Вучић: Аеродром "Никола Тесла" спреман за летове у САД

Аеродром "Никола Тесла" у Београду спреман је за летове ка САД, изјавио је премијер Александар Вучић након отварања службеног "Д" пролаза и истакао да ће "Ер Србија" запослити још 150 радника због тих летова.

Вучић је, у присуству министарке грађевинарства, саобраћаја и инфрастрктуре Зоране Михајловић свечано отворио службени "Д" пролаз за прелазак возила у обезбеђивано-рестриктивну зону аеродрома, који је једна од три кључне тачке кад је реч о безбедности за летове ка САД.

"Овај објекат је био највећа фалинка у безбедосним контролама. Мере безбедности се пооштравају када летите за САД. Прекоокеански летови траже најстрожије контроле уз коришћење најстрожијих безбедносних система", поручио је Вучић.

Вучић је новинарима објаснио да је за потребно пооштравање мера безбедности потребно још пет милиона евра како би се контрола на аеродрому подигла на виши ниво. 

Вучић је додао и да ће "Ер Србија" запослити додатно кабинско особље, око 120 радника, као и 30 пилота за потребе летова ка САД.

Ускоро ће из Индије стићи и први широкотрупни авион "ербас" А 330, којим ће се летети за САД, а Вучић је рекао да се нада да ће до краја идуће године Србија узети још један широкотрупни авион.

Аеродром је, према његовим речима, пословао добро упркос мерама фискалне консолидације.

"Профитом и зарадом аеродрома смо веома задовољни јер у буџет уплаћују више него икада. Преко 20 милиона евра ће бити профит аеродрома", задовољно је констатовао премијер, указујући да аеродром Београд више нема конкуренцију у регионалном саобраћају и аеродромим.

"Конкуренцију имамо сада у европским аеродромима са којима ћемо се борити да их сустижемо и престижемо", рекао је Вучић и додао да ће се београдски аеродром борити да престигне аеродром у Будимпеши, а да ће бити испред атинског, јер престоница Грчке нема летове за САД.

Вучић је рекао да постоји жеља да се уведе лет ка Приштини, аеродрому који се све више приближава загребачком.

"Желимо да привучемо што већи број путника за Ер Србију, посебно да путују на прекоокеанске дестинације. Њујорк ће бити само почетак", рекао је Вучић додајући да нам је у том смислу потребно да преко аеродрома и националне компаније привучемо што више Албанаца за прекоокеанске летове.

Најавио је да ће се улагати све више новца за довођење путника и туриста у Србију, посебно из окружења, а да је циљ да се "појачају" и аеродроми Ниш и Лађевац.

Министарка Михајловић је рекла да је отварање "Д" пролаза био један од најважнијих услова да бисмо могли да летимо за САД.

"Аеродром је спреман да крене са диркетним летовима за САД и Србја ће бити једина земља у региону одакле ће се летети за Америку", нагласила је Михајловићева, изразивши наду да ће број путника на београдском аеродрому наредних година стално расти.

Генерални директор Аеродрома Саша Влаисављевић је указао да су на "Д" пролазу радиле само домаће компаније и да се ради о инвестицији аеродрома.

За четири месеца је овај пролаз урађен и он је био системски проблем, нагласио је Влаисављевић.

Подсетио је да ће у овој години Аеродром "Никола Тесла" имати профит од више од 2,6 милијарди динара, додајући да су прошла и ова година најбоље у историји аеродрома.

"Нећемо заборавити буџет Србије", поручио је он.

Премијеру и министарки нови објекат са савременом технологијом представили су генерални директор Аеродрома Влаисављевић и директор за безбедност Владимир Мићић.

Нови објекат је укупне површине 340 квадратних метара, а вредност радова је око 50 милиона динара.

"Д" пролаз има савремену опрему – савремена контрола приступа са видео надзором, противдиверзиона контрола и баријере на приступном путу.

Стари "Д" пролаз имао је мануелни преглед лица и ствари, бројније људство ради одржавања нивоа безбедности, механичко подизање рампи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи