Представник ПКС у Москви: Споразум са ЕЕУ до краја године

Kоординатор Центра за сарадњу са Русијом у Привредној комори Србије Дејан Делић рекао је да Евроазијска економска унија (ЕЕУ) почиње преговоре са Србијом о успостављању јединственог трговинског режима, а да би споразум требало да буде потписан до краја године.

Дејан Делић је рекао да се српској привреди отвара тржиште од 182 милиона људи.

Шефови држава чланица Евроазијског економског савеза (ЕАЕС) одлучили су на самиту у Астани да започну преговоре са Србијом о успостављању јединственог трговинског режима са Србијом.

Делић је тим поводом рекао Танјугу да то за српску привреду значи, пре свега, рационализацију дијалога и добијање "адресара" за разговор о унапређењу билатералне привредне сарадње.

"Још важније, на чему ће ПКС инсистирати, је даља либерализација трговине. Не очекујемо лошије услове од тренутних, штавише, тражићемо даљу либерализацију непреференцијалних производа који не могу да користе бесцарински третман, а то су сиреви, пре свега тврди, као и шећер и дувански производи. Нама се отвара тржиште од 182 милиона људи и то доприноси јачој инвестиционој привлачности", нагласио је стручњак ПКС.

"Очекујемо да преговори почну што пре, а само финале и потписивање споразума очекујемо до краја ове године", навео је Делић.

"Позив компанијама из ЕЕУ"

Додаје да је данас, на пример, звала водећа светска компанија из Француске у области фармације и козметике да се распита о уласку на српско тржиште зарад добијања домаћег порекла производа и извоза на тржиште ЕЕУ.

"Ми ћемо ЕЕУ представити моделе споразума о слободној трговини које имамо са ЕУ, чланицама ЦЕФТА, ЕФТА и Турске и стоји позив и компанијама из ЕЕУ за отварање производње овде ради одласка на треће тржиште", рекао је Делић.

Нагласио је да је то тржиште ЕЕУ веома важно за нас наводећи као пример Русију која има приоритетни значај.

"Ми у првом кварталу 2016. године бележимо раст извоза у Русију од 22 одсто. Тако да после једне нерепрезентативне године, због познатих услова, пада курса рубље и пада цена и тражње, као и несигурности - курс рубље сада стагнира и показатељи нашег раста извоза од 22 одсто говоре о повратку на претходни тренд извоза који је већи од милијарду долара само на тржиште Русије", додао је Делић.

"Одлука ЕАЕС важна за Србију"

Представник Привредне коморе Србије у Москви Свето Васиљевић је агенцији Бета рекао да ће одлука Вишег савета Евроазијског економског савеза (ЕАЕС) о почетку преговора о успостављању јединственог трговинског режима са Србијом омогућити бољи пласман робе на територију држава чланица. 

Васиљевић је рекао да се данашњом одлуком отварају преговори да бесцарински режим за робу из Србије буде проширен са Русије, Белорусије и Казахстана и на Јерменију и Киргизију, које су се касније придружиле ЕАЕС-у.

"Тим се отвара могућност да се списак робе ослобођене царине прошири са 97 одсто на можда 99 одсто, и ПКС ће учинити све да то буде учињено", рекао је Васиљевић.

Као пример је навео да би за Србију било веома значајно ако би на списак робе ослобођене царине били стављени зрели сир и ракија.

"Проширење бесцаринске трговине на Јерменију и Киргизију и проширење листе би нам омогућило да имамо озбиљан извоз", додао је Васиљевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара