Влада близу договора са кинеском компанијом о преузимању РТБ "Бор"

Представници Владе Србије су близу договора са једном од највећих кинеских рударских компанија о преузимању борског Рударско-топионичарског басена.

У Министарству привреде потврђено је РТС-у да Влада са кинеским компанијама интензивно разговара о решењу за РТБ по моделу сличном као за "Железару Смедерево", коју је купила кинеска компанија "Хестил".

Министар привреде Горан Кнежевић наглашава да се очекује да професионални манаџмент буде само један транзициони период, док не крене процес приватизације.

"Потребно је у овом тренутку да извршимо рударско-геолошку анализу поља на којима се налази руда. То је остало једино спорно у читавој ствари. Када то будемо имали, знаћемо све параметре и моћи ћемо да кренемо у процес приватизације", истакао је Кнежевић.

Са 5.000 запослених борски гигант директно утиче на привреду земље и живот источне Србије. РТБ има велике природне ресурсе па стручњаци оцењују да је добра приватизација једино одрживо решње да се заустве губици и технолошко пропадање.

"Држава Србија има јасан домаћи задатак, само се бојим да није лопта само на нашој страни, у нашем дворишту. Лопта је на кинеској страни. Ако бисмо имали срећу да се са Кинезима до краја године направи добар уговор као са смедеревском Железаром, ја верујем да би РТБ 'Бор' релативно брзо – кроз годину, или најкасније две постало једно врло ефикасно профитабилно предузеће", каже професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић.

Потенцијални кинески инвеститор свакако ће имати своје услове. Али треба имати у виду и да је држава отписом милијарду евра старих дугова и кроз Унапред припремљни план реоргнизације већ олакшкла рад РТБ. Њима је овогодишњим буџетом намењено две милијарде динара.

"Ја се надам да нећемо ни морати да употребимо та буџетска средства. Наравно, није то што су се они сада променили па одједном ради сјајно, него што су сада тржишни услови такви да је цена бакра дошла до 6.000 долара по тони и због тога они остварују добре резултате. Они измирују све своје према УППР-у, пре свега према ЕПС-у, према кредитима и за сада је пословање 'Бора' стабилно", истиче министар Кнежевић.

Подсећамо, до 2010. два пута је неуспешно покушана приватизације борског гиганта.

Иначе, за РТБ је у току јавни позив за избор управљачког менаџмента који је отворен до 28. априла.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. мар 2017, 14:37) - anonymous [нерегистровани]

Pohvala

Eto ovo je za svaku pohvalu. Ruske ili kineske kompanije su garancija da firme nece biti unistene , kao sto ih je zapad unistio.