Модел јавно-приватног партнерства заживео и у трстеничким селима

Прошле године кроз пројекат јавно-приватног партнерства који се реализује у сарадњи локалних самоуправа са Регионалном развојном агенцијом "Златибор" и уз подршку амбасаде Швајцарске у Србији је отворено 3.800 нових радних места. Данас је по овом моделу 260 младих људи из општине Трстеник добило шансу за запослење. Они су се определили за пољопривредну производњу по којој су препознатљиви и која је у овом крају извор прихода већине мештана.

Они који су потписали уговоре о јавно-приватном партнерству одлучили су се за подизање засада малине, купине, пластеничку производњу и пчеларство. Као помоћ поред новца добијају репроматеријал и неопходну опрему за почетак.

"Супруг и ја смо без посла и одлучили смо се за повртарство", каже Виолета Јовановић из села Страгари.

Пре годину дана у оквиру истог пројекта посао за себе је обезбедио и Марко Рзић из Прњавора.

"Једном месечно плата, може да се заради за тих неких 15 ари прве године. Осталих година зависи од рада у малињаку, може да се заради и више, може пристојно да се живи", каже Рзић.

У пројекат јавно-приватног парнерства укључени су откупљивачи и прерађивачи воћа, поврћа и меда.

"Ради се о моделу који подразумева сарадњу између хладњача и произвођача као такав нам је омогућио да обезбедимо квалитет својих производа", каже Радмило Јовановић из предузећа "Темпо фуд".

У општини Трстеник један од већих проблема је незапосленост због чега потпредседник општине Трстеник Стеван Ђаковић каже да млади на овај начин обезбеђују себи месечну плату.

Само прошле године у општини Трстеник након спровођења социјалног програма без посла је остало око 2.000 људи. Како би се смањила стопа незапослености локална самоуправа издвојила је 30 милиона динара за самозапошљавање и то у пољопривреди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара