Вучић за РТС: Тешки задаци због структурних реформи

Отпуштање у јавном сектору и реформа јавних предузећа, главни су задаци нове Владе. Велики и тешки задаци су пред нама и они се тичу, пре свега, структурних реформи, рекао је премијер Александар Вучић после састанка са делегацијом ММФ-а, коју предводи Џејмс Руф. Вишка запослених има највише у локалној самоуправи, просвети, здравству, јавним предузећима, напомиње Вучић.

Више од сат времена трајао је састанак делегације из Вашингтона и премијера Србије који је представио економски план нове Владе. То је припрема за њихов долазак у јуну, после формирања Владе и када треба да оцене претходну, 4. контролу из фебруара.

Добре оцене Србија је добила због одличног стања у буџету и привредног раста, али и критике на рачун кашњења у отпуштању у јавном сектору, рекао је премијер за РТС после састанка.

"Они чекају да виде наш експозе за четири године и наш план за 100 дана. Захваљујући страшно важним реформама, зато сам рекао да ће 2015. ући у историју српске савремене економије, ми смо поставили темеље и ове године имаћемо раст од 2,3 одсто. Следеће године ћемо да будемо, и то је оно што је олакшавајућа околност за све нас, земља са највећом стопом раста у Европи ако све са Железаром буде у реду, али није само Железара, прерађивачка индустрија је та која носи, све нам се диже. Aко немамо катастрофалних проблема са пољопривредом то може да дође и до четири одсто, што би био највећи раст у Европи", нагласио је Вучић.

Како је рекао, то би значило бољи живот и стандард за људе, више обновљених школа и болница, обновљених путева.

"Али ми тиме нисмо решили наше структурне проблеме. Зато ће први циљ да буде да пробамо да решимо све структурне проблеме које имамо, на које указујемо. Ако нисмо били у стању да решимо питање вишка запослених, онда то морамо да решавамо још боље и снажније кроз реформе јавних предузећа, кроз реформе предузећа у реструктурирању и да нађемо тзв. компензаторне мере и да то решавама на некој другој страни", нагласио је Вучић. 

Према његовим речима, не смемо да одустанемо од смањења броја запослених.

"Ту имамо ужасних проблема са локалном самоуправом. У Влади Србије готово да нема, и по проценама ММФ-а вишка запослених. Али их имамо и у просвети, и у здравству, РТС-у, РТВ-у, у јавним предузећима на више места, а највише их имамо у локалној самоуправи, а у локалној самоуправи неодговорности колико хоћете и нико не брине за то. У овом тренутку чекамо одлуку 72 општине за 1.600 запослених, што је требало да буде решено пре годину и по дана", напоменуо је премијер Србије. 

Када каже да Владу чекају тешки задаци, премијер мисли на предузећа у реструктурирању чије стање најбоље дочарава "Ресавица". 

"Људи у Србији морају да знају, ми плаћамо и од вас и од свих других, узмемо четири милијарде и 100 милиона динара и платимо укупне плате у 'Ресавици', сваку плату, ни месечну плату руководство 'Ресавице'не заради. Њихови укупни самостални приходи су око две милијарде што ни за шта није довољно", рекао је Вучић.

Према његовим речима, морамо да се разговара како да се то решавамо како не бисмо имали "крварење" у буџету у будућности. 

"Велики и тешки задаци су пред нама, они који се тичу структурних реформи, онога што је најзначајније за Србију, онога због чега смо тражили подршку грађана Србије. Резултати фискални су добри, стање у буџету је одлично, приходи расту због раста економије и мислим да ће следећа процена ММФ-а бити већ на 2,3 одсто. Морамо да даље смањујемо расходе и ризике", рекао је Вучић.

Када се на крају године буду сабирали резултати, чини се да ће они у највећој мери да зависе управо од оног што је урађено у договору са ММФ-ом. 

Стални представник Фонда у Београду Ким Даеханг је рекао да Мисија начелно планира посету Србији средином јуна. Претходна посета Мисије ММФ-а Србији трајала је од 18. до 26. фебруара, али тада није закључена четврта ревизија аранжмана због избора. 

Србија је са ММФ-ом закључила стендбај аранжман из предострожности у фебруару 2015. године, вредан око милијарду и 200 милиона евра.

Премијер Вучић је у више наврата нагласио да влада нема намеру да повлачи тај новац.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи