Ускоро списак рударског отпада и малих хидроелетрана

Уз подршку Европске уније Србија почиње израду два катастра рударског отпада и катастра малих хидроелектрана. То је важан посао јер директно утиче на здравље и живот људи па су укључене и локалне самоуправе.

Србија има око 250 напуштених рударских депонија и 200 активних рударских копова јер ту поред рудника угља, метала, нематала и минералних сировина спадају и каменоломи, мајдани и отпад од црне металургије.

"Пројекат даје изванредно решење за будуће системско решавање тог проблема, јер знамо да је рударски отпад опасан и да га треба држати под сталним надзором и контролом да би се спречиле евентауалне еколошке штете", каже за РТС Тања Стојановић из Министрства рудрства и енергетике. 

"Тим пројектом држава ће усагласити регулативу са обавезујућом директивом ЕУ о рударском отпаду. Као илустрацију подсетићу да су земље ЕУ имале обавезу да до 2012. године израде инвентар рударског отпада. Ми овим пројектом добијамо још већи квалитет, јер добијамо различите додатне анализе и студије случаја, којима за три различите врсте отпада опредељујемо врсту санације и знамо колико ће то да кошта", додаје Тања Стојановић. 

Израда тих катастара су услов нашој земљи за чланство у Европској унији, за отварање поглавља 27 о животној средини и 15 о енергетици.

Укупна инвестициона вредност пројекта износи 2,1 милиона евра, од чега је 90 одсто финансијска помоћ ЕУ, док је преосталих десет процената финансијски удео Републике Србије.

 

 

 

Остали аутори: Ружица Вранковић
број коментара 0 Пошаљи коментар