Читај ми!

ММФ одобрио Србији трогодишњи аранжман из предострожности

Борд извршних директора Међународног монетарног фонда донео је одлуку о склапању трогодишњег аранжмана из предострожности са Србијом, сазнаје РТС. Поносан сам што је Србија добила признање за тешке мере, каже премијер Александар Вучић. Најважније је да се шаље порука инвеститорима да је Србија кредибилан партнер, истиче министар финансија Душан Вујовић.

Одобрени трогодишњи стенд-бај аранжман вредан је око 1,2 милијарде евра, а према жељи српских власти, то је аранжман из предострожности, објављено је на сајту ММФ-а.

Поносан сам на то што је Србија добила признање од Међународног монетарног фонда и целе међународне заједнице за тешке мере и напоран рад у претходном периоду, написао је премијер Србије Александар Вучић на свом Твитер налогу.

Програм је, како је наведено на сајту ММФ-а, базиран на три основна стуба: оздрављење јавних финансија, унапређење стабилности и флексибилности финансијског сектора и спровођење свеобухватних структурних реформи.

На овај начин, наводи се у саопштењу, формираће се солидна основа за отварање нових радних места и повратак земље на одрживу путању раста.

Први заменик генералног директора и вршилац дужности председавајућег Дејвид Липтон навео је у том документу да би власти у Србији требало похвалити "због јачања кредибилитета плана реформи, тако што су предузели тешке али неопходне мере у прошлој години, укључујући реформе тржишта рада и пензионог система".

"Српска економија се суочава са озбиљном фискалном неравнотежом и структурним слабостима, и то у контексту споријег раста и нежељених регионалних преливања. Програм подршке ММФ-а нуди прилику властима да врате јавни дуг на одржив ниво, поново успоставе равнотежу макроекономских политика, повећају отпорност финансијског сектора, унапреде компетитивност и потенцијал за раст у средњем року", рекао је Липтон у саопштењу.

Подсетио је да Србија има висок јавни дуг који и даље расте, што захтева фискалну консолидацију у наредном периоду.

Липтон је оценио као прикладан фискални пакет Владе Србије, којем је циљ да врати јавни дуг у односу на БДП на силазну путању до 2017. године. Фокус на обавезним издацима, смањивању државне помоћи и минимизирању фискалних ризика нараслих од јавних предузећа је, како каже, гарантован.

Према његовим наводима, посвећеност власти у Србији свеобухватним реформама је добродошла, а реформа јавних предузећа, посебно великих, биће од великог значаја за смањивање државне помоћи и ограничавања буџетског оптерећења.

Фискални програм ће такође бити подржан и побољшањем управљања јавним финансијама.

Липтон је навео и да фискална консолидација ствара простор за постепено монетарно попуштање, које ће подржати домаћу тражњу, након што држава повуче фискалне стимулансе.

"Темпо прилагођавања монетарне политике требало би да узме у обзир екстерне финансијске услове и услове повећаних инфлаторних очекивања. Флексибилност курса у великој мери штити Србију од спољних шокова, а интервенције на међународном девизном тржишту требало би да остану ограничене на ублажавање претеране колебљивости курса", навео је Липтон.

Очување стабилности финансијског сектора и јачање његове отпорности обезбедиће економски опоравак, тврди Липтон, а посебна дијагностичка испитивања банака би требало да обезбеде да банке остану "здраве".

"Свеобухватна стратегија за решавање високог удела ненаплативих кредита помогла би да се очисте биланси банака и унапреди финансијско посредовање. Недавно промењена регулатива у вези са банкарским сектором побољшаће ефикасност система и ублажити фискалне ризике", рекао је Липтон у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи