Стручњаци и грађани у "Недељи енергије" у Београду

Колико смо енергетски ефикасни, како да уштедимо енергију и сачувамо околину - то су питања којима ће се бавити стручњаци у "Недељи енергије" која почиње данас. Први пут се такав догађај организује у Београду. Трудићемо се да поред уобичајених едукативних садржаја ове дане обележимо и новим пројектима, рекао је за РТС Марко Стојановић, градски секретар за енергтику.

Биће организоване бројне конференције које ће окупити стручњаке али оно што је најважније у Недељи енергије биће укључени грађани, студенти, београдске топлане ће отворити врата за школарце, како би их упознали са даљинским системима грејања. Укључени су и факултети, али и музеји. 

У Природњачком музеју биће бројне радионице, а у петак Улица Вука Караџића претовриће се у улицу отворене енергије. 

Градски секретар за енергтику Марко Стојановић каже за РТС да је основна мотивација да информације буду доступне грађанима да би добили конкретне сугестије.

Београд троши 40 одсто од укупне потрошње енергије у Србији. Стојановић каже да је Београд и највећи произвођач. На подручју града производи се више од 50 одсто енергената.

"Отуда наша одговорност да ове теме које су животно значајне делегирамо на прави начин, на начин на који ће бити доступне грађанима. Идеја је да у ових пет дана буду потписани и конкретни пројекти. У том смислу могу да најавим да ће до краја недеље бити потпписан меморандум између Владе Србије, Града Београда и кинеске компаније "Пауер Чајна" за изградњу топлодалековода из Обреновца који у великој мери треба да рационалише нашу потребу за гасом и за трећину да смањи потребе града за увозним гасом.

"Осим тога, биће прилика да се промовише и оно што је Београд урадио на пројекту уштеде и реконструкције јавног осветљења у приградским општинама. Трудићемо се да поред уобичајених едукативних садржаја ове дане обележимо и новим пројектима", рекао је Стојановић.

Недеља енергије у Београду одржава се у оквиру европских дана енергије коју је Брисел покренуо пре неколико година. Како РТС сазнаје, ова манифестација биће већ следеће године проширена и на неке друге градове и општине у Србији.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи