Немачке фирме траже добављаче у Србији

Главни спољнотрговински партнери Србије су Немачка, Италија, Русија, Кина и Мађарска. Немачке компаније воле да сарађују са српским због добре цене и квалитета производа. Зато су одлучили да трећу регионалну иницијативу за проналажење добављача у региону Западног Балкана организују, први пут ван Немачке, у Београду.

Спољнотрговинска размена Србије у прва четири месеца достигла је 10,88 милијарди евра и 12,5 процената је већа него у истом периоду лане, али је покривеност увоза извозом мања и износи 77,7 одсто.  

Произвођачима са Балкана треба тржиште, а немачким компанијама добри добављачи. Зато су о сарадњи разговарали представници 142 одабране фирме из региона са 24 велике немачке компаније. 

"Компаније из региона могу само да добију повезивањем са немачким компанијама јер добијају тржиште и прилику за сигуран извоз. А немачке компаније приступ одличним добављачима, квалитетним производима по доброј цени и све то у близини", каже немачки амбасадор Аксел Дитман.

"Ово су веома осетљиви и тешки разговори с пажљиво одабраним компанијама, не ћаскање, већ озбиљни пословни договори", каже Роналд Залингер из "Хемофарма".

Тако је нишка "Минг ковачница" на првој добављачкој иницијативи у Минхену уговорила сарадњу с немачким "Јостом".

"Ви овде успостављате иницијални контакт након кога ценом постајете или не постајете интересантни потенцијалном купцу. Представљате се у што бољем светлу и након тога у периоду од шест месеци до годину дана када дајете све од себе да уверите немачког партнера да можете да испуните све када је у питању квалитет. Ако сте у стању да испуните услове које од вас тражи немачки купац, ви сте у стању да се такмичите са најбољима у Европи", каже Љубан Панић из "Минг ковачнице" Ниш.

На списку немачких компанија које су дошле да траже добављаче су "Ербас", "Дрекслмајер", "Кнор", "Ебершпехер".

"Имали смо раније добављаче са ових простора и сарадња је била добра. Одмакли смо у преговорима о испоруци делова за ауто-индустрију с неколико компанија, с крагујевачком 'Текнијом', са ФПМ-ом у Бољевцу", каже Томас Рор из "Ебершпехера".

После претходне Иницијативе одржане у Дортмунду, српске фирме су закључиле 10 уговора с немачким компанијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво