Знак питања на приватизацију "Варош капије"

Прикупљање понуда за продају београдског хотела "Сплендид" обустављено је док се не оконча судски спор који стари власници воде у поступку реституције. Међутим, у Угоститељском предузећу "Варош капија" и даље страхују да ће бити продати. У надлежној агенцији кажу да ниједно друштвено предузеће неће бити продато док се не заврши процес реституције.

Приватизацијом "Варош капије", оглашеном у јавном позиву за продају 502 предузећа, старе престоничке кафане "Знак питања", "Коларац", и "Сунце", добиће новог власника. Запослени страхују од приватизације јер не желе судбину какву су имали некад познати београдски ресторани "Под липом", "Шуматовац", и многи други.

"Ми као запослени не желимо да обманемо будућег купца, већ да се будући власник види и да ми добијемо решење и да будући власник добије тачно оно да не испадне купио је седам објеката и добио само један, а нормално је да мора да отпусти људе да људи не могу да дочекају своје пензије", каже Бошко Кузмановић, председник УО "Варош капије".

Свесни да морају бити приватизовани, припремили су целокупну аукцијску документацију и пред новог власника хоће са чистим рачунима.

Од седам ресторана којима газдује, "Варош капија" за већину плаћа закуп. Агенцији за приватизацију доставили су и списак објеката које они користе, а стари власници потражују у поступку реституције.

"'Варош капија' има објекте у закупу и објекте који су њени, врло је јасно, и да кажем просечном правнику може бити јасно, само оно што је својина 'Варош капије', онде где је 'Варош капија' у закупу ту ће остати у закупу једно време. Оно што је предмет реституције не може бити продато и то су врло јасна правила", каже Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију.

"Варош капија" има 122 запослена, већина има преко 50 година, редовно добијају плате, плаћају доприносе и порез, а у прошлој години пословали су у плусу седам милиона динара.

У Агенцији за приватизацију напомињу да ниједно предузеће у Србији неће бити продато док се не реши поступак реституцје.

"Зато ми и каснимо са свим оним што смо предвидели акционим планом и приватизацијом управо, а не бисмо направили грешку у томе. Јавни оглас, и јавни позив за приватизацију предузећа ће бити расписан онда када од Агенције за реституцију добијемо, да кажем зелено светло, није предмет реституције. То се односи и на 'Варош капију' али и на сва остала предузећа у Србији која су у друштвеном власништву или у власништву агенције односно Републике Србије", каже Љубомир Шубара, директор Агенције за приватизацију.

Када ће бити продата "Варош капија" не може се тачно утврдити, најпре мора бити окончан поступак реституције. Продају "Знака питања" доводи у питање и то што је кућа у којој се налази, споменик културе од великог значаја.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво