Пепела има и за изградњу путева и за извоз

У свету пепео има вишеструку намену – користи се у путној индустрији, производњи бетона, цемента, гипса. Коначно се и у Србији више неће бацати, а највећи потенцијал имају ЕПС-ове термоелектране. Потписан је и први уговор о донацији 3.600 тона пепела за изградњу ауто-пута Београд–Чачак.

Србија 70 одсто струје добија из угља, тако да ЕПС има огроман потенцијал пепела. Праве се планови за његово веће искоришћење.

"Ми имамо у овом тренутку на депонијама око 200 милиона тона пепела. Годишње се, на жалост или на срећу што нам је добра производња, произведе око шест милиона тона пепела. И политика Владе Србије је управо усмерена да пепео достигне статус сировине", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Влада је још 2015. донела Уредбу о коришћењу пепела у индустрији. А термоелектране у Обреновцу и Костолцу добиле су лиценце да тргују пепелом јер би могли и да га извозе.

"Србија као Србија није довољно тржиште за количине које имамо и из тог разлога истичем да смо почели градњу луке на Дунаву, пристаништа на Дунаву, што је веома важно у транспорту пепела", каже Милорад Грчић, в. д. генералног директора ЕПС-а.

Србија, односно ЕПС, од 2010. је и члан "Екобе" – Европског удружења призвођача продуката сагоревања угља, које су основале чланице Уније. Директиве у тој области су све ригорозније, посебно у еколошким захтевима.

"Наше удружење је основно 1990. године. Регулативе су нам наметнуте и ми заједнички тражимо решења како би од сагоревања угља остварили што већу комерцијалну корист и боље штитили животну средину", рекао је Иван Скидморе, директор Удружења "Екоба".

Иначе, ЕПС за одлагање и одржавање депонија пепела годишње издваја више од 50 милиона евра.

Остали аутори: Ружица Врањковић
број коментара 9 Пошаљи коментар
(петак, 19. мај 2017, 13:28) - anonymous [нерегистровани]

Matematika

Neverovatno, da to vide kao donaciju ...

(петак, 19. мај 2017, 11:45) - anonymous [нерегистровани]

Робеспјер

Ево ја предлажем, пошто су овде неки написали како смо ми неспособни без западних команданата, да ми лепо њима извеземо сав тај пепео и то за џабе (нек само плате превоз) и да га уграђују у зграде, школе и обданишта.... Кад је јефитно и корисно и здраво, па да им ми заостали помогнемо.

(петак, 19. мај 2017, 10:37) - Vladimir [нерегистровани]

Izmisljanje

Iskoriscenje pepla sa deponija????? Gde je ljudi vama zdav razum? To nije samo pepeo, vec i sljaka, zemlja i raznorazno djubre koje dodje uz sam lignit iz kopova i termoelektrana. Iskoriscenje takvog pepela bez ciscenja nije moguce a ciscenje nije isplativo. Podsecam vas da se prilikom izgradnje puteva koristi najcistiji pepeo sa elektrofiltera a ne pepeo sa deponija!

(петак, 19. мај 2017, 09:52) - Iz vremena sankcija! [нерегистровани]

Sećam se da jedna cement-fabrika...

koristila pepeo iz FKS-o,za proizvodnju baš cementa!-Koliko je to bilo kvalitno,znaju vaše cementne tvorevine!

(петак, 19. мај 2017, 09:48) - anonymous [нерегистровани]

Нићирофовић

Дајте, људи не причајте више како смо ми заостали и како нам требају западни "управљачи". Пепео се у изградњи зграда користио у Србији још после другог светског рата. У Панчеву неке од први зграда у центру и дан данас се зову Пепељаре, јер ју бетонски блокови правњени мешавином са пепелом. И то се напустило из једног јединог разлога - због еколошке и здравствене небезбедности. И слична је ситуација у Обреновцу, када се експериментисало за градњом после оснивања ТЕНТа. И ту је из истог разлога напуштено.

(петак, 19. мај 2017, 09:24) - anonymous [нерегистровани]

Ove stvari sa pepelom svet zna i koristi od pre 50 godina-mi nemamo dobar prijem

Sad su se ,posle 60 i više godina,dosetili da mogu pepeo koristiti i izvoziti i zaraditi.Gde su ti naši vajni stručnjaci,tehnolozi da im ovo nije palo na pamet ranije.Da li uvek nešto saznamo kad nam stranac da mig da to imamo i možemo i za druge stvari koristiti,a ne da nam ugrožava životnu sredini,naročito kad duva košava?!
Tako pričamo o našim IT stručnjacima,a njih nigde u domaćim firmama,samo se nalaze u stranim,jer ideju i rukovođenje tih firmi daju i imaju stranci.Mi smo bez njih "invalidi".

(петак, 19. мај 2017, 09:22) - anonymous [нерегистровани]

dobar posao

Zaista konacno i kod nas nesto sto se u svetu radi decenijama,a mi smo bacali i gusuli se.

(петак, 19. мај 2017, 09:20) - anonymous Lala [нерегистровани]

E da ,

Da je svega ko pepela .

(петак, 19. мај 2017, 08:52) - anonymous [нерегистровани]

Opa

Eps dao donaciju! Pa oni treba da plate da im se ukloni pepeo sa lokacije!