Читај ми!

План модернизације пруге Београд–Будимпешта

У Београду је потписан Трилатерални план сарадње Кине, Мађарске и Србије о изградњи и модернизацији пруге Београд–Будимпешта, рекла је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Михајловићева је на конференцији за новинаре рекла да је потписаним документом утврђено да до краја јуна ове године буде завршена коначна студија изводљивости пројекта пруге Београд–Будимпешта и да ће се тада знати тачан начин финансирања.

Према њеним речима, студију изводљивости за Србију ће радити Саобраћајни институт ЦИП и да су све државе потпуно самосталне у избору модела финансирања, преноси Бета.

Михајловићева је додала да је данас договорено и да изградња пруге Београд–Будимпешта почне крајем године, а да цео пројекат буде завршен за две године.

Реализацијом овог пројекта, Србија ће коначно имати модерну пругу која ће ићи 200 километара на сат, рекла је министарка.

Министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто рекао је да је у Београду данас потписан битан документ који значи корак напред за модернизацију пруге Београд–Будимпешта.

"Влада Мађарске придаје велики значај сарадњи Кине и средње Европе јер је та сарадња у интересу целе Европе и веома смо поносни што заједно са Србијом можемо да будемо део једне инвестиције која сада представља главну инвестицију и пројекат Кине и средње Европе", истакао је Сијарто.

Према његовим речима, Србија и Мађарска су веома важне земље у транспорту робе из Кине за Европу и модернизацијом пруге Београд–Будимпешта – кинеска роба ће најбржим путем стизати у Европу, подсетивши да роба из Кине стиже у Европу преко грчке луке Пиреј.

Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг нагласио је да пруга Београд–Будимпешта није једини пројекат који Србија ради у сарадњи са Кином, не прецизирајући о којим другим пројектима је реч, али је нагласио да постоје потенцијали за сарадњу на изградњи обилазнице, ауто-пута и термоелектрана.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи