Привредници у раљама такси

Осим економске кризе и различитих пореза, привреднике у Србији оптерећују и парафискални намети. У последњем попису, који су урадили НАЛЕД и Канцеларија за сарадњу с цивилним друштвом, УСАИД, идентификовано је готово 400 непореских намета.

Привредници често не знају шта све плаћају ни да ли су измирили сва непореска дуговања. 

Колико различити намети оптерећују приватни сектор показују примери из Краљева. На списку онога што мора да се плати су фискални и парафискални намети па привредници морају да штеде у свом дворишту.

Раде Јањић из краљевачке фирме "Радијатор инжињеринг" каже да је у прошлом месецу морао да смањи радно време за пет сати.

"Извоз још није почео као што се ради од авугста до краја године и морао сам да средим радно време", објашњава Јањић-

Осим пореза привредници у Србији плаћају 384 такси, од којих су чак две трећине, односно 247 парафискални намети, што значи да за њих од државе не добијају повратну услугу или њихова вредност не одговара плаћеном износу.

До списка својих парафискалних обавеза дужници не стижу једноставно.

Често тек кад затварају фирму сазнају да нису измирили обавезу, каже Милан Стефановић из УСАИД-овог тима за регулаторне реформе у привреди.

Проблем је, каже, што није све уређено законом, већ подзаконским актима, што је важно код инвестиционог планирања које траје више година и кад се појављују нови намети.

Привредницима је на располагању информациони регистар парафискалних намета из 2012, године, а у припреми је нови у који би требало да буду укључене промене у претходне две године.

Ипак, стручњаци кажу да би значајно било да добијемо регистар који би имао јавни карактер.

"Треба применити закон који садржи добра решења и треба појачати капацитете и надзорна овлашћења органа и доследно спровести да се за једну услугу плаћа једна такса, а не као да сада да се зову накнаде, таксе за исту услугу", каже Стефановић.

Пре две године евидентирано је 371 непореско давање. У међувремену, држава је укинула 71 намет са ове листе, али су претходне године, бољом евиденцијом регистрована 84 намета која тада нису пописана.

Упркос најавама из Владе да ће се ићи ка финансијском растерећивању привреде, за последње две године уведено је девет нових намета.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара