Вучић: Србија ће имати највећу стопу раста у целом региону

У првих шест месеци Србија ће имати највећу стопу раста БДП у целом региону и биће у прве четири државе у Европи, поручио је премијер Александар Вучић, на отварању фабрике за производњу грађевинсдког стиропора "Бекамнет". Влада ће помоћи домаћим фирмама и српским домаћинима, рекао је Вучић.

Александар Вучић поручио је у Аранђеловцу да је циљ да следеће године Србија по привредном расту буде прва у Европи. 

"Ми ћемо у наредних неколико дана имати званичне резултате раста свих економија у Европи, за неких 15 дана имаћемо те резултате. Званичне процене ММФ за Србију за 2016. биле су да ћемо имати раст, али да ће бити најнижи у региону, како данас ствари стоје Србија ће у првих шест месеци имати највећу стопу раста БДП у целом региону и биће у прве четири државе у Европи", истакао је Вучић. 

То је, како је напоменуо Вучић, нешто што не може да се сакрије и што ће значити више посла за људе, од краја године веће плате у јавном сектору, веће пензије.

"То смо могли само зато шмо смо имали народ који је био стрпљив и трпељив, који је свхатио да морамо себе да променимо, да имамо немачки модел, да радимо више, а не да плачемо и кукамо, јер неће ништа са неба да нам падне", поручио је Вучић. 

Вучић је рекао да је циљ Владе да у наредном периоду спусти стопу незапослености у Србији испод 15 одсто не би ли се Србија, по том критеријуму, приближила просеку ЕУ. 

Влада ће помоћи домаћим фирмама и српским домаћинима, поручио је Вучић на отварању нове фабрике за производњу грађевинског стиропора домаће компаније "Бекамент" у Аранђеловцу.

Премијер је рекао да је Влада уложила 500.000 евра да помогне компанији "Бекамент" у Арађеловцу и да им је тај новац на располагању, као и да је преузела обавезу да заврши три километра пута у околини Аранђеловца.

"Бекамент је камен српске економије и камен српске будућности", поручио је Вучић.

Он је рекао да ће та компанија, која увек на време исплаћује плате радницима, увек имати помоћ владе, као и друге домаће фирме које послују на исти начин.

"Срећан сам и поносан јер је реч о српској породичној компанији и задовољан што Коста, као отац и родоначленик, данас учи своје синове и унуке како да се односе према животу и раду. Од њих нећете чути да им је врућина и да им је тешко, него само како да радимо и извозимо више", рекао је Вучић и власницима честитао што извозе у Албанију и Хрватску.

Вучић је рекао и да је у разговору са радницима чуо да "Бекамент" има најбољу робу, те приметио да та фабрика јесте фирма породице Чоловић, али и свих радника, којима плате никад не касне. 

"Бекамент" је отворио нову фабрику у оквиру свог производног комплекса у Бањи. Годишњи капацитет производње стиропора у новој фабрици биће 500.000 кубних метара. "Бекамент" ће са грађевинским стиропором у понуди постати једина домаћа компанија која производи све материјале неопходне за завршне радове у грађевинарству.

Поред постојећих 300 радника у новом постројењу ће бити запослено још 70 људи.

Сви производи "Бекамента" поседују сертификате потребне за извоз у ЕУ и планирано је да се грађевински стиропор који ће се производити у новој фабрици пласира на домаће, али и на тржишта држава региона.

У претходне две године компанија "Бекамент" је своју производњу углавном извозила.

Новоотворена фабрика у потпуности заокружује процес производње од основних сировина до финалних производа.

"Бекамент" за 2017. годину планира још једну инвестиција у вредности од 10 милиона евра.

Реч је о фабрици за производњу боја, фасада, грађевинских лепкова и малтера, чији ће годишњи капацитет бити 250.000 тона.

Од свог оснивања 1992. компанија "Бекамент" производи материјале од чувеног венчачког камена, а 2010. је уведена потпуна аутоматизација производње свих прашкастих производа.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. јул 2016, 11:46) - anonymous [нерегистровани]

Неинформисан

поједини сектори су добили и повећања (додуше бедна од 1-4%). Друго, шта ће бити покриће за плату од 45000 динара, која економија? Плата ће бити толика онда када ми толико будемо радили. Ја не знам како људи то не схватају, то је та тржишна привреда за коју смо се залагали (ја не, сматрам да је то израбљивачки систем, али кад смо већ увели то треба и да је упознамо и од ње направимо најмање лош модел).

(четвртак, 14. јул 2016, 00:35) - anonymous [нерегистровани]

Stvarno ili bajka

Dok slusam sve ovo ,zajsta mi ne ide u glavu pa da se ne upitam sa onim prefiksom " O Boze kakav smo mi to narod bre"..
Za cetri godine ove vlasti plate i penzije su smanjenje,a sve je poskupelo jos za najmanje 20%.
Da bi ovakve price za decu bile mozda tacne i imale svoj smisao i poentu postoje samo dva nacina :
1. vrati plate i penzije na nivo oktobar 2014. i odmah posle povecaj plate i penzije za najmanje 8%
2.uzmi u ruke 45 000 pa pokazi kao se u Srbiji zivi sa "najboljom ekonomijom"od p.plate.Ali ovoga puta da platite struju,komunalije,sve rezije,hranu lekove,naftu da skupite od toga za ogrev ,slave nove godine registracije auta...bez "maldiva"
I onda nam uputite reci:"Uspeli smo mi politicari smo luksuzno preziveli tih mesec dana"...
Ovako zajsto jadno izgleda i cuti i videti ,kada danas gledam ljudi kupuju jaja na komad,cetvrt hleba i salamu za "pse".
No oni zasigurno nisu deo naseg "sveta" kad ovako gledaju u oci ,i obmanjuju vas za nase pare!
Prijatno i pozdrav do boljeg sutra!

(среда, 13. јул 2016, 22:19) - anonymous [нерегистровани]

Sta to vredi?

Sta vredi ako stopa rasta u Srbiji bude najveca u Regionu kada su sve drzave u regionu ispred Srbije?

(среда, 13. јул 2016, 18:41) - anonymous [нерегистровани]

Zbunjen sam

Srbija će ovo, Srbija će ono, Srbija će tad, Srbija će onda, Srbija će, će, će, će...

Od 1990-tih mnogo sto sta se pricalo da će Srbija biti, ali to ĆE u zadnjih 26 godina nijednom nije doslo.

Dokle jos ovakvih zamajavanja, kako covek da sedi mirno, a da se ne iznervira od muke...

(среда, 13. јул 2016, 15:12) - anonymous [нерегистровани]

Savet

Postovani premijeru,
Da uzmete fotoaparat i da se slikate sa tim najvecim rastom BDP-a. Nama ,obicnim gradjanima, to nista ne znaci jer nam je zivot gorak,iako vi pricate da nam je svaki dan bolje. Nazalost,nije.

(среда, 13. јул 2016, 13:58) - Dejan [нерегистровани]

Austrotherm ne radi u jednoj smeni

Austrotherm kao najveći srpski proizvođač stiropora nigde, ni u jednoj svojoj fabrici, ne radi samo u jednoj smeni. Radi se 3-4 meseca godišnje čak u sve tri smene (mart, april, septembar, oktobar).

(среда, 13. јул 2016, 13:47) - anonymous [нерегистровани]

Treba verovati

Ja se secam da je premijer rekao jos pre da je Srbija vec u zlatnom dobu.

(среда, 13. јул 2016, 12:40) - bgd na vodi [нерегистровани]

radoznao

Sta ce da nam raste? Pritisak, nestrpljenje, nemastina, razocarenje svaki dan???

(среда, 13. јул 2016, 12:37) - zaluđenik za istinom [нерегистровани]

zatrčali se malo

stiropor nije isplativ za izvoz, tj za transport veći od 150km od mesta proizvodnje

U Srbiji ima mislim 15-16 fabrika stiropora. A one prosto ne znaju kome da prodaju i to što proizvedu radeći u jednoj smeni.
Masterplast-Subotica
Euro therm-Subotica
FIM -kanjiža
Isover-Novi Sad
Izolirka-Šid
Jub-Šimanovci
Stirodom-Leštane
Mikos-Leštane
Austrotherm-u Srbobranu, u Nišu i u Valjevu
1maj-Čačak
FIMA - Mionica
StyroCoop-Valjevo
Čar-Kragujevac
...ko je ovde lud