Читај ми!

Вујовић: Добар тренутак за реформе

Србија се тренутно налази у доброј позицији да спроведе најављене мере, каже за РТС министар финансија Душан Вујовић. Истиче да се средње категорије, попут просветара и здравствених радника не могу изузети из мера јер се на њима највише штеди.

Ребаланс је први корак на путу реформи које морамо да завршимо и које су обећаване годинама и деценијама, истакао је министар финансија Душан Вујовић.

Смањење плата и пензија ступиће на снагу 1. новембра, најавио је данас Вујовић на конференцији за медије у Влади Србије.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Вујовић је рекао да је крајње време да се реформе спроведу јер постоји поверење инвеститора, а девизне резерве су добре. Каже да је потребно прихватити жртве зарад боље будућности. 

Циљ, међутим, нису жртве, оне су средство за балансирани приступ реформама, каже министар.

Рекао је да се Влада трудила да се поштује социјална правда и да они са најмањим примањима буду изузети. Плате ће бити смањиване линеарно за 10 одсто, и то цео износ, указао је Вујовић. Ниједна плата, притом, не сме да буде мања од 25.000.

Нагласивши да се највећи део пензија неће смањивати, Вујовић је нагласио да ће се смањивати онај део пензије који прелази 25.000, то јест – разлика.

Говорећи о протесту просветара, Вујовић је рекао да разуме да им је тешко, али и истакао да се не могу изузети од смањивања плата.

Позивам их да поразмисле колико времена раде и како да допунским радом надокнаде смањење плата, поручио је Вујовић.

Министар је додао да, ако се изузму средње категорије, "нeмамо на чему да уштедимо".

Штедеће и држава, тврди Вујовић. Држава је гледала да минимизира мере у оквиру расхода, каже министар, додајући да ће остале мере бити спроведене тамо где "мање боле".

Вујовић је рекао да ће се штедети приликом куповине добара и услуга, али и на нерационалним субвенцијама које су трошене без резултата. "Очекујемо велике уштеде решавањем статуса предузећа у реструктурирању, али и у јавним предузећима", каже министар.

Истакао је и да је у Вашингтону са ММФ-ом постигнут "висок степен сагласности". Долазак ММФ-а је важан јер шаље позитиван сигнал инвеститорима, рекао је Вујовић.

Очекује да ће 2015. Србија доживети економско оживљавање, а 2017. одрживи раст и развој. 

број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 25. окт 2014, 17:19) - Ratko Petrovic [нерегистровани]

hm

Znači li to ministre, da treba da smanjimo platu i vojnim pilotima, zato što ne lete 8 sati dnevno? Voditeljima, jer vode emisiju samo 30 - 60 minuta (zaboravljajući da su se školoval iza to i da se dobrano pripremaju za svaku narednu emisiju, let, kao što se i dobri učitelji pripremaju za svoje časove)? Takvih primera možemo navesti mnogo. Govoriti da je obrazovanje i vaspitanje učenika lak posao, od par sati, je u blagu ruku nepromišljeno.

(четвртак, 23. окт 2014, 12:02) - anonymous [нерегистровани]

reforme

Ako su ovo prave reforme za ministre onda teško nama. A problem neće biti rešen.

(четвртак, 23. окт 2014, 12:00) - anonymous [нерегистровани]

Мера

Значи, 25.000,оо динара је довољно да се преживи месец дана.
Предлажем,да се онда зарад мера штедње, плате и пензије свима смање на равно 25.000,оо динара, а онима који имају мање да се повећају на 25.000,оо динара.

(четвртак, 23. окт 2014, 11:00) - anonymous [нерегистровани]

Dokle vise

Nije mi jasno da zadnjih 30 godina pricaju isto i ja to slusam. Nije mi za njih, nego mi za mene.

(четвртак, 23. окт 2014, 09:44) - anonymous [нерегистровани]

Pa u pitanju su pare

Niko se ne osvrće na to što kaže premijer da je ds donela zakon o finansiranju stranaka a oni ne mogu tako brzo da promene sve zakone.Pa zar taj zakon nije prioritet.Pare su u pitanju.Baš je lako sns-u da to odradi po hitnom postupku i za par sati uštedi te pare koje treba stranke da uzmu.Nije lepo uvoditi štednju i imati vreme za promenu nekih zakona a za baš ovaj zakon se nema vreme.Nema se volja!

(четвртак, 23. окт 2014, 08:05) - anonymous [нерегистровани]

reforme

Postovani ministre, uvek ista prica, godinama isto a opet se sve lomi na ledjima najmanjih, jer njihove plate i penzije imate u ruci. 

(четвртак, 23. окт 2014, 07:50) - anonymous [нерегистровани]

Porez

Naplatite porez od tajkuna, od Simpa, od namenske industrije, ne konvertujte ga u vlasništvo države.
Nama treba živ novac.
A odgovorni za velike iznose neplaćenog poreza da odgovaraju jer su te firme odavno trebale da idu u stečaj zbog dugovanja.Pa da se spasi sto se spasti može. Ovako samo su im isle kamate na neplaćeni porez.
Tek tad ce biti prave reforme

(четвртак, 23. окт 2014, 01:32) - dipl.inž. iz lokalng JP [нерегистровани]

Demagogija sa posledicama

Nelogično je da se smanjuju plate bez prethodne revizije broja zaposlenih u javnom sektoru uz objektivnu sistematizaciju. Ovim pristupom izgleda da potvrdjujete sva prethodna partijska, rodbinska i raznorazna druga zapošljavanja, kao i veliki broj u zadnjih desetak godina osnovanih pravnih lica osnovanih pod okriljem države. Čuvanjem svega toga ugrožavate sve one koji opravdano postoje i pošteno rade u javnom sektoru. Gurate ih ka apatiji ili korupciji, i sami predlažete da potražimo dopunski izvor finansiranja.