Читај ми!

Поскупљује гас од 1. октобра

Гас у Србији за јавно снабдевање поскупеће од 1. октобра, у просеку за све купце, 3,6 одсто, а за домаћинства 4,8 одсто.

Нова просечена цена гаса у Србији износиће за све купце 43,4 динара, а за сва домаћинства 47,4 динара по метру кубном, без ПДВ-а, саопштила је Агенција за енергетику Републике Србије, преноси Танјуг.

До поскупљења је дошло због раста курса долара у односу на динар, који је за последњих 15 дана августа износио 88,7 динара, што је 4,6 одсто више од курса примењеног за обрачун садашње цене гаса. На основу новог курса утврђена је нова цена гаса.

Савет Агенције за енергетику Републике Србије (АЕРС) дао је сагласност на нове цене природног гаса за јавно снабдевање за 32 јавна снабдевача и нове цене за приступ дистрибутивним системима гаса.

Ово је трећа промена (повећање или смањење), цена гаса од 1. септембра 2013. године. Збирно, за последњих годину дана, са овом новом променом, просечне цене гаса за све купце су повећане 1,2 одсто, навео је АЕРС.

Цена гаса, по којој Србијагас, на основу тендера који је спровела Влада, снабдева све јавне снабдеваче, од септембра прошле године се усклађује са реалним трошковима по којима се он купује из увоза и домаће производње.

Цене приступа дистрибутивном систему (такозване мрежарине) које се примењују од 2011. године, сада су мањим делом кориговане код једног броја дистрибутера, код којих су настале битније промене - пад или раст количина дистрибуираног гаса.

АЕРС је подсетио да се регулисана цена гаса мења када дође до промене набавних цена и односа увозног и домаћег гаса, а усклађује се и са променама 15-одневног просека курса долара.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. сеп 2014, 20:11) - anonymous [нерегистровани]

Predlog

Videti kakve su sanse da poskupi hleb,meso i jos ponesto, kako bi slika dobila puniji oblik.

(четвртак, 11. сеп 2014, 19:45) - anonymous [нерегистровани]

???

Energent koji treba da je jeftiniji od struje i dalje vodi. Sada kada smanje plate i penzije " lakše će mo plaččati gas "Niko svoje marže neće da se odrekne a i domaći gaskoji kod smanjene porošnje može zadovoljiti tržište, ima sudbinu uvoznog gasa. Isti slučaj i sa domaćom naftom koja učestvuje sa više od 30 % ima sudbinu uvozne sirove nafte. Da li ovi koji odobravaju cene bar o nečem vode računa???

(четвртак, 11. сеп 2014, 14:58) - anonymous [нерегистровани]

Sramota

Cene sve veće, evo sad i grejanje, a većina naroda jedva preživljava. Sramota!