Читај ми!

Неће бити гасне кризе

Извор близак "Гаспрому" је потврдио РТС-у да испорука гаса Србији остаје у оквиру уговорених количина и "Гаспромових" извозних потенцијала. Антић: Испоруке смањене, гаса има довољно.

Протеклих недељу дана Србија повлачи залихе из складишта у Банатском Двору и троши више домаћег гаса како би надоместила недостајуће количине из Русије. Србија дели судбину готово свих европских земаља којима је Русија последњих дана смањила испоруку гаса.

Премијер Александар Вучић каже да неће бити проблема са снабдевањем гасом и да грађани не треба да брину.

"Сваке евентуалне несугласице око начина и временских рокова исплате наших дугова ми ћемо са нашим руским партнерима умети да превазиђемо и нађемо најбоље решење у интересу Србије", рекао је премијер у Прагу, одговарајући на питање новинара о гасној кризи са Русијом.

"Неће бити проблема, грађани Србије не морају да брину", истакао је Вучић.

У међувремену, министар енергетике Александар Антић потврдио је да су Србији у последњих седам дана смањене испоруке гаса за 28 одсто, али је нагласио да је енергетски систем Србије стабилан и да има довољно гаса.

Антић је навео да смо у последњих седам дана уместо 4,5 милиона кубика гаса дневно из Русије добијали 3,2 милиона кубика тог енергента, а да смо остатак надоместили из домаће производње гаса и из подземног складишта гаса Банатски двор, преноси Танјуг.

Према његовим речима, разлог за смањење испоруке гаса Србији је то што је "Гаспром експорт" смањио испоруке гаса и свим осталим земљама на украјинској траси транзита гаса, али и због дугова које Србија има за испоручени гас, који износе 224 милиона долара.

"Ни у једном сценарију Србија нема разлога за бригу и нећемо имати било каквих проблема у снабдевању гасом, јер имамо сигуран дугорочни уговор са 'Гаспромом', домаће количине гаса и додатне ускладиштене количине у Банатском двору", рекао је Антић.

Најавио је и да ће током следеће недеље разговарати са руским партнерима о регулисању тих дугова, а да ће већ сутра написати писмо руском министру енергетике Александру Новаку, у којем ће га замолити да се нормализују испоруке гаса Србији и пре него што се постигне споразум о регулисању дугова за гас.

"Влада Србије ће пронаћи заједнички језик са руским партнерима и наредних седам дана дефинисати динамику отплате дугова", потврдио је Антић.

Најављује да ће до краја године "Србијагас" исплатити прву траншу од 100 милиона долара дуга "Гаспром Експорту", и то из кредита који ће "Србијагас" подићи, а за шта ће влада у оквиру ребаланса буџета за ову годину дати неопходну гаранцију.

О остатку плаћања дуга, како каже, преговараће се са руским партнерима, па се очекује да ће тај договор ускоро бити постигнут.

Антић је напоменуо да ниједно индустријско постројење у Србији не ради смањеним капацитетом због рестрикција у испорукама руског гаса, као и да "Петрохемија" треба да почне више да ради од новембра и да ће имати довољне количине гаса.

Како је оценио, "Србијагас" је у незахвалној ситуацији јер су им потрошачи дужни више од 500 милиона до милијарду евра, а највише предузећа у реструктурирању, топлане и "Петрохемија". Истовремено, у обавези је да редовно плаћа и испуњава обавезе према страним партнерима за испоручени гас.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић рекла је да Србија и Русија имају партнерски однос и изразила уверење да ће кроз тај однос бити решен проблем снабдевања гасом.

"Заиста верујем да ће се Банатски двор који је тренутно пун, користити и да ће бити довољно гаса", рекла је новинарима Михајловићева у Суботици.

Из извора блиских "Гаспрому", РТС-у је потврђено да ће испоруке Србији остати у оквиру уговорених количина и "Гаспромових" извозних капацитета. Ипак, због Украјинске кризе, та компанија већ месецима поручује да ће гаса бити ако буде новца.

Како оцењују стручњаци, очито је да се руски гасни гигант понаша као сваки трговац.

"Излаз из ове ситуације је да држава коначно престане да опрашта дугове градским топланама, фирмама које већ две деценије отприлике не плаћају како треба, не само гас већ и електричну енергију. Сада су сви грађани забринути, и они који плаћају и они који не плаћају, да ли ће им бити хладни радијатори", каже Јелица Путниковић, уредница Балкан магазина.

Војислав Вулетић из Удружења за гас каже да је дуг према "Србијагасу" већи од онога што Србија дугује Русима.

Због оваквих ситуација важно је да се што пре изграде алтернативни правци снабдевања: гасоводи "Јужни ток", али и Ниш-Софија, који морају да буду у складу са прописима Европске уније.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи