Вучић: Србији иде добро, али смо далеко од нордијских земаља

Премијер Александар Вучић изјавио је да смо захвални што инвеститори из нордијских земаља примећују напредак у нашој земљи у економском погледу и на европском путу, да Србији иде добро, али да је још далеко од нордијских земаља.

"Србији иде добро, Србија ради добро, то нису добре жеље, то је стварност, знамо да би могло да буде још боље, а при томе не сањам. Мислим да је претерано лепо чути да ћемо се једног дана приближити нордијским земљама, али за то је потребно да прође још много генерација да им се бар приближимо", рекао је Вучић на конференцији "Нордијски иновативни бизнис у Србији" у резиденцији амбасадора Финске.

Доказ за то да Србија напредује је и чињеница да данас са нордијским партнерима причамо о генеричким лековима, а не о банкротству, истакао је Вучић.

Премијер је рекао да му је драго што и страни инвеститори и амбасадор Финске виде да и Срби могу да постигну резултате, и у том смислу поменуо да су консолидоване јавне финансије, да Србија тренутно нема дефицит у буџету, да је дефицит консолидоване државе, како је навео, четвороструко мањи од очекиваног, те да и даље напредујемо на светској "Дуинг бизнис листи".

Вучић је навео и да су нам, такође, и даље проблем локалне самоуправе.

"Оне делом лоше функционишу јер не постављају високе циљеве већ се баве дневном политиком и тиме како да запосле некога свога", навео је Вучић.

Уз захвалност амбасадору Финске на томе што примећује напредак Србије, Вучић је поменуо да у Србији то баш није пракса, те да се лоше оцене Фискалног савета данима "не скидају с насловних страна", али да, с друге стране, када Фискални савет каже да је резултат изузетан, "постоји безмало завера ћутања".

Наше јавне финансије су, међутим, стабилне, што, како је рекао, и за инвеститоре из нордијских земаља представља позитиван знак, јер неће да долазе у земље које имају несигуран пословни амбијент.

Вучић је рекао да су врата његовог кабинета и свих људи у Србији отворена за инвеститоре из свих земаља, посебно из нордијских, јер њих карактерише одговорност, озбиљност и посвећеност у раду.

Трговинска размена са нордијским земљама расте 

Премијер Србије је додао да је за нашу земљу важно да трговинска размена са нордијским државама расте, да је у првих пет месеци ове године то двоцифрен проценат, као и да очекује већи раст доласком нових нордијских инвеститора.

У вези с тим Вучић је додао да Србија није идеална земља, јер као друштво имамо много недостатака, наводећи као пример расправу у Скупштини Србије приликом избора нове владе, о томе ко је за а ко против страних инвестиција, истичући да је мислио да је расправа о томе окончана крајем 18. века.

Довођење страних инвестиција, додао је Вучић, Србији ће помоћи да поврати предузетнички дух, радне навике, али и да се, с обзиром на то да инвеститори све више улажу у централну Србију, равномерно подстиче регионални развој.

Вучић је додао и да Србија нема никакве илузије колико заостаје за нордијским земљама, и осталим земљама северне и централне Европе, али да своју шансу види у достизању појединих медитеранских земаља ЕУ. 

"Не кажем да смо на њиховом нивоу, али можемо у наредних десет година да их стигнемо, па чак и престигнемо. То је моја жеља, јер мислим да је Србија показала да се у нечему разликује од много земаља, па и неких из ЕУ, које ни данас нису у стању да се изборе са дефицитом", рекао је Вучић.

Вучић је поручио и да се компетитивност може постићи само већим радом и напорима, а да су приче о благостању када се ради по шест сати четири дана недељно – "бајке за малу децу".

"Свидело се то некоме или не, то је тако", рекао је Вучић.

Када је реч о иновативним технологијама, Србија је спремна да уради много тога како би се унапредио пословни амбијент, додао је Вучић, констатујући да нам недостаје знање.

"Знамо да смо прилично далеко, и да нам је потребно још много знања, и управо зато говоримо да су промене у образовном систему кључ успеха", рекао је Вучић. 

Он је додао да Србија има проблема и са иновативним лековима и генеричким рецептима, да је потребно урадити много тога, али да то није лако у периоду фискалне консолидације.

"Негде морамо да вагамо и бирамо тренутак у којем нешто или одређене ствари морамо да предузмемо", рекао је Вучић.

Премијер је констатовао да су то ствари које су пред нама, али да, уколико смо дошли дотле да не причамо више о банкротству, већ о генеричким и иновативним лековима, ипак смо напредовали и ситуација у Србији је ипак другачија.

Он је истакао да је захвалан на томе што Србија има билатерално добре односе са нордијским земљама, и што је имао част да посети већи део тих држава, као и да у нашој земљи угости њихове званичнике.

Према његовим речима, када је реч о региону, увек ће постојати примедбе, али је нагласио да ће Србија наставити и у будућности да гледа да се, "ако не увек најодговорније понаша, онда да се понаша најмање неодговорно". 

"То могу да обећам, јер ми желимо ауто-пут Београд–Ниш–Приштина–Драч до 2020. Хоћемо да инвестирамо тамо на обали, њихове инвеститоре да видимо у нашој земљи, да имамо најбоље односе и са БиХ, са Црном Гором, са Македонијом... Са Хрватском мењамо однос нашег извоза и увоза, све више иде нама у корист, и зато нама највише одговарају добри и стабилни регионални односи и на томе ћемо радити и убудуће", закључио је Вучић.

"Ако трчимо спринт, можда ћемо стићи земље централне Европе"

Само убрзаним напретком можемо да стигнемо стандард земаља централне Европе, за шта ће нам бити потребне деценије, док у пристизању нордијских земаља можемо само да се потрудимо да у наредном периоду смањимо огромну разлику између њих и нас, поручио је после састанка премијер Вучић.

"Србија данас бира своју будућност, у наредних 20, 30, 50 година, ком делу света и Европе жели да припада, да ли желимо да чекамо, да се ослањамо на социјалну помоћ, или ћемо се својим радом приближити земљама централне Европе, а да једног дана, после много година заостајања за северноевропским земљама, ту разлику у развоју почнемо да смањујемо", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да нам је у остваривању просечне стопе раста веће од три одсто потребна подршка свих нордијских земаља, пре свега у преношењу знања, учењу радних навика.

Зато су ваши инвеститори добродошли, поручио је Вучић и додао да ће Србија у наредном периоду, у сарадњи са Нордијском пословном алијансом, радити на нацрту закона о електронском пословању и електронским комуникацијама.

"Научићемо нешто о е-влади, олакшавању електронског потписа...", рекао је Вучић.

Премијер је констатовао да се ипак мењамо јер смо после 25 година успели да у Србију доведемо "Икеу", истина, како је рекао, то је наша срамота што је толико трајало, као и то што ће "Лидл" доћи тек 2018, а пре 20 година је био у земљама од којих смо ми некада давно били напреднији.

"Зато само убрзаним напретком можемо да се приближимо стандарду не нордијских земаља, оне су далеко испред нас, али да земљама централне Европе. Биће потребно неколико деценија, али ако будемо трчали спринт, успећемо", закључио је Вучић.

Инвеститори траже ефикаснију примену прописа по којима им се враћа део пореза ако дају донације.

Директор компаније "Икеа" за Југоисточну Европу Владислав Лалић каже да платформа постоји.

"Дајте прилику да се повећају донације, али да то буде на ефикасан начин да би компаније могле да имају неке добробити од тога", рекао је Лалић.

Остали аутори: Мирјана Брајковић
број коментара 20 Пошаљи коментар
(среда, 07. сеп 2016, 12:13) - anonymous [нерегистровани]

Cene

Onda da i tebi ponovim. Ili nisi bio u Srbiji ili se iz nekih razloga ubedjujes u drugacije. Cene hrane u Srbiji su smesno niske u odnosu na Svedsku. Cak je mnogo mnogo puta jeftinije u restoranu u Srbiji nego u prodavnici u Svedskoj. A o restoranima u Svedskoj i da ne govorimo.

(среда, 07. сеп 2016, 06:29) - anonymous [нерегистровани]

(S)

Zivim u (S) ne slazem se komentarom @Norveska svi normalno zive gardaroba meso i ostale namirnice mozete kupiti cak jeftinije nego u Srbiji.Plate i penzije su koliko radis i sta radis ili koliko godina si radio i sta si radio, pa i neradnici dobro zive stan,gratis trosenje vode struje,i socijala za hranu.(gde ovo ima)

(уторак, 06. сеп 2016, 23:04) - anonymous [нерегистровани]

@Norveska

Svedska,Finska i Danska su najskuplje drzave u EU,a obican narod nemaju bas neke plate i penzije. Taj super zivotni standard presao je u najgori kapitalizam davnih dana. Bogati su bogatiji,a siromasni su siromasniji.

(уторак, 06. сеп 2016, 22:20) - Dule [нерегистровани]

Sa druge strane

Što bi Bajaga rekao:"Sa druge strane jastuka...".

(уторак, 06. сеп 2016, 20:37) - Jovan [нерегистровани]

Blize i dalje

Mesec je blize, a Sunce je dalje...

(уторак, 06. сеп 2016, 20:30) - anonymous [нерегистровани]

Урош

за почетак да се уведу стандарди везани за корупцију као у нордијским земљама. Ово ме подсећа на оно време од пре 26 година када су нам обећавани Шведски стандард и брзе пруге, нама обичнима би шта би а политичари лепо преживеше они и њихови блиски добили су тај стандард и скупа кола.

(уторак, 06. сеп 2016, 19:42) - anonymous [нерегистровани]

ali smo daleko

Uvesti novi sistem to nije nimalo lose/pogresno ali mi u Svedskoj smo daleko od Srpske Vlade( vi ste bolji od Svedske). Kada bi se nasa drzava bavila sa drzavom bilo bi super. Samo napred Srbijo!!!

(уторак, 06. сеп 2016, 18:55) - anonymous [нерегистровани]

Zar ne?

Evo Vucicu osim sto poreski inspektori zatvaraju kafane i kafice zbog utaje poreza,neka pocnu da zatvaraju advokatske kancelarije neka i oni placsju porez i izdaju fiskalne racune.Ni po babu,ni po stricevima!

(уторак, 06. сеп 2016, 18:36) - anonymous [нерегистровани]

Norveska

Ne znam gdje si ti to bio, ako si uopste bio. Ako usporedim sa Svedskom, u Srbiji mozes jesti sedmicu dana za pare za koje u Svedskoj ne mozes dovoljno za jedan dorucak kupiti. A Norveska je boga pitaj koliko skuplja od Svedske

(уторак, 06. сеп 2016, 17:02) - anonymous [нерегистровани]

Norveshka ima ekonomsko chudo a to je nafta!

Norveshka ima Telenor , drzavnu telekomunikacionu kompaniju koja pravi profit i radi dobro.Dakle drzavnu.

Kolika je plata u Nod\rdijskim drzavama toliko imaju vishe mogucnosti da placaju porez, imaju proizvodna preduzeca, naftu, cuda.... i naravno da dobro rade.