Порески рајеви, офшор-фирме и лажни директори

Офшор-компанија је фирма која је регистрована изван земље у којој послује или у којој се налазе њене главне канцеларије, наведено је у свим дефиницијама бизнис појмова. Такве компаније се најчешће оснивају због пореских или других погодности. Термин је поново доспео у жижу интересовања након објављивања "Панамских папира", који су открили да су бројни светски лидери и познате личности оснивали такве фирме. Међутим, пословање преко офшор-компанија само по себи није незаконито.

Појам офшор-компанија у почетку је означавао фирму која се налазила на острву или близу обале, а данас је реч о општем појму који се користи у међународном пословању и који обухвата све компаније које се оснивају изван земље, примарно ради коришћења пореских олакшица, наведено је у речнику бизнис појмова на сајту franchising.rs.

Проф. др Исмаил Мусабеговић са Београдске банкарске академије рекао је за РТС да офшор-компанија нема активности у земљи у којој је регистрована и да се њене активности обављају у трећим земљама.

Истиче и да је пословање путем офшор-компанија законска могућност која сама по себи није илегална.

"Није проблем за некога да има такву фирму. То се зове планирање плаћања пореза. Значи те фирме плаћају порез, али далеко мање него да су у неким земљама нпр. у Европи или Америци. У сваком случају, они послују легално ако је новац који је дошао на те рачуне легалан", објашњава Мусабеговић.

Истиче да проблем није у самом оснивању тих компанија него у пореклу новца. Осим пореских олакшица, погодност офшор-компанија је и анонимност.

"Када отварате такву компанију, једна од погодности је да остајете анонимни до одређеног нивоа, а та анонимност се открива једино ако се против вас покрене неки судски поступак. Тада већина земаља дозвољава да се види прави власник који стоји иза компаније", наводи Мусабеговић.

Додаје да су најчешће уместо правих власника тих фирми експониране адвокатске канцеларије и њихови намештеници који су на функцијама директора или чланова Борда директора.

Земље у којима се најчешће оснивају офшор-компаније називају се пореским рајевима. Шире посматрано, то су државе у којима одређене врсте прихода не подлежу посебним пореским оптерећењима и осигуравају посебне привилегије међународним предузећима.

На сајту franchising.rs наведене су четири врсте пореских рајева. Прво су земље без пореза (Бахами, Бермуда), затим земље с порезима по ниској стопи (Девичанска острва), треће су земље у којима се плаћа порез на приход из домаћих али не и из иностраних извора (Хонгконг, Панама, Либерија) и на крају земље које одобравају специјалне привилегије, тј. које се сматрају пореским рајевима само за граничне сврхе.

Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ), који је један од покретача афере са "Панамским папирима", и раније се бавио пословањем у офшор-зонама. Између осталог, истраживали су начин на који се оснивају офшор-компаније. Истакнуто је да је процес веома једноставан и да то може свако да уради.

Навели су пример Девичанских острва, која према неким подацима имају пола милиона офшор-компанија. Фирму је у тој земљи могуће отворити у року од три дана за цену од око 1.000 долара.

"Могуће је да ће вас службеник питати да приложите доказ свог идентитета, можда чак и провере ваше име у бази података, да виде да нисте можда терориста. Али ништа не брините. Систем можда ухвати неку велику рибу, али велика већина превараната и криминалаца једноставно прође кроз мрежу", наводи се у анимацији о отварању офшор-фирми коју су направили новинари ИЦИЈ-а.

Такође, на Девичанским острвима је могуће за 500 долара ангажовати треће лице или компанију да буде номинални директор офшор-фирме. То су људи који изнајмљују своје име тако да прави власник не мора да изнајмљује своје. Иста особа може да буде номинални директор стотина или хиљада компанија широм света, али он се уопште неће мешати у послове које компанија води.

Тако је у претходној великој афери 2012. године, у чијем су откривању такође важне улоге имали ИЦИЈ, Би-Би-Си и Гардијан, откривено да је више од 21.500 компанија под вођством 28 овлашћених директора. Истакнуто је да више од 20 британских агенција продаје офшор-компаније, а да у пакетима често нуде и лажне директоре.

Реакције светских лидера и институција најчешће се интензивирају након притиска јавности узрокованог "цурењем докумената" и избијањем афера као што су "Панамски папири". Тада се интензивирају расправе и траже начини за борбу против избегавања плаћања пореза.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. апр 2016, 02:50) - anonymous [нерегистровани]

re pitanje za euroskeptike i antiamere

ameri uglavno razbucaju nekoga koga ne kontrolisu- fifu su razbucali jer oni nisu dobili svjetsko prvenstvo fudbalu nego rusi- sve sto bucaju , bucaju da bi unistili ruse ali im nesto ne ide. oni su nesto kao posteni a hakovali firmu da bi srusili putina akd njih kinezi hakuju onda zinu na sve strane. zar nije cudno da se niko od amera nije pojavio u ovoj dokumentaciji- cak nema ni jednog nemca. samo nemojte o njihovom postenju- razbucaju nesto da bi postavili svoje ljude da mogu oni upravljati kako hoce ali njih ne moze niko da razbuca.

(среда, 06. апр 2016, 23:35) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Zgrozen sam

Skrecem paznju da je ova kampanja delom pokrenuta da bi se nanela steta Putinu pred izbore a drugim delom da bi tvorci Novog svetskog poretka imali argument da od drzava sirom sveta traze da se usklade poreski sistemi i stvori jedan globalni poreski i bankarski sistem na cijem bi celu bili americki bankari (koji i inace stoje iza projekta Novog svetskog poretka), uvodjenje svetske valute i centralizovanog odlucivanja . Time bi se eliminisala konkurencija Nove svetske banke BRIKS i Azijske banke za infrastrukturne investicije koju je nedavno osnovala Kina. Makijaveli je bio amater za Ameriikance. Oni naprave problem da bi ga "resili". Zaradjuju praveci ga i zaradjuju "resavajuci" ga. 

(среда, 06. апр 2016, 22:11) - anonymous [нерегистровани]

Одг. Таквим фирмама

Србија нема јурисдикцију над Девичанска острвима и другим пореским рајевима. Србија нема ни споразуме о размени података са тим земљама. Тако да Србија и друге земље европске уније немогу да ураде ништа по том питању.

(среда, 06. апр 2016, 22:00) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje za EU skeptike i Antiamerikance

Da li sada verujete da Ameri govore istinu i skoro uvek istinu jednom rečju manje lažu nego bilo ko, i kada izađu sa ovakvim argumentima mnogima se gaće tresu....FIFA su razbucali...ljudi stvarno imaju informacije..Dakle neću da vas čujem držite jezik za zube.

(среда, 06. апр 2016, 21:04) - anonymous [нерегистровани]

Takvim firmama udariti extra porez

Ama deco moja,cim vidite da je firma osnovana na devicanskim ostrvima i slicno udrite extra porez.Dajte popuste za firme koje su osnovane u Srbiji i tacka....
Pa kad bi se tolko tajkuna obogatilo?,naravno i to ne samo da ne placaju drzavi poreze ,vec ni radnicima ne daju plate.....Dajte u javnost listing plata za svakog zaposlenog od direktora do najnizeg radnika .Da javnost vidi ko kolko i sta radi i kolko zaradjuje....