Приватизација комуналних предузећа - за и против

Земље региона залажу се за приватизацију јавних комуналних предузећа и јавно-приватно партнерство, али не по сваку цену него тек када те фирме буду способне да самостално позитивно послују. Приватизација ЈКП региона, била је тема округлог стола који је у Бечићима организовао Самостални синдикат комуналних делатности Србије.

У Србији има више од 300 јавно-комуналних предузећа која треба припремити за приватизацију. У Београду, после двогодишње реорганизације пословања и смањења трошкова јавних набавки, није било вишка запослених, а од 20 јавно-комуналних предузећа, само два су претходну годину завршила са губитком.

"Укупан скор код свих ЈКП био је губитак од 1,8 милијарде динара. Само за две године јавни сектор је прешао у плус и то не мали плус, него плус од 3,8 милијарде динара", каже Борко Милосављевић, помоћник градоначелника Београда.

У Федерацији БиХ још нема приватизације ЈКП, али поједине фирме добијају најплаћеније комуналне послове: наплату паркинга, погребне услуге, асфалтирање, водовод.

"Можда су они некад и нижи у цени у понудама, али на крају, завршна фактура и ликвидатор наплати то, не једном, него пет пута скупље од нас", каже Адим Шерак, председник Синдиката комуналних делатности Федерације БиХ.

Црногорци су приватизацију у Јавно-комуналним делатностима одложили док не донесу Стратегију о приватизацији и Закон о јавно-приватном партнерству.

Законом о комуналним делатностима тим предузећима дате су три године за прилагођавање и реорганизацију до приватизације, и додатних 18 месеци за потпуну примену закона.

"Тај закон ће значити да ће локалне самоуправе као оснивачи ових фирми бити у обавези да дају ту делатност на јавни тендер. У међувремену ће та наша предузећа бити спремна да учествују на тендеру", сматра Бранко Пламенац, председник Синдиката стамбено комуналне делатности Црне Горе.

Приватизација у комуналној делатности је неопходна да би се избегао монопол, али искуства Румуније, Бугарске и Мађарске које су без претходне припреме приватизовале комунална предузећа, говоре да ниво услуге није побољшан, а насупрот томе, цене су понегде толико повишене, да грађани нису могли да их плаћају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи