Читај ми!

Неће бити гасне кризе

Извор близак "Гаспрому" је потврдио РТС-у да испорука гаса Србији остаје у оквиру уговорених количина и "Гаспромових" извозних потенцијала. Антић: Испоруке смањене, гаса има довољно.

Протеклих недељу дана Србија повлачи залихе из складишта у Банатском Двору и троши више домаћег гаса како би надоместила недостајуће количине из Русије. Србија дели судбину готово свих европских земаља којима је Русија последњих дана смањила испоруку гаса.

Премијер Александар Вучић каже да неће бити проблема са снабдевањем гасом и да грађани не треба да брину.

"Сваке евентуалне несугласице око начина и временских рокова исплате наших дугова ми ћемо са нашим руским партнерима умети да превазиђемо и нађемо најбоље решење у интересу Србије", рекао је премијер у Прагу, одговарајући на питање новинара о гасној кризи са Русијом.

"Неће бити проблема, грађани Србије не морају да брину", истакао је Вучић.

У међувремену, министар енергетике Александар Антић потврдио је да су Србији у последњих седам дана смањене испоруке гаса за 28 одсто, али је нагласио да је енергетски систем Србије стабилан и да има довољно гаса.

Антић је навео да смо у последњих седам дана уместо 4,5 милиона кубика гаса дневно из Русије добијали 3,2 милиона кубика тог енергента, а да смо остатак надоместили из домаће производње гаса и из подземног складишта гаса Банатски двор, преноси Танјуг.

Према његовим речима, разлог за смањење испоруке гаса Србији је то што је "Гаспром експорт" смањио испоруке гаса и свим осталим земљама на украјинској траси транзита гаса, али и због дугова које Србија има за испоручени гас, који износе 224 милиона долара.

"Ни у једном сценарију Србија нема разлога за бригу и нећемо имати било каквих проблема у снабдевању гасом, јер имамо сигуран дугорочни уговор са 'Гаспромом', домаће количине гаса и додатне ускладиштене количине у Банатском двору", рекао је Антић.

Најавио је и да ће током следеће недеље разговарати са руским партнерима о регулисању тих дугова, а да ће већ сутра написати писмо руском министру енергетике Александру Новаку, у којем ће га замолити да се нормализују испоруке гаса Србији и пре него што се постигне споразум о регулисању дугова за гас.

"Влада Србије ће пронаћи заједнички језик са руским партнерима и наредних седам дана дефинисати динамику отплате дугова", потврдио је Антић.

Најављује да ће до краја године "Србијагас" исплатити прву траншу од 100 милиона долара дуга "Гаспром Експорту", и то из кредита који ће "Србијагас" подићи, а за шта ће влада у оквиру ребаланса буџета за ову годину дати неопходну гаранцију.

О остатку плаћања дуга, како каже, преговараће се са руским партнерима, па се очекује да ће тај договор ускоро бити постигнут.

Антић је напоменуо да ниједно индустријско постројење у Србији не ради смањеним капацитетом због рестрикција у испорукама руског гаса, као и да "Петрохемија" треба да почне више да ради од новембра и да ће имати довољне количине гаса.

Како је оценио, "Србијагас" је у незахвалној ситуацији јер су им потрошачи дужни више од 500 милиона до милијарду евра, а највише предузећа у реструктурирању, топлане и "Петрохемија". Истовремено, у обавези је да редовно плаћа и испуњава обавезе према страним партнерима за испоручени гас.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић рекла је да Србија и Русија имају партнерски однос и изразила уверење да ће кроз тај однос бити решен проблем снабдевања гасом.

"Заиста верујем да ће се Банатски двор који је тренутно пун, користити и да ће бити довољно гаса", рекла је новинарима Михајловићева у Суботици.

Из извора блиских "Гаспрому", РТС-у је потврђено да ће испоруке Србији остати у оквиру уговорених количина и "Гаспромових" извозних капацитета. Ипак, због Украјинске кризе, та компанија већ месецима поручује да ће гаса бити ако буде новца.

Како оцењују стручњаци, очито је да се руски гасни гигант понаша као сваки трговац.

"Излаз из ове ситуације је да држава коначно престане да опрашта дугове градским топланама, фирмама које већ две деценије отприлике не плаћају како треба, не само гас већ и електричну енергију. Сада су сви грађани забринути, и они који плаћају и они који не плаћају, да ли ће им бити хладни радијатори", каже Јелица Путниковић, уредница Балкан магазина.

Војислав Вулетић из Удружења за гас каже да је дуг према "Србијагасу" већи од онога што Србија дугује Русима.

Због оваквих ситуација важно је да се што пре изграде алтернативни правци снабдевања: гасоводи "Јужни ток", али и Ниш-Софија, који морају да буду у складу са прописима Европске уније.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 31. окт 2014, 21:48) - Inženjer bivši [нерегистровани]

Treba razmišljati dugoročno!

Da pre nekoliko godina nismo (nekako na brzinu bez ikakve javne diskusije) odustali od izgradnje toplovoda iz Obrenovačkih termoelektrane TNT, pa čak i porušili neke već izgrađene objekte na trasi, sada bi makar Beograd bio manje zabrinut za grejanje naredne zime. Toplovod ne bi u potpunosti rešio problem, ali bi bilo manje razloga za brigu.

(петак, 31. окт 2014, 20:34) - Vlada87 [нерегистровани]

Istok i Srbija

Srbija gleda svoj interes da građani imaju gas i da država tokom zime bude energetski stabilna. Premijer dobro balansira između Zapada i Istoka što je novina u politici Srbije u 21. veku.

(петак, 31. окт 2014, 20:22) - Жаровит [нерегистровани]

Фифти-фифти

Dragan-Kikinda, слажем се...!

Али зашто је годинама пре приватизације НИС бипо губиташ, ко је крао?

Србија данас држи 50% НИС-а и постао је напокон профитабилан и дели се профит фифти-фифти!

(петак, 31. окт 2014, 19:53) - Dragan-Kikinda [нерегистровани]

Nis

Samo na podrucju Kikinde, NIS ima 830 (osam stotina i trideset) busotina! Naftna industrija Srbije samo u kikindskoj opštini godišnje izvadi nafte i gasa u vrednosti od 150 miliona evra...gde su ostale busotine, sabirne stanice, Skladista ,Rafinerije,uprave,benzinske pumpe,auto parkovi...pa ti računaj prijatelju...

(петак, 31. окт 2014, 18:44) - anonymous [нерегистровани]

I dalje isti ljudi vode Srbija gas, zalosno

Gas mora da se plati, pa cak i Ukrajinci moraju sada da plate dugove. Sve ce ovo dobro da se resi, pronaci ce se dogovor i razumno resenje za obe strane.

(петак, 31. окт 2014, 18:23) - anonymous [нерегистровани]

sta reci nego- ruzno

Stvarno se brukamo. Ova vlada na vlasti je tri godine i nista nije ucinila da Srbijagas naplati dugovanja od domacih potrosaca.

(петак, 31. окт 2014, 16:35) - anonymous [нерегистровани]

NIS-Gazprom Njeft

Gde su sad oni sto tvrde da je NIS prodat jeftino, da Gazprom Njeft Uziva povlastice u Srbiji mimo trzisnih uslova, sto traze raskid
ugovora o prodaji NISa zato sto Juzni tok nije izgradjen u roku koji je potpisan...

Mislim da sve te netrzisne povlastice koje su Rusi dobili su mnogo manje od ovoga duga za gas, daj Boze da je ovoliki koliko Vucic kaze, bojim se da je mnogo veci.

(петак, 31. окт 2014, 16:12) - anonymous [нерегистровани]

gas

Srbijo i ti ćeš uskoro na režim preplate.
Mislim da je Gasprom previše darežljiv i da im neko stalno trenira živce, a šta dobija zauzvrat?
Zalediš se svakako, ili od hladnoće ili kada se čuje visina duga za gas.