Сагласност Агенције за енергетику за нове цене струје

Савет Агенције за енергетику је дао сагласност на одлуку ЈП "Електропривреда Србије" о ценама електричне енергије за снабдевање домаћинстава и малих купаца који имају право да електричну енергију набављају по регулисаним ценама.

Просечно повећање цена за све купце са правом на регулисану цену је 3,8 одсто. После ове промене, просечна цена за сва домаћинства, без пореза, акцизе и накнаде за обновљиве изворе енергије, износи 6,6 дин/kWh.

Нове цене ће се примењивати од 1. октобра 2016. године.

Промена регулисане цене снабдевања је углавном последица признате више цене по којој ЈП ЕПС набавља електричну енергију за снабдевање домаћинстава и малих купаца. Набавна, односно великопродајна цена, по Закону о енергетици, одређује се на основу кретања на тржишту и још увек је нижа од цена на релевантним берзама.

Цене коришћења преносне и дистрибутивне мреже нису мењане, већ ће се и даље примењивати цене на које је Агенција дала сагласност 2013, односно фебруара 2016. године.

Купци који имају право да набављају енергију по регулисаним ценама, а то су домаћинства и мали купци чија је годишња потрошња мања од 30.000 kWh, потроше око 62 одсто укупне електричне енергије продате крајњим купцима у Србији.

Остали купци набављају електричну енергију по тржишним ценама, од снабдевача кога сами изаберу. Они настављају да се снабдевају по ценама које су претходно уговорили.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. сеп 2016, 13:27) - anonymous [нерегистровани]

Ih !

Ja mislila da nece dati saglasnost zbog teske ekonomske situacije gradjana !!!?