Позив радницима "Фијата" да прекину штрајк и почну преговоре

Председник синдиката радника ЕПС-а Милан Ђорђевић апеловао је на колеге у фабрици Фијат у Крагујевцу да прекину штрајк и започну преговоре са руководством компаније о својим захтевима.

"Ситуација није нимало наивна, мој апел је да колеге из 'Фијата'" под хитно седну за сто, рекао је Ђорђевић за Танјуг.

Ђорђевић, који води синдикалну организацију која заступа интересе скоро 45.000 радника, сматра да је непримерено то сто руководство Фијата неће да преговара док је штрајк у току, али такође истиче да је штрајк од већ скоро 20 дана - "ипак превише".

Подсетио је да радници на подземној експлоатацији, које његов синдикат представља, раде најтежи, рударски посао по 365 дана у години, на температурама које су достизале и до 64 степени на угљеним етажама, али се, каже, не жале.

"Наш рудар је навикао, научио да ради и није му ништа тешко. Њима је довољно да имају довољно воде и они раде. Гашења нема, све са циљем да произведу довољно угља за рад термоелектране", навео је Ђорђевић.

За раднике "Фијата" би, понавља, после 20 дана било боље да прекину штрајк и да започну преговоре.

Ако не буду задовољни, могу поново да штрајкују, каже, али истиче да је кључно да се прекине обустава рада и разговара.

Ђорђевић не искључује могућност да у "Фијату" постоји група која, како наводи, ради против интереса запослених, фирме, али и против интереса државе.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. јул 2017, 18:25) - anonymous [нерегистровани]

Kragujevac je pastorče ove države

Ova četiri prva objavljena komentara su vrlo savesno i odgovorno napisana,pa im se i ja pridružujem.Nadam se da će biti objavljen,jer je dosta tog liberalnog kapitalizma koji nema veze sa naukom.
Javlja se ovaj drug iz EPS,ne kao radnik,već sindikalac,a ne zna koja je uloga Sindikata-valjda uz radnika,a ne protiv.Pored toga,ovi u EPS imaju najveće plate.Moj savet radnicima Fijata,nipošto da popuste,imaju pravo na tu predloženu platu,iako i dalje nije zadovoljavajuća,jer to sve nije stvorio Fijat,već je narod Srbije dao ogromna sredstva,Vlada samo prosledila,kroz izgradnju infrastrukture,subvencije od deset hiljada € po radniku,oslobađanje nekih obaveza prema državi i opet male plate. Šta bi sa problemom oko malina,zašto Vlada tamo ne posredova,već se dogovori sa monopolistima ,otkupljivačima,i ovi "dobrovoljno"prihvatiše i dvostruke platiše cenu .
Znam da vam je teško,neko ima samo jednu platu,ali vama fabriku ne može niko odvući u Italiju,to je vaše vlasništvo i branite je svim sredstvima.Kragujevac je inače poligon za omalovažavanje,a BG je sve bogatiji,a privrede ni od korova. 

(понедељак, 17. јул 2017, 17:08) - MIKI [нерегистровани]

Štrajkači FIAT-a treba sada da postave standard plate od 400 € u Srbiji,pa ko voli nek izvoli....

Beda u Srbiji naterala je ljude da pristanu na plate od 200-250 €,što je nepristojno za zdrav um,jer se time ne obezbeđuje gola ljudska egzistencija,o razvoju da i ne govorimo.
Dugo niko ni da mrdne sa štrajkom iz straha za golom egzistencijom.
Sada je tome došao kraj jer su ljudi shvatili da im u životu ništa ne znači takva plata.Čisto ropstvo.
Zato je sada prilika da svi zaposleni u Srbiji shvate trenutak i da postave standard plate od 400 € .
Postojeći i budući investitori neka se preračunaju.To bi bilo poštenu,jer Zapadne kompanije nemaju bolje radnike u srcu Evrope.Na kraju krajeva i vlast treba da nauči shvati nešto,da tako ne može da se sve prelama preko radnika i bede Srbije,a narod odlazi i nestaje.Trenutak za istoriju,pa ko shvati.

(понедељак, 17. јул 2017, 16:30) - Mile Golja. [нерегистровани]

Fijat u Evropi najnepouzdaniji proizvodzac automobila.

Navod " U Fiatu postoi rgupa koja radi protiv radnika i protiv drzave". Ovo su trebali da zanju politicari i menadzeri koi su pravili ugovor sa Fiatom. U branzi automobilizma svi znaju koje i staje Fiat, samo nasi odgovorni navodno nisu znali. Sad pre nego sto bude jako kasno, najbolje resenje je: Da se Fiataom naprave kraj ma koliko gubicii bili veliki, a u postojecim halama i poslovnim prostorima, sa kinezima napraviti nekakav aranzman industrijske proizvodnje veilkog obima, koi ce srbiji dugorocno omoguciti kurentnu proizvodnju. Na kineze se Srbija moze oslonuti upravo u ovom srpsko-kineskom uzletu. Sa uma se nesme skinuti kineski put svile koi je upravo sada za ovkve poduhvate najpovoljniji. Svako daljnje mukotrpno poslovanje sa Fiatom je put u duboku neizvesnost, koja ce jednog dana sa sigurnoscu doneti kraj.

(понедељак, 17. јул 2017, 14:22) - anonymous [нерегистровани]

Neverovatno !!

Nigde jos na svetu nisam cuo da neki sindikat poziva drugi da prekine strajk. Pogotovu sindikat cija spremacica verovatno ima platu kao i radnik FIAT-a. Verovatno,a bas bih volela da znam.

(понедељак, 17. јул 2017, 14:09) - anonymous [нерегистровани]

Jasno

Sad je mnogo sta jasno.