Читај ми!

Потписан уговор за "Београд на води" вредан 3,5 милијарди евра

У Београду је потписан Уговор о заједничком улагању у пројекат "Београд на води", чија је вредност око 3,5 милијарди евра, а који би требало значајно да покрене српску привреду, упосли грађевинску индустрију и обезбеди нова радна места. Ово је прилика да се у дело спроведу најбоље праксе широм света, поручује председник УО "Игл хилса" Мухамед Алабар.

Уговор су потписали потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, председник Управног одбора "Игл хилса" Мухамед Алабар и директор "Београда на води" Александар Трифуновић.

Церемонији потписивања је присуствовао градоначелник Београда Синиша Мали, преноси Танјуг.

Према потписаном уговору, Република Србија ће бити власник 32 одсто капитала, док ће партнер из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) бити власник 68 одсто капитала.

Потписници уговора су Влада Србије и компанија "Belgrade Waterfront Capital Investment LLC", чији је власник компанија "Игл хилс", наведено је у уговору у који је Танјуг имао увид.

За финансирање пројекта "Београд на води" компанија "Игл хилс" ће обезбедити 300 милиона евра и 150 милиона евра у форми капитала, уз додатних и 150 милиона зајма у форми позајмице оснивача компаније.

Потврђено је да ће пројекат трајати максимално 30 година, од чега 50 одсто пројекта мора бити завршено у првих 20 година, а приликом извођења радова домаћи извођачи радова имају предност.

"Игл хилс" ће додатно одборити Републици Србији зајам од 90 милиона евра за пресељење железничких објеката из Савског амфитеатра као и 40 милиона евра за завршетак процеса експропријације.

Компанија "Игл хилс" је уговором прихватила да им се изда земљиште на дугорочни закуп од 99 година, тако да се та земља не продаје, а зграде које се налазе у различитим режимима заштите од стране државе неће бити уклањане.

Оне ће по моделу зграде задруге остати у државном власништву и бити обновљене и коришћене за културне садржаје. У питању су Хотел "Бристол", зграда Железничке станице, као и Фабрика папира Милана Вапе.

Укупну бруто грађевинску површину чиниће два милиона квадратних метара што стамбене, што комерцијалне површине, као и малопродајне, културне зоне и зоне за забаву.

Кула Београд биће висока око 200 метара, а тржни центар ће имати више од 140.000 квадрата бруто површине за изградњу.

Планирано је 6.000 станова, 24 групације канцеларијских простора и осам хотела.

Када је реч о зеленим површинама, оне ће бити на укупно 7,3 хектара, површина "Белгрејд вотерфронт променаде" пет хектара, а зеленила и отвореног простора 12,87 хектара.

Савско шеталиште ће бити дугачко 1,8 километара, а централни парк 2,7 хектара.

Михајловићева: Велики дан за Србију и Београду 

Михајловићева је, после потписивања уговора, рекла да је ово велики дан за Београд и Србију.

"Београд ради све што може данас да не би оставио за сутра, јер су сутра неки нови изазови", рекла је Михајловићева.

Уз овај пројекат ће будућим генерацијама оставити модернији, лепши и отворенији Београд и Србију, поручила је Михајловићева.

"Србија и Београд граде и ово је велика могућност да запослимо грађевинску, машинску и сваку другу индустрију", додала је Михајловићева.

Очекује да ће уговор бити реализован у предвиђеном року. "Хајде да већ крајем овог лета почне изградња, а од онда Београд буде стециште оних који ће доћи овде да живе", рекла је министарка одговарајући на новинарска питања о продаји станова.

Михајловићева је додала да та продаја зависи од понуде и тражње, али да је сигурно да Београд показује тренд развоја и да ништа неће остати непродато. Београд неће сносити ризик ако нешто остане непродато, а таквог ризика по свим анализама нема, нагласила је Михајловићева.

"Београд и Србија неће изгубити, већ само могу да добију, тако што ће се овде запослити грађевинска индустрија и што ће се у Београду радити, јер свака инвестиција је шанса да компаније раде и људи добију посао", додала је она.

Михајловићева је нагласила и да је Влада у последњих годину дана показала да је све што је обећала – и урадала, истакавши да нико није веровао да ће бити измештени стари бродови, па је то урађено, да нико није веровао да ће бити донет закон за тај пројекат, а он је усвојен, као и да нико није веровао да ће бити потписан уговор, а данас је потписан.

Алабар: "Београд на води" може да погура економски раст

Мухамед Алабар је рекао да је данашње потписивање уговора важан корак, јер, како каже, овакав пројекат може да има невероватан ефекат на економски раст.

"Овај дан је важан за грађане Уједињених Арапских Емирата и Србије. Ово је дан који би требало да славимо као почетак и јачање сарадње наше две земље", рекао је Алабар на конференцији за новинаре поводом потписивања уговора.

Према његовим речима, пројекат попут овог значајан је и зато што може да има невероватан ефекат на економски раст.

"Мислим да је наша обавеза оно за шта смо се и определили, а то је да оживимо овај део Савамале испред наше фирме и Владе Србије. Обећали смо Влади да ћемо на овом пројекту користити најнапредније технике и дизајн и то ћемо и урадити", поручио је први човек "Игл хилса", компаније партнера на пројекту из УАЕ.

На констатацију новинара да део јавности не верује да ће пројекат бити реализован, Алабар је одговорио да је његова опредељеност за "Београд на води" заснована на два стуба: један је премијер Александар Вучић, без чије подршке и притисака не би имали такву мотивацију, а други стуб је влада УАЕ.

Истакао је да је та земља у последњих 18 година реализовала пројекте вредне између 15 и 20 милијарди долара и да, ако то није гарант за реализацију пројекта, гаранција је притисак влада две земље.

Алабар је истакао да Србија има премијера "који се ретко виђа у свету" и честитао му на "невероватној организацији". Навео је да је српски премијер показује велику страст према својој земљи и овом пројекту, што, како је рекао, није срео у 14 земаља у којима послује.

"Београд на води" је прилика да се у дело спроведу најбоље праксе широм света, рекао је Алабар и додао да је поносан што је на том пројекту ангажован тим за добробит народа. "Надамо се да народ то може да препозна", истакао је Алабар.

Говорећи о позитивним ефектима које ће "Београд на води" имати за Србију, Алабар је указао на чињеницу да и Влада Србије врши притисак да у реализацији тог пројекта буду укључени како локална радна снага.

Алабар је подсетио и да су Београд и Србија представљени у Кану у Француској, где је пројекат "Београд на води" био "главна звезда" и да је задобио интересовање великог броја инвеститора. 

Мали: Важан дан за будућност Београда

Потписивање уговора о заједничком улагању у пројекат "Београд на води" важан је дан за Србију и почетак остварења вишедеценијског сна, а тај пројекат је значајан за будућност главног града, јер ће допринети запошљавању и покренути привреду и грађевинску индустрију, рекао је градоначелник Синиша Мали.

Честитао је Влади Србије и председнику Управног одбора "Игл хилса" Мухамеду Алабару потписивање уговора о заједничком улагању и почетку изградње пројекта.

"Пројекат је важан и због тога што кроз овако важан пројекат показујемо да смо створили позитивно инвестиционо окружење, да можемо да привучемо велике инвеститоре и да их задржимо", рекао је Мали и захвалио Алабару што је одлучио да део свог новца, знања и времена уложи у Србији.

Указујући на значај пројекта, градоначелник је указао и да нема ниједног тако великог пројекта који се реализује у Европи.

Захвалио је премијеру Александру Вучићу на посвећености, истичући да без његове визије, усмерења и подршке не би имали тако пријатељске и чврсте односе са УАЕ.

Такође је истакао да је важно да се испуне сви постављени рокови и да се пројекат реализује на време.

Према његовим речима, до сада је срушено 190 објеката на подручју где ће бити прва фаза "Београда на води", пресељено 90 породица, уклоњено 46 бродова.

Испред зграде Геозавода пре потписивања уговора окупиле су се две групе грађана. Једни који подржавају пројекат и други који се противе изградњи "Београда на води". Незадовољни грађани носили су транспаренте на којима је писало "Не давимо Београд". Међу групама није било сукоба, али јесте вербалних прозивки.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи