Читај ми!

Русија: Могућа забрана увоза воћа и поврћа из Србије

Русија би могла да забрани увоз воћа и поврћа из Србије због могућег реекспорта јабука из Пољске, преносе РИА новости. Српским властима дат је рок од десет дана за додатна објашњења о порасту извоза јабука на руско тржиште.

Јулија Трофимова, портпаролка "Роселкознадзора", руског тела за надзор увоза пољопривредних производа, рекла је за РИА Новости да би могао да буде забрањен увоз "свих биљних производа" из Србије.

Током викенда, "Роселкознадзор" је објавио извештај у којем се наводи да је забележен знатан пораст извоза јабука из Србије у Русију, па је од колега из Србије затражено објашњење.

"Сумњамо да је реч о реекспорту, највероватније пољских јабука", рекла је Трофимова.

Ипак, Трофимова је напоменула да то не могу да сигурношћу да кажу јер чекају реакцију из Србије.

"Сматрамо да је десет дана довољно да из Србије добијемо одговор. Уколико га не добијемо, леди забрана увоза", навела је Трофимова и додала да се забрана не би односила само на јабуке већ на "све биљне производе".

После све чешћих извештаја о покушајима да се "заобиђе" ембарго на увоз пољопривредних производа из земаља чланица Европске уније, руске власти ограничиле су увоз воћа и поврћа из Украјине и Албаније, затим меса и поврћа из Молдавије, као и увоз меса из Црне Горе.

У Министарство пољопривреде није стигло упозорење

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић каже да није добила никакве званичне информације Русије да се сумња да је повећан извоз јабука из Србије на руско тржиште, преноси Бета.

"Нисмо добила никакве информације нити су нам упућени захтеви и тражени било какви рокови. Верујем да су само у питању наводи медија, али у сваком случаја је добро да се појача контрола и да се евентуални проблеми на време санкционишу и казне они који су у томе учествовали", рекла је Богосављевић Бошковић новинарима.

Министарка не искључује могућност да је неко, "упркос свим напорима и мерама предострожности", фалсификовао фитосанитарни сертификат и под тим фалсификатом извезао робу у Русију.

Указала је да ће, уколико је то тачно, надлежне служе Србије и Русије то испитати, а евентуалани починиоци ће бити кажњени.

"По информацијама Министарства пољопривреде, извоз јабуку на тржиште Русије прошле године повећан је за око 40 одсто у односу на 2013. годину", рекла је Богосављевић Бошковић и додала да је уверена да је раст извоза резултат преусмеравања са других тржишта на Русију.

Министарство пољопривреде, истакла је, има добру сарадњу и редовну комуникацију са службама Русије и да свакодневно комуницирају, с циљем да се поштују извозне процедуре и стандарди квалитета пољопривредних производа.

"Ми смо нашим колегама у Русији доставили тражене податке о обиму прозводње воћа и поврћа, и по тим подацима јасно је да су наши извозни потенцијали далеко већи од количина које смо у прошлој години пласирали на тржиште Русије", рекла је министарка.

Подсетила је да је, са циљем да се поштују одговарајуће извозне процедуре, направљен и систем најаве извозних пошиљки воћа и поврћа из Србије ка Русији, уз фитосертификате.

Србија тако унапред Русији шаље фотокопије сертификата да би се спречиле евентуалне злоупотребе и њихово фалсификовање.

Љајић: Нећемо дозволити да се забрани извоз у Русију

Министар трговине Србије Расим Љајић рекао је да Србија није званично добила никакву информацију из Москве о забрани извоза јабука из Србије у Русију, али је оценио да је реч о упозорењу које мора бити испитано.

"Нећемо дозволити да буде заустављен извоз на руско тржисте", рекао је Љајић на конференцији за новинаре у Подгорици накона разговора са црногорским министрима.

По његовим речима, прошле године извоз јабука из Србије на руско тржиште порастао је за 60 одсто, али Србија и даље има тржишне вишкове јабука.

"Имамо за извоз 330.000 тона, а у свет смо извезли 127.000 тона", рекао је Љајић и додао да је истовремено увезено јабука за 5,9 милиона евра, од чега увоз из ЕУ био вредан 3,7 милиона евра.

Љајић је нагласио да је Србија спремна да све податке достави властима Русије.  "Уколико постоји реекспорт најстрожије ћемо то санкционисати", поручио је Љајић.

Министар је најавио да ће у наредена два дана бити састанак представника министарстава трговине и пољопривреде Србије да би се упоредили подаци и разјаснила ситуација. "Не верујем да ће доћи до забране извоза у Русију", каже Љајић.


 

број коментара 33 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. мар 2015, 19:24) - anonymous [нерегистровани]

e jesmo

Ja da sam ne mestu Rusije, ne bih čekala 10 dana nego odmah uvela zabranu. Rusija nam pruži ruku i umesto da je ljudski iskoristimo da ili povećamo sopstvenu proizvodnju ili kompanije iz sulude eu otvore svoje pogone ovde mi se ponašamo kao najveći šibicari i mangupi. Pa nije ovo prvi put, pa šta se desilo sa onim pokvarenim mesom..... Rusi stvarno imaju čelične živce, ali sve do jednom. Da šlag bude veći u pitanju su poljske jabuke čija vlast odgaja godinama podmladak da mrzi sve rusko, ali da zarađuje na njima.

(понедељак, 23. мар 2015, 18:54) - anonymous [нерегистровани]

Javna tajna

To je javna tajna da se Poljske jabuke izvoze u Rusiju i nije mi logicno da ministri nisu upuceni u to dok se opet mali broj ljudi bogati na racun vocara.I ko ce na kraju platiti cenu,ligicno je,poljoprivredni proizvodjaci koji su na nizbrdici vec godinama unazad.

(понедељак, 23. мар 2015, 17:55) - Цитат: [нерегистровани]

"Увозимо циглу...

као да ми немамо довољно блата!" (Тито)

(понедељак, 23. мар 2015, 17:43) - Zar [нерегистровани]

imamo

ista da izvezemo? Vocnaci nam zarasli, osusili se.Mi uvozimo jabuke, tugo.

(понедељак, 23. мар 2015, 17:03) - anonymous [нерегистровани]

Naivnost i sumnjiva rabota?

Povodom ovog prljavog posla treba da se oglasi vlada i ministarstvo poljoprivrede! Mora se znati ko je upropastio izvoz jabuka i povrca jer mi jedino to imamo za izvoz! Znali su da ce Rusi vrsiti striktnu kontrolu zbog njima uvedenih sankcija !

(понедељак, 23. мар 2015, 16:48) - anonymous [нерегистровани]

bilo bi naivno glupo,...

izgubiti trziste u Rusiju za voce i povrce,zbog iste te Poljske.Sta je Poljaci kada toliko mrzite Ruse,sto onda saljete svoje proizvode a uvodite im sankcije,...

(понедељак, 23. мар 2015, 16:31) - Djurdjevdan [нерегистровани]

Nadam se da se necemo igrati sa prijateljskom Rusijom?

Ako Srbija ima viskove trzista jabuka, kao sto kaze ministar Ljajic zasto onda uopste uvozimo jabuke iz EU? Ministri u Srbiji moraju znati sta izlazi iz nase zemlje i sta ulazi, to je posao za koji su placeni. Ako je istina da izvozimo za Rusiju uvezene jabuke onda je to nasa bruka i sramota, a ministri su najodgovorniji! Rusija nama mnogo gleda kroz prste, ali nam se nimalo nece dopasti kada bude prestala!

(понедељак, 23. мар 2015, 15:57) - John Mirkovich [нерегистровани]

@ Prijatelj,

Nije mi jasno, kako mozete komentarisati, da Rusija nije nista uradila za Srbiju? Molim vas dobro proucite, pitajte druge, ako vi ne znate, sta je sve Rusija uradila za Srbiju od prvog svetskog rata do sada? Gde bi Srbija bila, da su vasi Zapadnjaci uradili onoliko koliko su Rusi uradili za Srbiju ? Zalosno, sto ne komentarisete " istinu".

(понедељак, 23. мар 2015, 15:05) - anonymous [нерегистровани]

laž

prvo kad neko prica otrcane fraze kako nam rusija nikad nije pomogla ili ne zna istoriju ili ne zeli da zna. ako nam nije pomogao nikolaj romanov onda rec pomoć treba da se ukine. procitaj malo ko je stao iza nas u prvom svetskom ratu pa se javi ,a drugo ako se bavimo ovakvim stvarima i treba da nam zabrane izvoz jer ovo ponašanje je u stilu daj mu prst on hoce celu ruku i to je izigravanje necijeg poverenja.jedino zalim poštene ljude koji ce da budu kolateralna steta.

(понедељак, 23. мар 2015, 15:05) - anonymousMilemd [нерегистровани]

@ "Prijatelj"

Rusi su fino rekli da nam otvaraju tržište za dodatni izvoz prehrambenih proizvoda,što je bila velika šansa za naše proizvođače.Ali su nas upozorili,što je takođe logično,da taj dogovor ne zloupotrebimo i ne bavimo se prevarama,da umesto naših proizvoda preprodajemo proizvode drugih zemalja,ruskih neprijatelja,koji su Rusiji uveli sankcije a hteli bi na njoj zarađivati! A mi kršimo i moralne i političke norme,obmanjujemo prijatelje Ruse.