Читај ми!

Позитивна искуства Немачке у дуалном образовању

Како запослити младе? Аустрија, Немачка и Швајцарска то су учиниле кроз дуални систем образовања. У Немачкој се такав систем примењује скоро два века. Тренутно се у стручним средњим и вишим школама за различите занате образује око милион и двеста хиљада ученика. Екипа РТС-а видела је како се систем дуалног образовања спроводи у Франкфурту.

Пореклом из Ваљева, рођена у Франкфурту, Сузана се после гимназије одлучила да део школовања заврши кроз дуални систем. Њен избор био је банкарство.

"Имала сам уговор са банком која ме је слала у школу и у којој сам радила праксу, и док сам била у банци ја сам пролазила свако одељење, могла сам да упознам све делове у банци", каже Сузана Горјанац.

Иако је после завршила и Економски факултет, стручна школа је, каже, имала огроман значај за њу.

"Из године у годину мени се повећавала плата и имала сам статус као нормалан радник, имала сам сва права, годишњи одмор и отворило ми је врата, тај дуални систем ми је отворио врата за будућност", каже она.

Важну улогу у том систему има биро за рад. Фирме које желе да ангажују ученике обраћају се Бироу који објављује њихов оглас на свом сајту.

Портпарол Бироа за рад, Франкфурт Берит Грантман каже да им се џаци нам се јављају годину-две пре уписа школе.

"Помажемо им да одаберу занат, припремамо их за разговоре за посао и учимо како да аплицирају. Помажемо им и када желе да се запосле после школе. Први пут за посао конкуришу годину пре завршетка школе, тако да углавном одмах добију посао чим дипломирају", каже Грантман.

Најпопуларнија занимања код младих у Немачкој су канцеларијски послови, затим електричар, клима-сервисер, кућни мајстор, медицински радник...

У Немачкој има 99 хиљада регистрованих предузећа, не рачунајући она која имају само једног запосленог, половина приватних комапнија део су дуалног система образовања.

Само у Франкфурту, који је познат као банкарски град, а зову га и немачки Њујорк због великог облакодера, 3.800 предузећа има потписан уговор са Привредном комором Франкфурта и ангажују 15 хиљада ученика.

Систем дуалног образовања контролише привредна комора. Фирмама даје лиценце да могу да буду део дуалног система, а проверава и школе - да ли спроводе наставни план који заједно састављају министарство економије и привредници. А план наставе прати најновије трендове у привреди.

"Дуални систем омогућава фирмама да пронађу обучене раднике, тако привреда боље функционише. То је и много јефтиније, штеди се на порезу. Када би ученици ишли само у школу државу би то више коштало, јер би морала додатно да их обучава за занате", каже Бригит Шорејле из Привредне коморе Франкфурта.

Привредна комора издаје и дипломе ђацима и организује им испите. Испитивачи су привредници. Једна од њих је и Петра Борше, која и сама запошљава ђаке у својој цвећари.

"Деци је много лакше да науче теорију јер овде имају прилику да раде све оно што уче на часовима, зато се фирме и одлучују да на тај начин ангажују раднике. Показало се да деца праве много више грешака када немају практични део. А то је и нама послодавцима најбољи начин да пронађемо добре раднике", каже Доршева.

Стручне средње и више школе у Немачкој обучавају ђаке за више од 230 заната. Колико ће ђака изучавати који занат одређује тржиште рада.

Током школовања добијају плату која је готово троструко мања од просечне, али која није испод 500 евра, нити већа од 1.000 евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара