Малинари задовољни састанком са Недимовићем, неће бити протеста

У Влади Србије са министром пољопривреде разговарали су малинари који су незадовољни јер, како кажу, хладњачари не поштују аконтну цену од 160 динара. Најављеног протеста неће бити. Малинари остају при захтеву да аконтна цена буде евро и 83 цента.

Због проблема са откупном ценом малине у Влади су разговарали малинари и министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Постигнут је договор да се цена малине на тржишту прати и да се формира национални савет за малине који ће се бавити проблемом малинара који траје готово две деценије.

На састанак су дошли представници 15 удружења малинара од Пријепоља до Врања незадовољни јер је на састанку 15. јула предложено да аконтна тј. гарантована, али не и коначна цена малине буде 160 динара, али, како кажу, хладњачари то не поштују па се у зависности од места креће од 110 до 150 динара. Малинари остају при захтеву да цена малине буде 1,83 евра.

"Протеста неће бити, задовољни смо јер смо са Министарством пољопривреде учинили велики напор. Било је великог напретка и очекујемо да ће наредних дана тенденција цена расти. Инсистирамо на 1,83 евра. Министарство и Влада су се заложили да се прати тенденција раста на извозу, дали су чврсте гаранције да ће сам извоз контролисати", каже Добривоје Радовић из Асоцијације произвођача малина Србије.

Министар Недимовић истиче да још нема коначне цене. "Имали смо аконтну цену од 140 динара 20. јула 2015, сада је и аконтна и 165. Имали смо 110 динара пре 20, 30 дана, сада је отишла навише за 40, 50 динара, тако да чинимо све што је до нас у погледу и овог дела који регулише тржиште", рекао је Недимовић.

Најављиваног протеста малинара и купинара неће бити ако договор остане на снази. Држава обећава да ће помоћи кроз садни материјал и заштитна средства тамо где су временске непогоде начиниле штету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво