Сокобањске јабуке на европском тржишту

Почела је берба јабука на највећој плантажи тог воћа на југу Србије, која се налази у близини Сокобање. Ангажовано је искључиво локално становништво, које је у инвестицији вредној два милиона евра породице Јокић из Тополе, која је подигла и опремила засад, видело разлог да остане у том крају испод Ртња.

Са 11, а данас, после две године њихов засад има 58 хектара, систем "кап по кап", противградне мреже и све што је неопходно да шест сорти јабука донесе квалитетан род. Знање и искуство Шпанаца у воћарству, донео је породици син Милош, који се после завршених студија у иностранству вратио у Србију.

"Оно што сам могао да закључим у три године јесте да овде људи имају страх од пољопривреде и да се то сматра послом нижег ранга, што не би требало тако да буде. Највећи проблем је уситњеност парцела и пољопривредници немају новца да започну озбиљну производњу, а у свету је производња хране растући тренд", каже Милош Јокић из компаније "Тера оптима".

Више од 30 људи из оближњих села ангажовано је на сезонским пословима. Филип је после завршеног пољопривредног факултета одмах добио сталан посао.

"Нико није веровао да ово може овако да изгледа јер овде је била ледина. А сада, када дођу и виде, сви су изненађени", објашњава Филип Јовановић из села Јошанице.

Милош додаје да је и његова породица на почетку била у страху.

"Мало су и они имали страх јер се цела општина Сокобања ослања на туризам и људи овде сматрају да је то једино од чега може да се живи, што није тачно јер овај регион има огромне потенцијале", каже Милош.

Јабуке из околине Сокобање одлазе на тржиште ЕУ јер се извозе у Грчку, стручњаци кажу да јабукама погодује овај крај јер је сличан Јужном Тиролу. Надморска висина му је између 400 и 500 метара, а има и специфично струјање ваздуха.

Прошле године јабука је овде по хектару дала 20 тона рода. Зато Јокићи планирају да подигну хладњачу капацитета 2.000 тона. И то није све. Засејали су сунцокрет на 30 хектара, асфалтирали два километра прилазног сеоског пута и на посао позвали младе школоване стручњаке који воле воћарство и говоре страни језик. Места, кажу, има за двоје.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се