Вучић: До 2018. брза пруга Београд–Будимпешта

Премијер Србије Александар Вучић рекао је у Новом Саду да ће грађани Србије моћи да користе модернизовану брзу пругу Београд–Будимпешта од 2018. године.

Премијер је, на свечаној промоцији пројекта модернизације и изградње пруге Београд–Будимпешта на Ранжирној железничкој станици Нови Сад, рекао да је договорено да и пруга Београд – Нови Сад мора бити отворена 2018. године.

"То је велика ствар за нашу земљу. Све ћемо завршити за две и по године. Очекујем да са колегама из Кине и Мађарске заједно пођемо од Београда до Будимпеште, да покажемо шта све може да се уради када су људи посвећени и верују", нагласио је Вучић.

Према његовим речима, том брзом пругом биће повезана два пријатељска народа, грађани Србије и Мађарске, Србија са централном и западном Европом, а Мађарска са истоком и југом Европе.

Додао је да је сачекао воз у Петроварадину, где је поразговарао са железничарима који су му пренели да се у последња два месеца упетостручио број путника због нових возова и композиција које су набављене.

"Први пут људи хоће да седну у прву класу, не јуре се за доплату. Није се веровало да у Србији имамо такве возове, нећете веровати какве пруге ћемо имати. Срамота је да од 1884. нисмо напредовали у овој области", нагласио је Вучић.

Премијер је подсетио да је до сада рехабилитовано 120 километара пруге, а на многим местима возови сада иду много брже, а када се са кинеским пријатељима и мађарским партнерима изгради брза пруга Београд–Будимпешта возови ће у градским срединама ићи 120 километара на сат, а на отвореном 180 километара на сат.

Истакао је да је много урађено на модернизацији пруге код Мале Крсне, Паланке, Ћуприје, Параћина, од Сопота до Космаја, и да ће се даље реновирати пруга ка Нишу.

"Србија ће бити земља која ће моћи да се поноси својом железничком и саобраћајном инфраструктуром", подвукао је Вучић. Навео је да су железничари дуго времена сумњали у будућност сопствене професије, због чињенице да је све пропадало.

"Машиновођа воза којим смо дошли сијао је од задовољства, срећан што зна да ће напредовати пруге и, иако зна да су мале плате, види да постоји будућност", нагласио је Вучић додајући да је његов аплауз најгласнији на оваквим манифестацијама јер "сија од задовољства" пошто је реч о великим стварима, које остају.

Вучић је додао да студије изводљивости које су рађене у вези са том пругом, нису приказале право стање јер је мерен број путника пре шест месеци, а у међувремену је дошло до великог раста, и када се буде урадила цела деоница, биће их много, много више.

Премијер је изразио захвалност и "Руским железницама" на досадашњем доприносу, рекавши да су испоручивале резултат "као швајцарски сат", најавивши да ће сарадња бити настављена негде другде.

Премијер Вучић се претходно придружио на железничкој станици у Петроварадину представницима Кине, потпредседници Владе Србије Зорани Михајловић и новинарима, који су возом путовали из Београда у Нови Сад на представљање пројекта модернизације пруге Београд–Будимпешта.

Министарка Михајловић, председник Националне комисије за развој и реформе НР Кине Ванг Сијаотао, амбасадори Кине и Мађарске у Београду, Ли Манчанг и Атила Пинтер, представници српских железница, Саобраћајног института ЦИП и кинеског конзорцијума кренули су "Штадлеровим" возом из Београда ка Новом Саду.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво