Читај ми!

Вучић позива инвеститоре да пребаце посао у Србију

Премијер Србије Александар Вучић посетио је компанију "СР техникс", која се бави ремонтом путничких авиона, и поручио да је Србији потребно више компанија које ће запошљавати младе и стручне људе.

"СР техникс" добродошао партнер за "ЈАТ технику"

Премијер је рекао да би компанија "СР техникс" била добродошао партнер за преузимање "ЈАТ технике".

"Морамо видети ко ће дати најбољу понуду, понудити најбоље услове и најбољи бизнис. Ми бринемо о радницима и будућем пословању, и о томе шта ће ко бити у стању да донесе од послова у будућности", рекао је премијер.

Вучић је додао да Влада пре свега мора да брине о свом националном превознику и аеродрому.

Извршни директор групације "СР техникс" није желео да говори о могућности преузимања "ЈАТ технике".

Премијер је истовремено поручио страним инвеститорима да свој посао пребаце у Србију, јер ће више зарађивати, а добити квалитетне раднике.

"Што више оваквих компанија попут 'СР техникса' буде у нашој земљи, то ћемо ми брже мењати систем образовања и Србија ће постати богатија земља", рекао је Вучић приликом посете тој компанији.

Вучић је подсетио да фабрика тренутно запошљава 120 људи, да ће до краја године имати 220 запослених, а у 2017. години још 50, да су 80 одсто радника млади људи до 40 година, а да су плате двоструко веће од просека у Србији, око 1.000 евра.

Премијер је рекао да се нада да ће та компанија, осим административног центра, у Србији проширити и посао, те да би Србији много значило кад би могла да одржава ускотрупне авионе, јер би то био можда и кључни посао у овом тренутку, који би Србији донео приход можда и већи од оног који доноси "Ер Србија".

"То је за нашу земљу велика ствар", рекао је Вучић. 

Према његовим речима, добро је што ће та компанија покушати да врати у Србију стручне људе који су отишли, те да су амбиције у вези са том фирмом много веће од 270 запослених, али да ни то није мало, с обзиром на плате које имају.

Вучић је захвалио запосленима јер су показали да Србија има младе и талентоване људе, а челницима компаније поручио да ће увек имати подршку Владе, која ће се понашати озбиљно и одговорно. 

"СР техникс" запошљава око 3.300 радника широм света, који сервисирају око 1.050 авиона.

Своју администрацију почела је да сели из Цириха у Београд почетком прошле године, када је и званично почео с радом центар пословних процеса те компаније.

Извршни директор групације "СР техникс" Џереми Ремачо пренео је да је извршни одбор пре пар година разматрао пресељење појединих функција и да је договорено да се један број административних услуга пресели у Београд.

"Наши деоничари су пажљиво посматрали претходне фазе и били задовољни. Већи део административних послова биће пресељен у Београд. Имамо план да до средине 2018. у Београду запослимо око 300 људи", објаснио је Ремачо.

Како је рекао, фирма се налази на почетку фазе запошљавања људи са вишим степеном образовања и да је преплављена понудама стручних кадрова.

"Београд и Србија пружају сјајне прилике и очекујемо да ћемо имати одличне пословне резултате", додао је Ремачо.

Седиште "СР техникса" је на аеродрому у Цириху, а та компанија има испоставе у Женеви, Ирској, Малти, Француској, Великој Британији, Шпанији, Аустралији и Малезији, док су продајне просторије на Флориди, у Мумбају, Сингапуру, Сиднеју и Шангају, а тренинг центре у Цириху и Абу Дабију.

О индексу беде и резултатима реформи

Премијер Вучић је изјавио да позиција Србије на Блумберговој листи индекса беде није толико лоша колико изгледа, јер треба имати у виду начин на који се обрачунава, као и чињеницу да је Србија пре само четири године по елементима који се узимају у обзир била у далеко лошијој позицији. 

Вучић је, коментаришући Блумбергову листу индекса беде, по којем је Србија на седмом месту, рекао да је ове године тај индекс 20,2 одсто, а да је у 2011. и 2012. години био 34,1 одсто, односно 31,7 одсто, подсетивши да је то формула која сабира стопу инфлације и стопу незапослености. 

Премијер је подсетио да је стопа инфлације у Србији веома ниска, међу најнижим у Европи, а да је стопа незапослености и даље висока, иако је тенденција таква да се спушта ка 15 одсто.

Циљ је, рекао је Вучић, да стопа незапослености буде још нижа. Вучић је такође напоменуо и да се на тој листи на скали од само два одсто налази чак 50 земаља.

"Није лоша та пројекција Блумберга, али нико није добро проучио о чему се ради. Али, кад људи прочитају наслов и незналице из политичких странака почну да пишу саопштења, а не умеју да израчунају колика је та стопа била 2011. и 2012. године...", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио и да ће Србија радити на томе да се сви економски показатељи побољшају, али је и подсетио да је наплата пореза много боља, инфлација готово непостојећа, да до 2020. неће бити ниједна година у рецесији, те да су јавне финансије под контролом.

"Наша инфлација је међу најнижим у Европи, незапосленост није једна од најнижих, али је много нижа него што је била раније и то је одлучан напредак, посебно у стварним бројевима. А постоје људи који кажу да ће у годину дана изменити и земљу и народ, па ћемо бити на првом месту, што није реално", приметио је Вучић. 

Премијер је подсетио и да су ММФ и Светска банка задовољни резултатима Србије.

Замољен да коментарише чињеницу да сви у свету хвале наше реформе, а многи у земљи их критикују, Вучић је рекао да сви људи који критикују наше реформе знају да је Србија на добром путу, "а то што причају или мене мрзе је сасвим друга ствар".  

Можда ни десет људи овде присутних неће гласати за странку којој припадам, прокоментарисао је, али је, како је рекао, неко морао да направи амбијент повољан за инвестиције. 

"Зато и није важно за кога ће ко гласати, јер ако добијете онакве похвале какве смо данас добили од аустријског министра и од многих других, до Меркелове, па нису ти људи глупи, они нешто у томе виде, они знају и разумеју", навео је Вучић. 

Задовољан је због тога, додао је, и зна да и људи овде то знају да цене, да поштују марљивост.

"То да само кибицујете и никад вам ништа не ваља, то је супер, али доведите ви овакве компаније као СРТ", поручио је Вучић. 

Најавио је да ће кроз неколико дана Владичин Хан добити четири нове фабрике, те да ће то бити нови живот за тај град и његове људе. 

Како је приметио, није веровао да ћемо оволико постићи за кратко време, изразивши уверење да до 2020. нећемо имати ниједну годину без привредног раста, а да би он 2017. могао да буде чак и плус четири одсто уколико Србија буде имала пројекте попут овог данашњег. 

"Србија граби према ЕУ и ка бољем стандарду људи и зато немам проблем с тим да нас критикују. Можете да ме волите или не, али све што сам рекао је тачно", поручио је Вучић.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(среда, 10. феб 2016, 15:27) - anonymous [нерегистровани]

Mogu to i naši

Imamo mi dovoljno naših, stalno tražite male i srednje preduzetnike. pa dajte njima te beneficije a ne da ih ubijate porezima i doprinosima.

(среда, 10. феб 2016, 10:28) - anonymous [нерегистровани]

Lako

Samo recite tim stranim kompanijama- dajemo 15- miliona Evra za objekat, 9 hiljda Evra po zaposlenom i oslobadjamo Vas nekih poreza uz to dodajte: radimo za platu od 250 Evra mesecno ,,, i eto ih svi dolaze bez problema? A Srbija je to vec uradila sa mnogim koji su dosli.

(среда, 10. феб 2016, 07:15) - anonymous [нерегистровани]

cuh

Mi smo ti evropska kina.jeftina radna snaga koja moze da radi 24 sata dnevno i plus 7 dana nedeljno.za familiju i decu nemamo vremena zbog posla.e sada kineza ima nekoliko milijardi a nas je samo par milioncica.

(среда, 10. феб 2016, 02:01) - Dejan [нерегистровани]

pa ti vidi...

Znači rad države kontroliše MMF i evropska banka. Pa ti vidi koliko smo samostalni kao država

(среда, 10. феб 2016, 00:52) - anonymous [нерегистровани]

хех

само пусте приче пред изборе..људи освестите се, нисам песимиста, али тешко да ће бити боље у држави где се издваја за науку колико и за НВО...где људи раде за 200е...где инжењери имају почетну плату 500е...ово су усамљени примери...

(уторак, 09. феб 2016, 22:30) - Vladan [нерегистровани]

Investicije da ali...

Kada ce Novi Pazar dobiti ijednu fabriku,ijednog investitora,pa i mi smo deo Srbije!!!Verujem da ce biti bolje ali uz ravnomeran razvoj...

(уторак, 09. феб 2016, 22:20) - Spaky [нерегистровани]

Bolje okruzenje

Kada je ekonomija u pitanju ne moze se sve svoditi na strane investitore ,sta cemo sa domacim? Sta smo mi uradili , bukvalno smo sve nase firme ili prodali ili smo ih zatvorili i poslali radnike na ulicu , a sada idemo po svetu i kukako i vucemo strance da dodju i da nam zaposle ljude. Imamo jeftinu radnu snagu koja je koliko-toliko kvalifikovana , dajemo ogromne subvencije (ali samo strancima) za otvaranje novih radnih mesta ali opet priliv tih stranih investicija je jako mali i mi i dalje imamo visoku stopu nezaposlenosti. Nasa drzava mora stvori bolje poslovno okruzenje , da se smanji ogromna birokratija i korupcija svede na neki nizi nivo , da se vise paznje posveti i domacem preduzetniku a ne da on bude po strani, tada mozda i bude bolje.

(уторак, 09. феб 2016, 22:01) - anonymous [нерегистровани]

Svajcarska

Svajcarska 120 godina nije ratovala i kad se to uzme u obzir morala bi imati jos veci standard od danasnjeg. Niko nju nije rusio, bombardovao niti pljackao. Stavise sve svetske banke su tamo i svetske asocijacije. Zato, ne uporedjujte ono sto se ne uporedjuje;

(уторак, 09. феб 2016, 21:56) - anonymous [нерегистровани]

Pozivi investitorima

877 puta je do sada javno pozvao strane investitore da ulazu ali doslo je samo nekoliko; Da bi ljudi ulagali mora prvo drzava da bude pravno uredjena a Srbija je 10 svetlosnih godina daleko od toga.

(уторак, 09. феб 2016, 18:16) - anonymous [нерегистровани]

Gospodja u svom komentaru o Svajcarskoj !

Jedino je tacno, da je bio duzi period pametne politike. Sta je kod nas I kako ona to poistovecuje? Pa nasa Politika se svodi na : dodji vidi pa idi! Zasto? Prosto, nikako da zakone resimo za svagda, ne pripremamo teren, Molimo da vise je do suza, stvar Naroda , uskomesanost po sistemu :" Nek mu crkne Krava" Pa mi sigurno stojimo I dalje u "zapecku", a ne da smo krenuli. Investitorima se mora garantovati zakonima njihova ulaganja, pripremiti jasne I glasne "terene", ponuditi,, a ugovorima obavezatii to je to! Kleknuti, moljakati pricati price, a svi koji su do danas unazad nekoliko godina I poverovali u nase price, dosli I... Koliko ih je ostalo?

"СР техникс" добродошао партнер за "ЈАТ технику"

Премијер је рекао да би компанија "СР техникс" била добродошао партнер за преузимање "ЈАТ технике".

"Морамо видети ко ће дати најбољу понуду, понудити најбоље услове и најбољи бизнис. Ми бринемо о радницима и будућем пословању, и о томе шта ће ко бити у стању да донесе од послова у будућности", рекао је премијер.

Вучић је додао да Влада пре свега мора да брине о свом националном превознику и аеродрому.

Извршни директор групације "СР техникс" није желео да говори о могућности преузимања "ЈАТ технике".