Читај ми!

Пореска управа "пала" на испиту привредника

Пореска управа Србије предњачи на листи државних институција које су добиле лоше оцене менаџера. Локалним самоуправама замера се да имају превише запослених који се не разумеју у посао. На "црној листи" налази се и неколико министарстава.

Анкетирани менаџери 112 предузећа у Србији су Пореској управи замерили неорганизованост, спорост, недостатак електронске комуникације, недовољно обучене кадрове и третирање привредника који плаћају порезе на недоличан начин, саопштила је невладина организација "Мрежа за пословну политику", преноси Бета.

"Локалним самоуправама је замерено да имају превише запослених који често компликују и не разумеју се најбоље у свој посао, недостатак електронске комуникације, непотребне таксе и накнаде које служе да се извуче новац из привреде, затим да имају компликоване процедуре и предугачке обрасце и да је очигледна корупција у области грађевинског земљишта и код других услуга", наводи се у саопштењу "Мреже за пословну политику".

Министарство финансија су привредници лоше оценили због тога што су, како је истакнуто, финансијски закони компликовани, недоречени, међусобно неусклађени са другим привредним законима, па је потребно стално тражити мишљења која коштају по 11.000 динара, а притом нису правно обавезујућа за судове.

Привредници сматрају да су оптерећења зарада и порески систем такви да онемогућавају дугорочно развој привреде и отварање нових фирми и радних места.

Републички катастар непокретности оцењен је као "легло корупције, спорости и самовоље".

Привредници у просеку чекају месецима да добију одређене документе, а знатан број њих је навео да су због те институције одустали од одређене инвестиције или проширења посла.

На "црној" листи се нашло и неколико министарстава којима се пребацује спорост у реформама, а менаџери наводе као пример Министарство просвете, Министарство грађевинарства, Министарство финансија, или недовољна борба против корупције и сиве економије на терену – Министарство грађевинарства, Министарство финансија и МУП.

Од 32 институције које су оцењивали менаџери, више позитивних него негативних оцена добили су само Агенција за привредне регистре, Централни регистар обавезног социјалног осигурања, Заштитник грађана, Савет за борбу против корупције и Повереник за информације од јавног значаја.

Привредници истичу да запослени у тим институцијама раде савесно и одговорно и да имају добру комуникацију са привредом.

У анкети "Мреже за пословну политику", спроведену у јулу и августу ове године, учествовали су привредници из Београда, Новог Сада, Суботице и Шапца.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи