Читај ми!

Српско-руски разговори о "Јужном току"

Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са председником Србије Томиславом Николићем и мађарским премијером Виктором Орбаном о перспективама енергетске сарадње, саопштио је Кремљ. Премијер Александар Вучић најавио је да ће у понедељак разговарати с премијером Руске Федерације Дмитријем Медведевом о "Јужном току".

Председници Србије и Русије и мађарски премијер су, како се наводи, размотрили билатералну сарадњу и даљи рад у енергетској сфери у светлу обуставе пројекта "Јужни ток", пренео је Тас.

Разговор Николића и Путина уследио је неколико дана пошто је Русија саопштила да прекида пројекат изградње гасовода "Јужни ток".

Николић је најавио да ће тим поводом иницирати директан контакт са руским председником.

Двојица председника су се последњи пут састали приликом Путинове посете Београду 16. октобра.

Како је вечерас саопштено из кабинета Председника, разговор је вођен на иницијативу руског председника, а протекао је у веома срдачној и пријатељској атмосфери и трајао је преко четрдесет минута.

Председник Николић је изразио приврженост Србије пријатељству са Руском Федерацијом и истакао да пријатељи једни друге никада не кажњавају, а посебно не у периоду кризе.

Путин је, како се наводи детаљно известио председника Николића око гасовода "Јужни ток", као и око гасовода који ће ићи преко Турске.

Николић је том прилико истакао како би се обустављање "Јужног тока" одразило на енергетску стабилност Србије и изразио наду да та одлука ипак није коначна. "Реперкусије такве одлуке биле би далекосежне и негативно би се одразиле на читаву нашу економију", подвукао је председник Николић.

Николић је известио Путина које количине гаса су потребне Србији и да би било добро увести Толинг систем.

Два председника су разговарала и о другим темама међу којима је и пројекат "Петрохемија", а председник Николић је замолио да се обезбеди снабдевање гасом хемијске индустрије Србије по повољнијим ценама, наводи се у саопштењу.

"Веома нам је значајна подршка око формирања Руског инвестиционог фонда чија би средства била намењена пољопривредној производњи и фармацеутског индрустрији оријентисаној ка руском тржишту", рекао је Николић.

Вучић у понедељак са Медведевом о "Јужном току"

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да ће у понедељак разговарати с премијером Руске Федерације Дмитријем Медведевом у вези са ситуацијом са гасоводом "Јужни ток".

Вучић је истакао да Србија настоји да све евентуалне потешкоће реши на партнерским основама.

"Наши експерти раде на томе и проучавамо све уговоре. Трудићемо се да на партнерским основама решимо све наше евентуалне потешкоће и проблеме", изјавио је Вучић у Крупњу.

Подсетио је да држава ништа није крила у вези са тим гасоводом и поновио да одустајање Русије од "Јужног тога" за Србију није лепа вест.

"Нажалост, видели смо неке који су тај уговор потписали, а који сам ја после тога исправљао, правио неупоредиво боље, да ми држе придике и предавања како би то требало сада да урадимо. Послушаћемо бар неке њихове савете, а неке друге боље да нису ни износили", рекао је Вучић.

Премијер је додао да се још није чуо са председником Томиславом Николићем, који је данас разговарао са руским председником Владимиром Путином, али да ће то учинити ускоро.

Министар енергетике Александар Антић изјавио је да се већ неко време говори о гасној интерконекцији са Бугарском која је у реду највиших европских приоритета.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво