Представљена "Година предузетништва"

"Година предузетништва" ће се заснивати на три главна стуба – унапређење пословног окружења, директна подршка предузетницима и развоју предузетничког духа, рекао министар Жељко Сертић. Прeдседник ПКС-а Марко Чадеж каже да је ово прва влада која је предузетништво ставила у први план своје економске политике.

У Привредној комори Србије представљена je "Година предузетништва", програм активности владе за подстицање предузетничког духа.

Министар привреде Жељко Сертић поручио је да Влада Србије дубоко верује да економија земље мора да се развија тако да у фокусу буду предузетници и зато је за подршку предузетништву одвојила 16,06 милијарди динара.

Од те цифре су 4,4 милијарде бесповратна средства, изјавио је Сертић на званичном представљању "Године предузетништва" у Привредној комори Србије.

Он је рекао да ће 11,38 милијарди динара бити опредељено за кредите и гаранције.

"Данас крећемо са 33 програма помоћи, који унутар себе садрже различите видове финансијских и нефинансијских активности", рекао је Сертић и указао да је све детаљно објашњено на новом порталу godinapreduzetnistva.rs.

Генерално, "Година предузетништва" ће се, како је објаснио, заснивати на три главна стуба -  унапређење пословног окружења, директна подршка предузетницима и развој предузетничког духа.

"Сва три стуба су јако битна како би ова година и била успешна", рекао је Сертић додајући да влада дубоко верује да будућност земље директно зависи од тога какви ће бити економија, образовање, какве вредности ћемо развијати и како ћемо младе васпитавати. 

Предузетништво је слобода, али и одговорност, рекао је Сертић и навео да верује да Србија у будућности може да буде земља предузетништва.

"Треба да амбијент буде бољи и квалитетнији, а оно што је важно јесте да тај процес наставимо и да унапредимо", рекао је Сертић додајући да  ће  у овој години као вид подршке предузетништва бити измењено око 40 закона, као и стратегије и правилници.

"Мора да се ради другачије. Свет у којем радите један посао за цео живот и имате тек повремене кризе, то више не постоји", рекао је он и истакао да сада постоји потреба да се у први план ставе лична иницијатива и напор, те спремност да се преузме ризик.

Сертић је указао да  99 одсто свих предузећа у ЕУ спада  у сектор малих и средњих предузећа, те да генеришу 85 одсто свих радних места.

"Готово да не постоји бренд који некад у прошлости није кренуо од предузетништва и иницијативе, од Кока Коле, Мекдоналдса, али и домаће фирме попут Нектара, Марба...", констатовао је министар.

Верхеијен: Подржавамо развој предузетништва

Иницијатива Владе Србије да 2016. прогласи Годином предузетништва изузетно је важна, јер је то начин да Србија достигне ниво развијености земаља ЕУ, изјавио је шеф канцеларије Светске банке у Београду Тони Верхеијен и поручио да Светска банка подржава ту иницијативу.

Верхеијен је рекао да, према анкети коју је спровела Светска банка у Србији, има спремности на предузетништво, али и даље постоји јаз између опште спремности и конкретном предузимању корака ка пословном осамостаљењу.

Он је указао да се 46 одсто грађана Србије изјаснило да мисли да постоје сви предуслови за започињање бизниса, као и да имају општу спремност да започну сопствени бизнис.

Према његовим речима, грађани препознају да постоје средства, али и истрајност и посвећеност потреби да започну бизнис, али на другој страни, када се постави питање ко се већ ангажује на осамостаљењу, јави се свега осам одсто њих.

Такође, свега 28 одсто размишља конкретно да крене у самостални бизнис.

Тај јаз између 46 одсто, који сматрају да постоје предуслови за кретање у бизнис и свега осам одсто који раде на осамостаљењу, односно 28 одсто који размишљају о сопственом бизнису, треба превазићи.

Неопходно је, како је казао, да се подстакне предузетнички дух у Србији, јер и даље 85 одсто грађана сматра да је предузетништво везано за ризике.

У анкети је 88 одсто испитаника навело да не види никог као модел успешног предузетништва који би за њих био кључан, а само шест одсто ту види локалне преузетнике.

"Зато је важно промовисати моделе предузетништва, јер ако немате моделе на које ћете гледати неће постојати подстицај младима да се баве бизнисом", казао је Верхеијен.

Он је истакао да је влада много учинила да унапреди привредни амбијент, који је погодан и за предузетништво, смањењем административних препрека, успостављањем могућности електронског аплицирања за порез и слично.

Као негативну промену грађани, како је пренео, виде увођење нотара, којег предузетници сматрају додатним оптерећењем.

Искорак ка новој филозофији

Марко Чадеж је изразио уверење да Србија може бити земља предузетника, указујући на значај предузетништва за економију.

Он је, на промоцији "Године предузетништва", истакао да је ово прва влада која је предузетништво ставила у први план економске политике.

Према његовим речима, они који праве друштвене промене, често су обични људи обичног образовања и порекла, који се труде, и ако не успеју у првом или другом покушају.
За таквима држава мора, како је казао, да трага, да би помогла да издрже, да добију кредит.

Чадеж је нагласио да Србија може бити земља предузетништва, указујући да је су мали и средњи предузетници битни за српску привреду. Указао је да у Србији постоји велика спремност међу становништвом за предузетништвом.

Влада Србије и Министарство привреде, као ресорно министарство, уз учешће бројних партнера, од марта ове године спроводе велики пројекат на националном нивоу под називим "Година предзетништва 2016".

Представљању "Године предузетништва" у Привредној комори Србије (ПКС) присуствовао је велики број амбасадора у Србији, међу којима су били амбасадор Немачке Аксел Дитман, Италије Ђузепе Манцо, Француске Кристин Моро, али и представници струковних удружења.

Такође, представљању су присуствовали чланови Владе којима је ресор повезан са економијом, потпредседница Владе Зорана Михајловић, министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић, министар енергетике Александар Антић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин.

Структура програма из "Године предузетништва" планирана је тако да пружи најефикаснији одговор државе, у најширем смислу речи, на најважније изазове везане за развој предузетништва.

Током ове године биће спроведени програми финансијске и нефинансијске подршке предузетничким подухватима, укључујући нарочито програме подршке везане за почетак пословања и раст развоја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво