Читај ми!

Ханић: Мере штедње довољне за стабилизацију дуга

Декан Београдске банкарске академије (ББА) Хасан Ханић оценио је да је предвиђено трогодишње смањење буџетског дефицита довољно за стабилизацију јавног дуга до 2017, како планира Влада Србије.

"Три године су сасвим довољне да се планирана штедња реализује", рекао је Ханић новинарима на представљању новог броја билтена "Макроекономске анализе и прогнозе" (МАП), преноси Бета.

Оценио да су мере Владе Србије за фискалану консолидацију добре јер воде смањивању јавног дуга и да ће довести до раста бруто домаћег производа (БДП) од 2016. године.

"У 2016. и 2017. може се очекивати заиста раст БДП-а, управо рачунајући да ће мере које ће 2015. деловати негативно, почети да испољавају своје позитивно дејство", рекао је Ханић, који је специјални саветник МАП-а.

Ханић је напоменуо да се очекује да ће у 2015. доћи до пада економске активности, као последица мера које су изнуђене, али до којих је "морало да дође".

Те мере, прецизирао је, треба да доведу до решавања проблема из ранијег периода, нагомиланих јавних дугова и јавне потрошње као је била преко граница реалних могућности домаће привреде.

Јавни дуг, који ће ове године достићи 70 одсто БДП-а, је један од "горућих проблема", рекао је Ханић, прецизирајући да се у последњих пет година јавни дуг "повећао за више од 50 одсто".

Ханић је рекао да би значајана уштеда брзо и без додатних трошкова могла да се постигне и корпоративизацијом јавних предузећа, која праве велиике губитке, додајући да се о томе сада не прича.

"Губици које остварују јавна предузећа су последица наспособне управе неуких људи који их воде", истакао је декан Београдске банкарске академије.

Побољшању економске ситуције од 2016, према његовим речима, допринеће и очекивани оправак у Европкој унији, која је главни српски спољнотрговински партнер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи