Читај ми!

Матковић: Само аматери би затворили Железару

Бивши директор "Железаре Смедерево" Душко Матковић рекао је да није заинтересован да поново води Железару и да се неће пријавити на јавни позив Владе Србије, али да је спреман да саветима и сугестијама помогне онима који одлучују о судбини те компаније и оценио да би је само аматери затворили.

Душко Матковић је у интервјуу Радио Београду истакао да је прошле године у ово време "људима из Немањине" сугерисао да је у оваквој тржишној ситуацији менаџмент уговор најбоље решење.

"Менаџмент уговор какав планира Влада је права ствар за Железару. Будући тим треба да има јаку међународну димензију али треба укључити и домаће стручњаке, поготово у логистици, технологији и комерцијали.

Чини ми се да се прилике на тржишту крећу повољно, па уз подршку Владе и премијера какву Железара има, за две до три године, уз крвав рад и добар менаџмент, стратешки партнери ће сами долазити у Железару" рекао је Душко Матковић.

Одбацио је тврдње "такозваних стручњака, аналитичара, политичара и бизнисмена створених у транзицији" да је Железара вечити губитник кога треба затворити.

"Дилема око тога да ли треба затворити Железару или не за мене не постоји. Поделу у јавности око тог питања називам поделом на аматере и професионалце. Професионалци знају да је Железара основ функционисања металопрерађивачке индустрије, наменске индустрије и извоза", рекао је Матковић.

Одбацио је оцене да Железара има вишак радне снаге и подсетио да је у његово време, (од 1991. до 2001. године) у Железари и придруженим компанијама радило 15.000 људи, од којих 11.000 у Смедереву.

"Данас, када нема санкција, када је тржиште отворено, нема разлога да добар менаџмент не упосли 5.500 радника", оценио је Матковић.

Радио подсећа да је Матковић, осим као високи функционер Социјалистичке партије Србије, деведесетих година био познат и као директор Железаре који је у њеним погонима организовао производњу печурки, због које је био изложен подсмеху политичких противника.

"Печурке су биле само један од 50 пројеката мини-профитних центара, какве смо у време санкција организовали у Железари. Производња печурки организована је у подземним халама које су биле мрачне и топле, а неискоришћене. Од печурака смо исплаћивали 40 плата и издржавали 40 породица", рекао је Матковић.

Нагласио је да се и данас поноси тим и другим пројектима који су покренути како би радници "у паклено време могли редовно да примају зараде, сваког првог и 15. у месецу", рекао је Матковић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво