краја године према Грчкој и Македонији.

"Требају нам занатлије, имаће веће плате"

Председник Вучић је позвао младе људе да се баве занатом, јер ће Србија у будућности имати снаге да гради још више, али нема радника.

"Хоћу да подстакнем младе да се баве занатима, јер ће Србија у будућности имати снаге да гради још више. Немамо довољно радника. Домаћини су нам рекли да су ангажовали све мајсторе које имамо из Црне Траве, Власотинца. Требају нам радници, занатлије", рекао је председник Србије.

То се мора учинити, како је објаснио, кроз дуално образовање. "Мораће да имају веће плате. Не може 'канцеларија' да има три или четири пута веће плате. Када будемо ми то вредновали на другачији начин нећемо имати проблема са радном снагом", рекао је Вучић.

Поменуо је и пример Швајцарске, где, како каже, не завршавају сви факултете, а занатлије имају веће плате, јер је таква потражња. "Данас се школујете цео живот. Напоран рад захтева већу плату и већа примања", поручио је Вучић.

Ток радова на обилазници око Димитровграда 

На косини Градиње тренутно се изводе радови на ископу материјала минирањем.

До сада је са ове косине транспортовано око 500.000 метара кубних материјала. Радови се изводе и викендом, а ангажовано је 51 радник и 41 грађевинска машина и камион.

На целој деоници је ангажовано 109 радника и 112 грађевинских машина и камиона.

Источни крак Коридора 10, од Ниша до границе са Бугарском, дуг је око 86 километара.

Направљене су и пуштене у саобраћај деонице Црвена Река – Чифлик и Чифлик–Станичење.

На деоници обилазнице Димитровград тренутно се изводе радови на изградњи завршног хабајућег слоја коловозне конструкције. До сада је изведено 5,5 километара десног ауто-путног профила.

Извођач радова је грчка компанија "Актор".

Ту деоницу карактеришу два тунела, тунел "Прогон" дужине један километар и тунел "Пржојна Падина" дужине 350 метара.

Грађевински радови у тунелима су завршени, у току су радови на опремању тунела електромашинским инсталацијама. Инсталирана је расвета и вентилација у тунелима.

На деоници се поред два тунела налази и седам мостова од којих је најдужи мост бр. 4 који се налази између два поменута тунела, а његова дужина је 491 метар.

Такође, завршен је већи део радова на деоници Просек – Црвена Река.

На деоници Станичење – Пирот Исток завршена је друга половина, од тунела "Сарлах" до петље "Питор Исток".

Готова је и деоница Пирот Исток – Димитровград и биће ускоро пуштена у саобраћај заједно са обилазницом око Димитровграда.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(субота, 29. јул 2017, 10:49) - anonymous007 [нерегистровани]

k 10

Koridor 10 je žila kucavica Srbije i njegov završetak dovešće do pravog osveženja saobraćaja u našoj zemlji

(субота, 29. јул 2017, 09:58) - anonymousDare [нерегистровани]

a

Veoma važn projekat za jug Srbije

(субота, 29. јул 2017, 08:38) - Beograd [нерегистровани]

Infrastruktura

Samo neka se gradi. Bez infrastrukture nema ni razvoja privrede.

(субота, 29. јул 2017, 00:26) - Paxkicker [нерегистровани]

Кад већ причамо о...

...квалитету, морам да каже да се на Црвена Река - Чифлик осећа разлика између деонице Рубау и Актора, на штету овог другог...

(петак, 28. јул 2017, 23:58) - Sanja [нерегистровани]

Sanja

Svi znamo koliko je vazna infrastruktura jednoj zemlji.

(петак, 28. јул 2017, 23:42) - Patriota [нерегистровани]

Kvalitet

Bitno je da se radi a jos bitnije je da se sve uradi kvalitetno,da se vodi briga o svakom uradjenom detalju. Ako zelimo da nam putevi budu kao u EU mora se raditi veoma odgovorno i kvalitetno.

(петак, 28. јул 2017, 23:19) - Seoce [нерегистровани]

Putevi

Veoma je važno da se nastavlja sa gradnjom puteva i šiti putna mreža u Srbiji.

(петак, 28. јул 2017, 23:17) - ivanjan [нерегистровани]

...

Свако ко улази у Србију моћи ће да види наше добре путеве.

(петак, 28. јул 2017, 22:12) - Karolina [нерегистровани]

K

Rezultati napretka koji je Vlada Srbije postigla i vise su nego vidljivi.

(петак, 28. јул 2017, 22:07) - o [нерегистровани]

mm

I treba dati podrsku radnicima.