Читај ми!

Пројекат УНДП-а за већу заступљеност биомасе

УНДП је ове године за Србију издвојио 1,6 милиона долара за градњу постројења за биомасу. Из УНДП-а поручују да помажу локалним самоуправама да привуку инвеститоре и олакшају им улагања у биомасу. Кажу, више ће радити и са банкама како би поспешили кредитирање таквих постројења.

У наредних 15 година, свет знатно мора да повећа удео енергије из обновљивих извора и удвостручи енергетску ефикасност – то је само део циљева Одрживог развоја које ће већ у септембру усвојити Генерална скупштина Уједињених нација. УНДП-у са Владом Србије већ је започео четворогодишњи Пројекaт већег искоришћења биомасе у енергетици Србије, вредан 3,2 милиона долара.

За градњу осам постројења на биомасу за комбиновану производњу струје и топлотне енергије, Програм Уједињених нација за развој и Глобални фонд за животну средину, ове године Србији дају 1,6 милиона долара бесповратних средстава. Јавни позив инвеститорима, који је расписало Министарство енергетике, отворен је до 15. октобра.

Маја Мајетић, менаџер за енергетику УНДП-а у Србији, каже да ће боље бити вредновани они пројекти где се улагање врши у неразвијене општине.

"Боље ће бити рангирани пројекти који већ сада имају предуговоре о испоруци топлотне енергије, односно код којих се из пројектне документације види да ће топлотна енергија бити коришћена у неком технолошком процесу", каже Мајетићева.

Србија има огромне ресурсе за коришћење биомасе. У укупном потенцијалу обновљиве енергије удео биомасе је чак 61 одсто, а у енергетском билансу земље, њена заступљеност је 10,5 процената.

То није мали удео, али та биомаса углавном се користи као огревно дрво за грејање домаћинстава, што није ни ефикасно ни добро. Циљ овог пројекта и јесте да се у будућности више користи отпадна биомаса пре свега из пољопривредне производње.

Из УНДП-а поручују да помажу локалним самоуправама да привуку инвеститоре и олакшају им улагања у биомасу. Кажу, више ће радити са банкама како би поспешили кредитирање таквих постројења.

"Ми ћемо покушати да иницирамо још један инвестициони циклус тако што ћемо следеће године расписати јавни позив за доделу средстава за израду пројектно-техничке документације за још 12 сличних постројења", каже Маја Мајетић.

Министар енергетике Александар Антић очекује да у некој перспективи ти велики пројекти из биомасе обезбеде да читави системи даљинског грејања у појединим градовима, пре свега у источној Србији, буду везани за коришћење биомасе уместо досадашњег мазута.

У Србији је све више фабрика које производе пелет и брикет, а више од половине се извезе у земље Европске уније за грејање. Уз подршку Програма за развој Уједињених нација, Привредна комора Србије ускоро ће омогућити и електронску трговину биомасом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи