Читај ми!

Светска банка: Раст српске привреде 2016

Према најновијем извештају Светске банке, привреда Србије ће после прошлогодишњег негативног привредног раста од минус два одсто, ове године регистровати негативни раст од минус 0,5 одсто, при чему је прогнозиран раст светске привреде од три одсто. Зорана Михајловић каже да би Србија у 2015. требало да напредује за најмање 50 места на ранг листи Светске банке.

Према извештају Светске банке за регион југоисточне Европе, Србија ће у 2016. забележити привредни раст од 1,5 одсто, преноси Танјуг.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић рекла је да би Србија у 2015. требало да напредује за најмање 50 места на ранг листи Светске банке "Doing business" о условима пословања.

"Већ самим Законом о планирању и изградњи Србија се сасвим сигурно помера најмање за педесетак места", рекла је Михајловић Танјугу, после прве седнице Радне групе за дефинисање конкретних мера за унапређење позиције Србије на листи Светске банке.

На најновијој листи Светске банке, Србија се налази на 91. месту по условима пословања, што је за 14 места ниже него у претходном извештају.

Михајловићева је објаснила је да ће се Радна група бавити свим законским и подзаконским актима за стварање бољих услова пословања.

"У ствари Србија просто жели и хоће, а ми мислимо да може, да се поправи на свим оним листама, од листе Светске банке до свих осталих листа, да се просто поправимо, да не будемо последњи или при крају", казала је она.

У том смислу, како је додала, "сва министарства ће имати одређене обавезе, а то значи да направе одређене измене закона или подзаконских аката, или просто да тај такозвани велики број процедура и прописа објединимо, учинимо мањим, а да не говоримо о разним таксама и накнадама, које инвеститори плаћају".

Потпредседница Владе, која је и председавајући Радне групе, истакла је да је основни циљ читавог посла на смањењу и поједностављењу административних процедура и законских прописа да сви они који овде улажу, било да су домаћи или страни инвеститори, знају данас, "али и за пет и за 10 година, шта и како значи пословати у Србији".

На састанку су већ утврђене обавезе одређених министарстава и дат им је рок да за 10 дана изађу са конкретним предлозима о којима ће се расправљати на наредној седници Радне групе, заједно са представницима страних инвеститора, Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и финасијских организација.

На том састанку ће бити размотрена могућност да се већ у наредних месец дана израде предлози измена закона, како би на наредним листама међународних организација Србија била земља која је направила много позитивних корака, најавила је Михајловићева.

У земљама региона Светска банка ове године очекује привредни раст Хрватске од 0,5 одсто у овој и 1,2 одсто у 2016. години, за Црну Гору предвиђа привредни раст од 3,4 одсто, односно 2,9 одсто у наредној години, за Босну и Херцеговину раст од 1,5 одсто у овој и 2,5 одсто у 2016. години. БДП Македоније ће, према пројекцијама банке, порасти 3,5 одсто у 2015. и 3,8 одсто у 2016. години, а Албаније 3,0 одсто у овој и 4,0 одсто у 2016. години. 

У региону ће ове године спољна тражња остати кључни покретач привредног раста, док ће потрошачко и пословно поверење остати слабо због очекиване политичке неизвесности, хронично високе стопе незапослености, али и даље слабашног банкарског система погођеног високим обимом ненаплативих зајмова.

Наслеђени проблеми попут високог фискалног дефицита и јавног дуга су, према извештају Светске банке, смањили фискални простор у једном броју земаља, нарочито у региону југоисточне Европе (Албанији, Србији и Македонији), док су досадашњи напори тих земаља за смањење јавне потрошње били пре свега фокусирани на резање капиталних инвестиција, а не на решавање структурних проблема.

Према извештају Светске банке, привредни раст у региону Европе и Централне Азије је прошле године био нижи од очекиваног, односно 2,4 одсто, као последица слабашног опоравка у еврозони и стагнације у Русији. Процене су да ће се раст у овом региону опоравити на 3,0 одсто у 2015. години, и на 3,8 одсто у периоду 2016/2017. године.

Светска банка такође прогнозира убрзање привредног раста за земље у развоју, који ће бити подстакнут падом цена нафте. Према проценама те међународне институције, раст БДП-а земаља у развоју ће ове године достићи 4,8 одсто, што је пораст са прошлогодишња 4,4 одсто, док ће у наредној години порасти за 5,3 одсто.

За светску привреду у целини банка прогнозира раст од три одсто у овој години, од 3,3 одсто у 2016. Требало би да 2017. незнатно да успори, на 3,2 посто.

Опоравак је неравномеран, констатују у Светској банци, указујући на све бржи раст у америчкој и британској привреди, које бележе опоравак тржишта рада и наставак благе монетарне политике.

С друге стране, привредне активности у еврозони и Јапану непрекидно посрћу, притиснуте наслеђем финансијске кризе. Притом у Светској банци упозоравају да би продужена стагнација односно дефлација у еврозони или Јапану могла да закочи и светски привредни раст.

Као један од ризика по глобални привредни раст издвајају и могући притисак ниских цена нафте на биланс земаља произвођача док би земље потрошачи могле од њега да имају  користи.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 14. јан 2015, 19:16) - anonymous [нерегистровани]

Paradox

Da nije smesno, bilo bi tuzno.
Da li to znaci da ce onaj mali privrednik, sto je pravio 500 PVC prozora u 2016 praviti 600, onaj sto je proizveo 50 hiljada kutija caja (uvezene sirovine) proizvesti 60 hiljada?
Ili to znaci da ce visoke peci, namesto rude preradjivati sekundarne sirovine koje se otkupljuju po smesnim cenama, preraditi u visokokvalitetne celike,koji ce biti izvezeni iz Srbije? Pa kad nestane sekundarnih sirovina - opet katanac, a Srbija siromasnija za ko-zna-koliko tona strateski vazne sirovine, koju ce kasnije morati da uvozi po paprenim cenama?
Igraju se nama ko dete zveckom...

(среда, 14. јан 2015, 17:18) - Сељак [нерегистровани]

Народна пословица

Не липши магарче до зелене траве.
Или "Што је баби мило то јој се и снило".

(среда, 14. јан 2015, 14:26) - anonymous [нерегистровани]

...

Aj izlistajte zemlje koje cemo preteci i zemlje koje ce i dalje biti bolje pa da lepo dobijemo uvid.

(среда, 14. јан 2015, 14:23) - nebo [нерегистровани]

svasta

Na sve odlicne poteze koje hvali citav svet, rast od citavih 0,5 i to od naredne godine. Dok oni koji su daleko ispred imaju rast po dva i vise posto, Srbija na svu beud citavih 0,5 a i oni ce nestati kad se priblizi 2016.
Izgleda Vucic planira da Srbija udje u eu 2056 cim je izjavio da nece biti medju siromasnijima kad bude ulazila.

(среда, 14. јан 2015, 12:41) - anonymous [нерегистровани]

Ulagivanje do cilja

Samo da prodamo Telekom

(среда, 14. јан 2015, 12:01) - Slavisa [нерегистровани]

Realnost

Ocigledno je da smo najnerazvijenija zemlja na Balkanu a samim tim i u Evropi! U razvoju su nas pretekle i drzave koje smo smatrali za nerazvijene (Crna Gora, BiH, Makedonija pa cak i Albanija).