Читај ми!

Струја поскупљује 12 одсто од 1. августа

Уместо да поскупи 1. априла, како је захтевао ММФ, струја скупља од 1. августа за 12 одсто, јавља извештач РТС-а. Киловат-сат ће коштати око седам динара и двадесет пара.

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је на конференцији за новинаре да је тај износ поскупљења усаглашен са ММФ-ом.

Антић најављује да ће бити уведена и акциза на електричну енергију и да ће поскупљење струје, укључујући и ту акцизу, износити 12 одсто.

Поскупљење које иде "Електропривреди" је четири и по одсто, а осталих 7,5 процената је акциза на струју. Просечан августовски рачун од 2.500 динара, који стиже у септембру, биће увећан за око 300 динара.

Министар Антић каже да је свестан да никада није добар тренутак за повећање цене електричне енергије и указује да је потребно да електроенергетски систем и "Електропривреда Србије" остану стабилни.

"Нема отварања нових радних места и фабрика ако нема улагања у електропривреду", наглашава Антић.

Према његовим речима, цена струје ће остати најнижа у Европи и наводи да ће бити 15 одсто нижа него у Македонији и 50 одсто нижа него у Црној Гори.

Антић оцењује као "неодговорне" ставове појединих опозиционих странака да у политичком контексту коментаришу одлуку о повећању цене електричне енергије.

"Сигурност снабдевања електричном енергијом и будућност ЕПС-а превише су озбиљне теме које не треба политизовати. То посебно није коректно да чини странка у чије време је у периоду од 2001. до 2008. године струја поскупела 726 одсто", каже Антић.

Министар финансија Душан Вујовић истиче да акциза на струју неће расти, а већ наредне године могла би да буде и нижа. Од тих акциза у буџету очекују око 14,1 милијарду динара прилива годишње. 

Истиче да ће средства која ће отићи у буџет бити усмерена на решавање инфраструктурних проблема, али и за финансирање оних области где грађани очекују боље услуге: школства, здравства, програме запошљавања...

"Промена цена струје и тежак процес преговора који се месецима водио саставни је део једног ширег програма где паралелно имамо макроекономске мере, фискалну консолидацију и структурне мере које ће омогућити да јавни сектор у целини, односно јавна предузећа, буду ефикаснији", каже Вујовић.

Антић најављује већу заштиту најугроженијих домаћинстава, за шта је обезбеђено шест милиона евра.

"Тиме желимо да их заштитимо од свих повећања цена, али не желимо више да пружамо субвенције амбасадама, богатим представништвима страних фирми, јер када имате ниску цену струје, ви свима дајете субвенције", додаје министар Вујовић.

Из Владе поручују да ће и у ЕПС-у морати драстично да режу трошкове како би финансијски опоравили предузеће и започели инвестиције. Потрошња струје расте, а већ четврт века није изграђен ниједан нови производни капацитет.

Промена цене струје планирана је аранжманом из предострожности који је Србија потписала са ММФ-ом.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво