Читај ми!

Русија: Могућа забрана увоза воћа и поврћа из Србије

Русија би могла да забрани увоз воћа и поврћа из Србије због могућег реекспорта јабука из Пољске, преносе РИА новости. Српским властима дат је рок од десет дана за додатна објашњења о порасту извоза јабука на руско тржиште.

Јулија Трофимова, портпаролка "Роселкознадзора", руског тела за надзор увоза пољопривредних производа, рекла је за РИА Новости да би могао да буде забрањен увоз "свих биљних производа" из Србије.

Током викенда, "Роселкознадзор" је објавио извештај у којем се наводи да је забележен знатан пораст извоза јабука из Србије у Русију, па је од колега из Србије затражено објашњење.

"Сумњамо да је реч о реекспорту, највероватније пољских јабука", рекла је Трофимова.

Ипак, Трофимова је напоменула да то не могу да сигурношћу да кажу јер чекају реакцију из Србије.

"Сматрамо да је десет дана довољно да из Србије добијемо одговор. Уколико га не добијемо, леди забрана увоза", навела је Трофимова и додала да се забрана не би односила само на јабуке већ на "све биљне производе".

После све чешћих извештаја о покушајима да се "заобиђе" ембарго на увоз пољопривредних производа из земаља чланица Европске уније, руске власти ограничиле су увоз воћа и поврћа из Украјине и Албаније, затим меса и поврћа из Молдавије, као и увоз меса из Црне Горе.

У Министарство пољопривреде није стигло упозорење

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић каже да није добила никакве званичне информације Русије да се сумња да је повећан извоз јабука из Србије на руско тржиште, преноси Бета.

"Нисмо добила никакве информације нити су нам упућени захтеви и тражени било какви рокови. Верујем да су само у питању наводи медија, али у сваком случаја је добро да се појача контрола и да се евентуални проблеми на време санкционишу и казне они који су у томе учествовали", рекла је Богосављевић Бошковић новинарима.

Министарка не искључује могућност да је неко, "упркос свим напорима и мерама предострожности", фалсификовао фитосанитарни сертификат и под тим фалсификатом извезао робу у Русију.

Указала је да ће, уколико је то тачно, надлежне служе Србије и Русије то испитати, а евентуалани починиоци ће бити кажњени.

"По информацијама Министарства пољопривреде, извоз јабуку на тржиште Русије прошле године повећан је за око 40 одсто у односу на 2013. годину", рекла је Богосављевић Бошковић и додала да је уверена да је раст извоза резултат преусмеравања са других тржишта на Русију.

Министарство пољопривреде, истакла је, има добру сарадњу и редовну комуникацију са службама Русије и да свакодневно комуницирају, с циљем да се поштују извозне процедуре и стандарди квалитета пољопривредних производа.

"Ми смо нашим колегама у Русији доставили тражене податке о обиму прозводње воћа и поврћа, и по тим подацима јасно је да су наши извозни потенцијали далеко већи од количина које смо у прошлој години пласирали на тржиште Русије", рекла је министарка.

Подсетила је да је, са циљем да се поштују одговарајуће извозне процедуре, направљен и систем најаве извозних пошиљки воћа и поврћа из Србије ка Русији, уз фитосертификате.

Србија тако унапред Русији шаље фотокопије сертификата да би се спречиле евентуалне злоупотребе и њихово фалсификовање.

Љајић: Нећемо дозволити да се забрани извоз у Русију

Министар трговине Србије Расим Љајић рекао је да Србија није званично добила никакву информацију из Москве о забрани извоза јабука из Србије у Русију, али је оценио да је реч о упозорењу које мора бити испитано.

"Нећемо дозволити да буде заустављен извоз на руско тржисте", рекао је Љајић на конференцији за новинаре у Подгорици накона разговора са црногорским министрима.

По његовим речима, прошле године извоз јабука из Србије на руско тржиште порастао је за 60 одсто, али Србија и даље има тржишне вишкове јабука.

"Имамо за извоз 330.000 тона, а у свет смо извезли 127.000 тона", рекао је Љајић и додао да је истовремено увезено јабука за 5,9 милиона евра, од чега увоз из ЕУ био вредан 3,7 милиона евра.

Љајић је нагласио да је Србија спремна да све податке достави властима Русије.  "Уколико постоји реекспорт најстрожије ћемо то санкционисати", поручио је Љајић.

Министар је најавио да ће у наредена два дана бити састанак представника министарстава трговине и пољопривреде Србије да би се упоредили подаци и разјаснила ситуација. "Не верујем да ће доћи до забране извоза у Русију", каже Љајић.


 

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво