Откази, једначина са више непознатих

Предлог буџета за наредну годину достављен је Скупштини на разматрање, а у Влади рачунају да ће се посланици о њему изјаснити 9. или 11. децембра. Уз већи раст привреде, мањи дефицит, наставак реформи, Влада је догодине планирала да издвоји три одсто мање новца за плате у јавном сектору.

Као највећи изазов и ризик за остваривање плана у 2016, али и наредним годинама, Влада је означила смањење трошка за плате, односно броја запослених у јавном сектору. Зато се забрана запошљавања продужује и у наредној години, а већ до краја јануара следи 14.512 отказа или пензионисања.

Ко тачно и за колико мора да смањи број радних места у наредна два месеца, у надлежном Министарству за државну управу и локалну самоуправу ни данас нисмо добили одговор. Одлуку о максималном броју запослених Влада је усвојила пре два дана, али је надлежно министарство још није објавило.

Зна се само да ће у републичким органима број радних места морати да се смањи за 8.511, у јединицама локалне самоуправе и њиховим предузећима за 5.751, а у АП Војводини за 250.

"Имамо 475 стално запослених и сада смањујемо на 459, а мораћемо да радимо још више рестрикција, још веће смањење са усвајањем акта о систематизацији и дефинисање технолошког вишка", наводи Миладин Ковачевић из Републичког завода за статистику.

Ни они који би отказе требало да припреме немају више података, па о томе углавном и не желе да говоре.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић наводи да, сем најаве да ће отпуштања бити у року од 60 дана и збирне бројке, нема никаквих других информација.

"Урадићемо што се очекује од нас у предвиђеном року, али рок је кратак. Покушаћемо у оквиру система локалне администрације да поставимо што више људи на права радна места", додаје Перишић.

Држава се побринула и нико од 14.500 радника неће остати без својих права и отпремнина, каже министар рада.

"За Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања утврђен је максимални број запослених од 14.487 људи. То значи да сада треба да смањимо број запослених за 157, што кроз одласке у пензију што кроз институцију вишка тамо где више не постоји потреба за њиховим радом", указује министар рада, запошљавања и социјалне политке Александар Вулин.

И Синдикат просветних радника од Министарства државне управе је узалуд тражио да им каже колико ће их остати без посла у наредна два месеца.

Откази су били тема и на маргинама скупштинског заседања. Опозиција страхује од страначког отпуштања, а владајућа странка поручује да јавна управа мора бити квалитетнији и ефикаснији сервис грађана. А кад прође јануар, остаје 11 месеци да се угаси још 20.000 радних места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи