Грчић: ЕПС у плусу, убудуће строжа наплата дуговања

За десет месеци ове године ЕПС је остварио добит од 16,5 милијарди динара, а Нову годину предузеће ће дочекати са 52 милијарде динара на рачуну. Поред наставка започете реорганизације пред ЕПС у 2017. мора да смањи губитке и крађу струје, и да повећа наплату, рекао је за РТС вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић.

Напољу је минус, зима тек предстоји а 70 одсто струје се добија из угља који од поплава није најбољег квалитета због чега се троши већа количина.

Снабдевање је потпуно стабилно а потрошња је на нивоу прошлогодишње. ЕПС је у првих 10 месеци забележио добит од 16,5 милијарди динара што је резултат започетих реформи. Само на коришћењу моторних возила трошкови су смањени за 15 одсто и те уштеде су огромне", рекао је гостујући у Дневнику РТС вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић.

У договору са ММФ-ом и Светском банку број запослених је требало да буде смањен за 1.000 људи.

"Ти разговори нису били ни мало лако  али смо у разговорима успели да им објаснимо да нема потребе за отпуштањем и да је прави модел за смањење броја запослених социјални програм што су они и прихватили. Пријавило се око 2.000 људи, највише из "Колубаре". Наша процена је да ће та бројка бити нешто испод 1.900", рекао је Грчић.

Смањује се и број великих дужника.

"ЕПС је већ успео да подигне наплату за 1,5 одсто. Влада је заузела чврст и јасна став када је реч о великим дужницима и помака већ има, пример је "Бор" који је уплатио дуг", рекао је Грчић.

У наредној години ЕПС очекује и почетак изградње новог термо блока у Костолцу.

"Инвестиција у Костолцу је вредна 715 милиона долара и то је веома сложен процес који се одвија у 14 фаза и и ми на пролеће очекујемо почетак изградње новог блока у Костолцу", рекоа је Грчић.

Тржиште струје је отворено а због неправилности у процедури 300 великих потрошача је отишло.

"Постоји разлика у обрачуну коју ми примењујемо. Све неправилности које смо уочили предали смо министарству унутрашњих послова а људе који су били на одговормним местима смо сменили док се истрага не заврши. Од тада нисмо изгубили ни једног купца, два велика смо вратили а очекујемо да ће у се већина вратити ЕПС-у у 2017. години", рекао је за РТС вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 30. дец 2016, 09:42) - anonymous [нерегистровани]

eps=uzas

Lepo je sve to, nego hoce li nesto da uradi sa svoje strane? npr. redovnije snabdevanje strujom (jucer ceo dan nema struje), ljudi da brze i lakse dodju do prikljucka ili legalizuju vec postojace mreze? Da imamo mogucnost placanja racuna preko interneta?