Влада Србије и "Рио Тинто" потписали меморандум о пројекту Јадар

Потписивање Меморандума о разумевању са "Рио Тинтом" о пројекту "Јадар" ће убрзати све активности у процесу отварања рудника и почетка експлоатације литијума, што ће капитално утицати на развој Србије", сматра министар енергетике Александар Антић.

Влада Србије и компанија "Рио Тинто" потписале су Меморандум о разумевању о пројекту развоја лежишта литијума и бората "Јадар" у близини Лознице.

Како је саопштено, пројекат у који је је британско-аустралијски конзорцијум "Рио Тинто" до сада инвестирао око 90 милиона долара, могао би да задовољи значајан део светске потражње за литијумом и боратима.

Министар рударства и енергетике Александар Антић, који је потписао Меморандум у име Владе Србије, рекао је да ће тај пројекат учинити Србију "кључним прерађивачем два веома важна елемента – литијума и бора".

"Потписивање Меморандума о разумевању ће убрзати све активности у процесу отварања рудника и почетка експлоатације литијума, што ће капитално утицати на развој Србије", истакао је Антић.

Додао је да ће развој пројекта "Јадар", како је рекао "дати замајац расту српске економије".

Покретање економског развоја на локалу 

Потписивању Меморандума присуствовала је премијерка Србије Ана Брнабић која је рекла је да ће та пројекат утицати на развој Лознице и целог региона и да је покретање производње планирано 2023. године што "потврђује дугорочност и стабилност пројекта".

"Да би се домаћа привреда равномерно развијала, неопходно је покретање економског развоја на локалу", истакла је Брнабић.

Додала је да тај пројекат ангажује домаће и светске стручњаке који посебну пажњу посвећују и заштити животне средине.

Извршни директор компаније "Рио Тинто со, уранијум и борати", Сајмон Трот рекао је да су у компанији "веома задовољни напретком у потписивању Меморандума о разумевању".

"Меморандум полаже темеље за ефикаснију разраду нашег пројекта кроз све пројектне фазе, чиме доводимо Србију и 'Рио Тинто' корак ближе циљу да постанемо водећи извор понуде литијумом и боратима на светском нивоу", казао је Сајмон Трот.

Како је саопштено, ако пројекат "Јадар" добије сва одобрења, компанија "Рио Тинто" планира значајне инвестиције у његов развој, изградњу рудника и нову, иновативну технологију за прераду јадарита.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. јул 2017, 16:29) - anonymous [нерегистровани]

Dalji Razvoj

Vlada odmah mora da pocne da trazi investitore kojima je potreban taj materijal za proizvodnju da nebi izvozili sirovine nego da izvozimo gotove proizvode!